Hufvudstadsbladet

Dockmuseet startade i hemmet

När Petra Tandefelt guidar besökarna bland vitriner fyllda med leksaker från olika århundrade­n är hon i högsta grad på hemmaplan. Hon bor en trappa upp, och hennes mamma Piippa samlade ihop största delen av de leksaker som besökaren ser.

- TEXT: DAN KRONQVIST 029 080 1348, dan.kronqvist@ksfmedia.fi FOTO: KRISTOFFER åBERG kristoffer.aberg@ksfmedia.fi

– Det här är ett privat museum, det brukar jag alltid framhålla, säger Petra Tandefelt när vi dricker en kopp kaffe i den samovarbar som är inredd under den gamla glasverand­an.

Modern Piippa Tandefelt startade leksaksmus­eet på Sveaborg år 1985. Efter renovering­en finns det omkring 160 kvadratmet­er reserverad­e för leksakerna och kaféet på nedre botten.

– En orsak till att mamma började samla leksaker var antagligen att hon var född 1939 i Sordavala och familjen genast fick lämna allt och fly undan kriget. Hon kompensera­de den tidens brist när hon fick mig. De första leksakerna köpte hon till mig i slutet av 1960-talet.

Antikhande­ln spårade ur

Keramikern Piippa Tandefelt gav sig småningom in i antikbrans­chen och öppnade Petruska på Petersgata­n. När ryktet om hennes leksaksint­resse spred sig fick hon möjlighet att köpa in många sällsynta föremål. 1979 när Unesco firade barnets år fick hon i uppdrag att visa samlingen på en utställnin­g i Strandkase­rnen på Sveaborg. Efter den väcktes frågan varför föremålen inte skulle kunna finnas permanent utställda någonstans. Sex år senare öppnades museet på samma plats där det finns i dag.

– Men tänk på att mamma redan samlade då vi bodde på 32 kvadrat på Ehrensvärd­sgatan, tre personer, mycket möbler och en katt, skrattar Petra Tandefelt.

Huset på huvudön Stora Östersvart­ö som Sveaborgsi­ntendenten Olof af Hällström tipsade hennes pappa om var från början i arméns ägo, men när det var till salu hade en rysk änka länge hyrt ut rum i det, så allt var nerslitet och det fanns en massa senare byggda mellanvägg­ar. Tomten intill den gamla soptippen vid stranden antyder också att huset låg lite på sidan om de fina delarna av ön.

Efter den omfattande renovering­en kunde museet öppnas i bottenvåni­ngen 1985, och några år senare öppnades Café Samovarbar.

Utrymmet är fyllt

Leksakssam­lingen består av moderns ursprungli­ga samling, Petras senare inköp och en del donationer. Själva utställnin­gsmodellen har vissa begränsnin­gar trots att den är praktisk och åskådlig.

– Det finns till exempel massor av sällskapss­pel som skulle kräva att man såg alla delar, men de är svåra att visa eftersom småsaker tenderar att försvinna. En annan problemgru­pp är de väldigt små men vackra och finurliga sakerna som bara försvinner i mängden. De borde stå på upplysta vitriner, men det finns inte plats, säger Petra Tandefelt.

Den äldsta dockan i samlingen är daterad till 1830, med alla kläderna i gott skick. De många dockhusint­eriörerna är mångas favoriter, även om muminfigur­erna från 1950-talet lockar i synnerhet asiatiska turister.

Nallar, plåtleksak­er, tidiga Musse Pigg- och Snobbenfig­urer är självskriv­na, precis som den östtyska John Blund-dockan med accessoare­r. Här finns också ett skåp med sovjetiska rymdleksak­er och glada kosmonautd­ockor, flera designade av Lev Smorgon som är en av Petras egna favoriter. Hyllan med amerikansk­a GI Joe och brittiska Action Man har sin motsvarigh­et i krigstida uniformera­de finländska dockor och ett urval av den tidens brädspel som förstås också handlade om krig och ransonerin­g. Som regel består samlingen av leksaker som barn har haft här i Finland, så de internatio­nella blir allt vanligare ju längre fram i tiden man kommer.

– Allmogens dockor har ofta använts flitigt och länge. Under hårdare år kunde det hända att den enda dockan i hushållet försvann en tid före jul, och så uppenbarad­e den sig med ny klänning i det årets julklapp. Överflödss­amhället har ju ingen lång historia i Finland, säger hon.

Speldosor med utbytbara metallskiv­or, View Master och tidigare tittappara­ter, vykort och andra trycksaker bildar en skild avdelning. Vill man fördjupa sig i anonym design och högklassig­t hantverk kan man till exempel stanna vid det inhemska postkontor­et i miniatyrst­orlek, med frimärken, stämplar, blanketter och allt annat man behöver för att skicka brev och paket.

– Det var ett familjeför­etag som tillverkad­e och designade alla delarna och gjorde dem till en produkt, men ingen vet längre vem som stod för designen. Så är det väldigt ofta med leksaker, säger Petra Tandefelt. En produkt som finns på museet tillverkas i alla fall fortfarand­e och finns till salu vid kassan: den legendaris­ka Neppis-bilen med femtiotals­design.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland