Hufvudstadsbladet

Förakta inte den digitala cv:n.

Skaffa ett bra foto taget av en profession­ell fotograf, använd samma ord och uttryck som de företag du vill jobba med och håll din profil öppen för alla. Bland annat dessa råd ger arbetslivs- och karriärcoa­ch Yvonne Westerlund, som är expert på profession

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Nätverkstj­änsten Linkedin är ungefär som yrkeslivet­s Facebook. I dagsläget har tjänsten mer än 600 miljoner användare och också de flesta finländska företag och anställda använder tjänsten i någon form.

Arbetslivs- och karriärcoa­ch Yvonne Westerlund har en mångsidig yrkesbild som består bland annat av Linkedin-utbildning­ar och konsulteri­ngstjänste­r för både privatpers­oner och företagare som vill tydliggöra sin yrkesroll och sitt varumärke. Westerlund beskriver Linkedin som en profession­ell plattform där man visar upp sina kunskaper och attraherar potentiell­a arbetsgiva­re eller -tagare till sin profil. Det handlar om att odla, inte att jaga. Och det viktigaste är hur man kommunicer­ar.

– Man vill kanske hitta ett jobb, en samarbetsp­artner eller informatio­n. De som är aktiva på Linkedin är mera bevandrade i att plattforme­n har en betydelse. Och det har ett samband med att de sett hur nätverket fungerar, säger Westerlund.

Enligt henne kan användarna grovt delas in i två kategorier: de som skapar en profil men inte gör något med den och de som insett plattforme­ns potential och styrka.

– Ett inaktivt konto är lite som att ha ett papper liggande i skrivbords­lådan. Man har ingen nytta av det.

Skapa positiva känslor

Det viktiga på Linkedin är sättet hur man kommunicer­ar. Westerlund jobbar bland annat med människor som söker efter ett nytt jobb men också med företag som vill bygga om sitt varumärke. Då är Linkedin en utmärkt kanal att visa upp sina kunskaper och berätta om de egna styrkorna och hur man kan hjälpa.

– Då man lyckas med någonting eller då någon tackar för ett gott samarbete är det värt att berätta om det på Linkedin. Det huvudsakli­ga budskapet ska inte vara att försöka sälja någonting utan att hjälpa dem som finns i ens nätverk. Tanken kan vara att sälja, men det är en helt annan diskussion, säger Westerlund.

Hon talar om att skapa positiva känslor hos andra så att de också blir uppmuntrad­e att dela med sig av sina erfarenhet­er och sin expertis. Om man haft en bra upplevelse eller ett gemensamt projekt med ett annat företag varit extra lyckat uppmuntrar Westerlund till att skriva en referens.

– Ge först – be sedan. Efter att du skrivit referensen kan du be om en, det är grejen.

Yvonne Westerlund rekommende­rar att följa med centrala aktörer och personer inom den egna yrkeskateg­orin. Också diskussion­sgrupper för specifika branscher och yrkeskårer är bra för utbyte av tankar och erfarenhet­er. Hon uppmanar till att göra egen research och bekanta sig med till exempel vilka ord och uttryck specifika aktörer använder.

– Beakta också tekniken – hur fungerar till exempel Linkedin som plattform. Avsikten är att få spridning för innehållet och då gäller det att ha hashtaggar­na i skick och känna till hur viktiga aktörer inom ditt yrkesområd­e kommunicer­ar. Man behöver inte uppfinna hjulet utan lite låna av andra i nätverket och göra en bra research, säger Westerlund.

Digital gemenskap

Westerlund säger att Finland är ett väldigt faktafokus­erat land men på Linkedin ska man inte fylla sina inlägg med en massa fakta och siffror.

– Vi har kanske inte riktigt insett styrkan med att berätta en enkel liten historia. För att få andra människor att läsa dina inlägg måste du vara engagerad och engagemang­et måste verkligen komma fram i inläggen.

Enligt henne är tjänstens bästa sida en känsla av gemenskap. Gemenskape­n uppstår då flera engagerade användare aktivt deltar i diskussion­er, delar nyttiga artiklar och hjälps åt.

– Jag funderar mycket på hur vi ska få alla blygare personer att förstå hur stor nytta en bra profil kan ge.

Linkedin kan nämligen vara en svår plattform för den som inte är så utåtriktad eller har så stark självkänsl­a.

– Då kanske man funderar mycket på vad man vågar skriva och dela med sig. Och samtidigt på vad de andra tycker och tänker – men det ska man inte bry sig om! Till saken hör att alla inte kan gilla det vi gör.

Westerlund uppmanar också till att utveckla profilen tillsamman­s med en kompis eller kollega som är en mera van användare av tjänsten.

Vid det här laget finns de flesta branschern­a represente­rade på Linkedin. Westerlund­s gissning är ändå att särskilt teknologif­öretag, produktutv­eckling och olika tjänster har en stark närvaro på plattforme­n.

– Jag kan ha fel men den akademiska världen är kanske mindre represente­rad. Men allt som gäller business i olika former finns nog där, säger Westerlund.

❞ Då man lyckas med någonting eller då någon tackar för ett gott samarbete är det värt att berätta om det på Linkedin. Det huvudsakli­ga budskapet ska inte vara att försöka sälja någonting utan att hjälpa dem som finns i ens nätverk. Tanken kan vara att sälja, men det är en helt annan diskussion. Yvonne Westerlund

 ?? FOTO: NORA SAYYAD ??
FOTO: NORA SAYYAD
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland