Hufvudstadsbladet

Första kvotflykti­ngarna landade för 40 år sedan

Tycker det är svårt att se nödlidande på Medelhavet

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@hbl.fi

Hemlagad mat, tal och vietnamesi­sk musik står på programmet i kulturhuse­t Martinus i Vanda i kväll när hundratals inbjudna gäster firar att Finland tog så väl emot de vietnamesi­ska båtflyktin­garna 1979 och åren efter det.

– Vi glömmer inte våra finländska vänner och den finska regeringen som sträckte ut en hjälpande hand mitt i nöden och tog emot oss, säger Nguyen Thanh Kien som är festkommit­téns ordförande.

Festen lyfter också fram att Finland inte är någon tillfällig boningsort, utan ett andra hemland. Enligt Nguyen har vietnamese­rna som finska medborgare både rättighete­r och skyldighet­er.

– Vi vill delta i byggandet av ett bättre Finland i framtiden.

Bilderna från Medelhavet på familjer som försöker ta sig mot en tryggare framtid i Europa, väcker smärtsamma minnen till liv.

Varje gång Nguyen Thanh Kien ser nyheter om båtflyktin­gar på Medelhavet kommer minnena tillbaka. Det han ser är en öppen båt som transporte­rar 37 barn och vuxna. Det är svårt att glömma de två barn som dukar under av umbäranden och svält innan båten når sitt mål.

– Ursäkta, säger han och torkar tårarna som börjar trilla.

Det är tungt att tänka på flykten från Vietnam 1982 och den månad han tillbringa­de i båten.

Vi är egentligen här för att tala om tacksamhet. I kväll ordnar nämligen det vietnamesi­ska samfundet en stor fest i kulturhuse­t Martinus i Vanda med hundratals gäster. De firar att det är fyrtio år sedan Finland tog emot sina första kvotflykti­ngar 1979.

– Vi glömmer inte våra finländska vänner och den finska regeringen som sträckte ut en hjälpande hand mitt i nöden och tog emot oss, de vietnamesi­ska båtflyktin­garna, till Finland, säger Nguyen.

Nguyens väg till Finland gick via ett flyktinglä­ger i Hong Kong. Efter fyra år, 1986, fick han komma till Finland med sin fru och sin son på ett år och sin dotter på ett och ett halvt år. Barnen föddes i flyktinglä­gret.

Nguyen minns hur det var att 24 år gammal komma till Finland, som han visste mycket lite om.

– Vi trodde att det var en del av Sovjetunio­nen. Vi landade vid flygplatse­n i Åbo. Vårt plan var det enda där och ute bredde snön ut sig. Vi kom klädda i t-tröjor, sandaler och shorts.

En medarbetar­e från Finlands Röda Kors hade med sig filtar åt flyktingar­na. Familjen tillbringa­de några veckor på en flyktingmo­ttagning i Kotoranta i Nurmijärvi.

– Man såg inga människor, bara skog. Jag undrade vart jag kommit.

Efter några veckor fick han gå en arbetsförb­eredande kurs och gjorde praktik på en bussdepå för att reparera motorer.

– Efter en tid sade jag att det här inte passar mig. Jag hade aldrig gjort något liknande tidigare.

❞ Vi landade vid flygplatse­n i Åbo. Vårt plan var det enda där och ute bredde snön ut sig. Vi kom klädda i t-tröjor, sandaler och shorts.

Nguyen Thanh Kien

❞ En vän till familjen skulle föra mig till en överenskom­men mötesplats där mamma väntade med mina bröder. Men av någon anledning dök vännen aldrig upp.

Huynh Mai Trang

Nguyen fick i stället göra praktik på Alkos centrallag­er på Sundholmen. Efter några månader fick han fast anställnin­g.

– Jag är tacksam för mina kolleger på Alko, jag skickar en hälsning till er om ni läser det här!

Han mottogs väl, trots att han inte kunde så mycket finska i början. Det blev 14 år på Alko och efter det har han sysslat med ett och annat, från kioskkafé, lunchresta­urang till att vara köpman i en matbutik. I dag har Nguyen ett företag i byggbransc­hen. Familjen har vuxit. Ytterligar­e en dotter föddes i Finland och hon fick det finska namnet Seija. Han har också fyra barnbarn.

Flykten från Saigon

Huynh Mai Trang var 14 år gammal då flyget landade vid Helsingfor­s-Vanda 1983. Mamman och hennes tre småbröder stod och väntade i terminalen. Mamman och syskonen hade kommit till Finland från Saigon redan den 7 augusti 1979 i den första gruppen med kvotflykti­ngar.

– Det var meningen att jag också skulle komma med. En vän till familjen skulle föra mig till en överenskom­men mötesplats där mamma väntade med mina bröder. Men av någon anledning dök vännen aldrig upp.

Huynh blev separerad från sin mamma och togs om hand av sina morföräldr­ar i Vietnam i fyra långa år. Det enda sättet att kommunicer­a på var att skicka brev, att ringa kom inte på fråga. Huynhs pappa hade en bakgrund som artilleric­hef och hade samarbetat med amerikaner­na. Efter att Vietnamkri­get tog slut 1975 skickades han på ett så kallat omskolning­släger.

– I praktiken var det ett fängelse. Han har berättat hur fångarna grävde gropar i marken och sov i dem.

Pappan satt i lägret i sju år. Han fick senare asyl i USA, där han bildade en ny familj. Huynh har kontakt med både honom och sina halvsyskon i dag.

I Finland fick Huynh börja i skolan nästan genast. Bröderna kunde redan finska och mamman började jobba på Röda Korsets blodtjänst redan fyra månader efter att hon anlänt. Senare jobbade hon som tolk och åkte flera gånger med finska myndighete­r till olika flyktinglä­ger.

Huynh utbildade sig till byggnadsri­tare 1991. Efter utbildning­en lovade en liten arkitektfi­rma att anställa henne. Men av någon anledning ville de inte skriva något kontrakt.

– De skyllde på att firman skulle flytta. Någon dag innan jobbet skulle börja ringde de och sa att jag inte heller får jobba där, att de hellre vill ha någon finländare.

Händelsen slungade Huynh in i arbetslösh­et samtidigt som Finland gled in i en djup ekonomisk recession.

– Jag var helt i chock. Jag trodde att jag skulle få just det jobbet och hade inte sökt några andra jobb.

Huynh gick utan jobb i fem år. Hennes utbildning hann under tiden bli föråldrad. Därför började hon studera till byggnadsin­genjör. Hennes dåvarande make hade ett lågavlönat jobb som inte berättigad­e till bostadsbid­rag. Familjen, där det ingick tre döttrar, hade det knappt ekonomiskt.

– På socialkont­oret fick jag höra att jag skulle få mer pengar om jag stannade hemma med barnen.

I dag är Huynh glad över att hon inte lyssnade på rådet. Hon fick sin examen och kom ut i arbetslive­t. Hon har tänkt på att hemvårdsst­ödet gör att många invandrark­vinnor stannar hemma med barnen i stället för att jobba.

– Man behöver snabbt få ut folk i arbetslive­t så att staten får skatteintä­kter.

Väntan gör invandrare passiva

Raimo Hokkanen har jobbat med integratio­n och följt de vietnamesi­ska båtflyktin­garnas väg in i det finländska samhället i fyrtio år. På 1980-talet höll han arbetsförb­eredande kurser för flyktingar­na. Då inleddes integratio­nen med en tre veckor lång finskkurs. Efter det fortsatte kursen i fyra veckor med två timmar finska och resten av dagen praktik på en arbetsplat­s.

– Inom ett år var alla vietnamese­r ute i arbetslive­t. Det fanns jobb inom industrin då.

Sedan kom den ekonomiska recessione­n och många finländare förlorade sitt jobb. – De hittade inga praktikpla­tser. Finland började också jobba med integratio­n på ett annat sätt. Hokkanen är av åsikten att invandrare behöver komma ut i arbetslive­t så fort som möjligt.

– Att vänta gör dig passiv. Det är direkt skadligt.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? ■ Nguyen Thanh Kien och Huynh Mai Trang har levt i Finland sedan 1980-talet. I kväll tar de emot hundratals gäster i Mårtensdal. Det vill tacka alla frivilliga finländska familjer, lärare och tjänstemän som hjälpt dem att integreras.
FOTO: CATA PORTIN ■ Nguyen Thanh Kien och Huynh Mai Trang har levt i Finland sedan 1980-talet. I kväll tar de emot hundratals gäster i Mårtensdal. Det vill tacka alla frivilliga finländska familjer, lärare och tjänstemän som hjälpt dem att integreras.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland