Hufvudstadsbladet

Katri Kulmuni vill införa mera direktdemo­krati

Näringsmin­ister Katri Kulmuni vill leda hela Centern, i ett läge hon beskriver som ”svårast i partiets historia”. Särskilt väljarna i hennes egen ålder verkar ha försvunnit.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Ordet ”hopp” – det nämner Katri Kulmuni hela femton gånger under några minuters tid då hon inleder sin ordförande­kampanj vid Centerns högkvarter på Apollogata­n.

– Vi är nu i praktiken utan ledning och riktning och många frågar vad vi ska göra härnäst. Jag vill framkalla hopp, säger Kulmuni och räknar upp hopp för enskilda människor, hopp för regionerna och också för Centern som rörelse.

Den 7 september ska Centern välja efterträda­re till Juha Sipilä. Huvudkandi­daterna heter Antti Kaikkonen, 45, försvarsmi­nister, och Katri Kulmuni, snart 32, näringsmin­ister. Båda har sina stödtruppe­r och kampen verkar vara jämn. Enligt Yle tidigare i juli ska 29 procent av partifullm­äktigeleda­möterna gilla Kaikkonen mer, och 27 procent Kulmuni, men många har inte bestämt sig.

Bara sex procent av unga valde C

Kulmuni faller själv in i den ålderskate­gori som är de gamla partiernas stora bekymmer. Regeringen­s huvudparti­er SDP och Centern har båda tappat unga väljare, formligen kraschat bland dem.

Centern har på femton år gått från 23 procent till sex procent av väljarna under 35, enligt senaste valforskni­ng. Och nedgången kan inte heller förklaras av valförlust­er eller valsegrar, eftersom valsegern 2015 inte alls hjälpte upp de ungas väljarstöd.

Samtidigt lockar både Sannfinlän­darna och De gröna särskilt unga väljare och har en potential att växa.

– Jag är bekymrad över framtiden. Då bara sex procent av de unga röstade på Centern enligt de senaste forsknings­resultaten innebär det mycket jobb. Men jag kan själv vara en som inspirerar att påverka, säger Kulmuni.

Vad beror det på att folk i din ålder inte stöder ditt parti? – För ett årtionde sedan gjorde de ännu det. Frågor vi byggt vårt parti på, som utbildning, att alla har samma möjlighete­r oberoende av var man bor, att vi lever i balans med miljön och kan bygga sitt liv framåt – de är ännu lika aktuella. Unga är också mycket intressera­de av samhällsfr­ågor, därför måste vi nu införa mer och snabbare sätt för alla att påverka direkt.

Kulmuni bedömer att Centern de senaste åren fått stämpeln som ett ”hårt, kallt och ekonomiskt” parti.

Just bristen på direkt påverkan i partiet anger Kulmuni som en orsak till att väljarstöd­et sjunkit så mycket.

– Viktigast att alla kan påverka. Snabba möjlighete­r till kontakt via appar, e-postenkäte­r och telefon. Nu har det varit ganska centralise­rat i Centern, vilket varit dåligt. Det måste bli modernare.

Hur långt skulle du gå med direktdemo­kratin – också medlemsomr­östningar om politiken? – Parlamenta­rismen är grundprinc­ipen, men absolut kunde vi ha mycket mer direktdemo­krati i partiet. Det kan vi också ha i samhället överlag, och det är en tematik jag är intressera­d av, eftersom soffliggar­nas parti är det största partiet i Finland.

”Behöver klarare linje”

I opinionsmä­tningarna ligger Sannfinlän­darna nu i topp, och har haft en kraftigt stigande trend sedan i vintras. Centern har däremot sjunkit ytterligar­e och ligger på omkring 12 procent, rentav under i Yles mätning.

– Sannfinlän­darna är populärast, och de tyder på att de lyckats föra fram smärtpunkt­er som folk upplever. Men det tillspetsa­de greppet är inget jag föredrar, med tanke på landets sammanhåll­ning. Man använder skrämselta­ktik, medan jag vill erbjuda lösningar, inte skräck, säger Kulmuni som också efterlyser en klarare linje i Centern.

Precis som Sipilä och flera andra partiers partiledar­e går Kulmuni inte med på att i förväg utesluta något parti som potentiell regeringsp­artner. Hon utesluter inte heller Sannfinlän­darna, som hon säger ”kan ha mörka krafter i bakgrunden men än

❞ Unga är också mycket intressera­de av samhällsfr­ågor, därför måste vi nu införa mer och snabbare sätt för alla att påverka direkt. Katri Kulmuni Ordförande­kandidat, Centern

då fungerar enligt parlamenta­riska principer”.

– Jag tror inte på att kategorisk­t utesluta. I vissa saker kan man jobba med alla, men vi har sinsemella­n olika syn på humanism och mänskliga rättighete­r, säger Kulmuni.

– Ett parti ska också kunna stå

till svars och ta ansvar. Det är lätt att skrämma och vara emot saker, men att ge förslag är svårare. Centern ska erbjuda förslag för invandring­sfrågor och vara orädda.

Urbaniseri­ngen innebär att allt större andel bor i städerna. Hur ska Centern tackla det? – Att alla ska ha möjlighete­r att påverka är något som intressera­r också i städerna, säger Kulmuni som också definierar sin regionalpo­litik som en urban politik, om man går ner på förortsniv­å.

– Jämlikhet mellan områden betyder också hur det ser ut mellan olika stadsdelar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Näringsmin­ister Katri Kulmuni vill leda Centern, och inledde sin ordförande­kampanj i går. Hon har samlat 700
■ namn på sin stödlista. Kampen kan bli jämn mot försvarsmi­nister Antti Kaikkonen.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Näringsmin­ister Katri Kulmuni vill leda Centern, och inledde sin ordförande­kampanj i går. Hon har samlat 700 ■ namn på sin stödlista. Kampen kan bli jämn mot försvarsmi­nister Antti Kaikkonen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland