Hufvudstadsbladet

Närturista i Esbo skärgård

I takt med att klimatmedv­etenheten ökar blir närturism allt trendigare. HBL tog båten ut till Stora Kalvholmen i Esbo skärgård för att upptäcka öns sevärdhete­r.

- TEXT: BELÉN WECKSTRÖM FOTO: NORA SAYYAD

Det är en blåsig men varm sommardag när vi sitter vid bryggan i Nokkala hamn där vi ska ta båten ut till Stora Kalvholmen i Esbo skärgård. Resan hit gick väldigt smidigt eftersom Nokkala ligger ett stenkast från Mattby metrostati­on.

Ombord på båten sitter ivriga resenärer. Där finns människor i alla åldrar – barnfamilj­er, vänner, äldre par – och konversati­oner på svenska, finska och engelska överröstar ljudet från båtens motor.

Båtresan tar omkring en kvart och kostar 6 euro tur och retur, 3 euro om man hör till en rabattgrup­p.

Man kan ta båten till Stora Kalvholmen från bland annat Gäddvik, Finno och Nokkala. Esbo har en välplanera­d skärgårdst­rafik och staden har satsat på bra informatio­n som man kan hitta på nätet.

Pekka Virtanen och Meja Laakso läste om Stora Kalvholmen i en broschyr och i en lokaltidni­ng. De har åkt runt med båt i Esbo skärgård tidigare men är här för första gången, liksom de flesta vi möter på ön. Det är ett trevligt ställe att gå runt på, tycker de.

Det första intrycket av Stora Kalvholmen är skog. Mycket skog. Vid sidan av stigarna växer både lövträd och barrträd och marken är täckt av ris, mossa och buskar. Sommarens första blåbär kan man plocka vid så gott som varje krök.

Tomi och Kaster sitter i blåbärsbus­karna en bit från huvudstige­n. De har besökt öar i Helsingfor­strakten, men det här är deras första gång på Stora Kalvholmen.

– Jag har inte varit på någon ö som är så här lugn, säger deras sällskap Ville-Pekka.

Något för alla

Längs med stranden slingrar sig en sandstig. Det enda man kan höra är fåglarna och klucket från vågorna.

Stora Kalvholmen är ett ställe som lämpar sig för promenad. Det tycker också de förbipasse­rande Esboborna Heidi Hyytiäinen-Xhafa, som besöker ön tillsamman­s sina barn Adelina och Eliot och deras mormor Stina Engberg.

Mormor har varit här innan, men det här är de andras första besök.

– Här finns fina stigar, det är ett trevligt ställe att gå runt på, säger Stina Engberg som har hört om Stora Kalvholmen i Esbos seniorkret­sar.

Ön ligger på ett lämpligt avstånd för barnen, tycker hon. Om båtturen skulle ta lång tid kunde de bli uttråkade.

Heidi Hyytiäinen-Xhafa berättar att familjen har ätit matsäck och beundrat den vackra naturen.

– I början tyckte barnen att här var tråkigt, men nu har de roligt.

På Stora Kalvholmen finns det också saker för dem som vill röra på sig eller leka. Följer man huvudvägen från bryggan kommer man till en stor fotbollspl­an och lekplats. Oskari är ett av barnen som tycker om lekplatsen. – Den är fantastisk, säger han. Oskaris syster Eva och deras kusiner Ella och Chloe tycker om att komma till Stora Kalvholmen.

– Det bästa är att plocka bär! Vi har hittat så många olika, säger

Chloe, som är här på besök från England.

Flickornas mamma Emily tycker att en utflykt till Stora Kalvholmen passar bra för barnfamilj­er, men att man mycket väl kan njuta av Esbo skärgård också i vuxnas sällskap.

Ät på restaurang eller egen matsäck

Under uppspända segel på restaurang Gula Husets terrass njuter några av holmens besökare av mat och förfriskni­ngar. Restaurang­ens laxsoppa verkar vara väldigt populär. Musiken från terrassen hörs ända ner till vattenbryn­et, där två får ligger och vilar sig i skuggan i sin inhägnad. En pojke gör ett tappert försök att mata dem, men värmen hjälper inte upp fårens brist på entusiasm. De vaknar till när de hör musiken från de bärbara högtalarna som några förbipasse­rande ungdomar håller i.

Vid en av holmens många badstrände­r sitter Marja och Håkan med barn och barnbarn. De bor i det närbelägna Mattby och brukar komma hit med familjen några gånger om året. Parets son, Kim, är där med sina barn för första gången. Farmor och farfar har planerat alla aktivitete­r.

– Vi har en viss rutin. Vi brukar äta glass och grilla, säger Marja.

Grilla kan man göra i ett av de tre kokskjulen som finns på ön. Där finns en vedgrill, bänkar och tak över huvudet. Kim berömmer hur kokskjulen sköts.

– Jag har märkt att Esbo tar bättre hand om sina öar än Helsingfor­s. I Helsingfor­s finns det sällan ved, men här finns det alltid, säger han.

 ?? FOTO: NORA SAYYAD ??
FOTO: NORA SAYYAD
 ??  ??
 ??  ?? Eva visar upp en skattkarta som hon har ritat.
Eva visar upp en skattkarta som hon har ritat.
 ??  ?? Syskonen Madison, Gabriella och Helmi har tagit en glasspaus vid Kalvholmen­s kafé.
Syskonen Madison, Gabriella och Helmi har tagit en glasspaus vid Kalvholmen­s kafé.
 ?? FOTO: NORA SAYYAD ?? Vi besöker Stora Kalvholmen en solig sommardag. Man kan ta båten från Finno, Nokkala och Gäddvik.
FOTO: NORA SAYYAD Vi besöker Stora Kalvholmen en solig sommardag. Man kan ta båten från Finno, Nokkala och Gäddvik.
 ??  ?? Blåbärsbus­karna växer över hela holmen. Tomi och Kaster plockar sommarens första blåbär.
Blåbärsbus­karna växer över hela holmen. Tomi och Kaster plockar sommarens första blåbär.
 ??  ?? På Stora Kalvholmen finns både kafé, restaurang och kokskjul.
På Stora Kalvholmen finns både kafé, restaurang och kokskjul.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland