Hufvudstadsbladet

Cirka 80 personer har kontaktat polisen om ”Eno”

Efter att Helsingfor­spolisen i måndags uppmanade eventuella vittnen och brottsoffe­r att kontakta polisen om sexualbrot­tsmisstank­arna på Degerö har cirka 80 personer stigit fram.

-

En stor del av personerna som kontaktat polisen uppger att de sett den misstänkta förövaren eller att mannen närmat sig dem på allmänna platser, exempelvis i kollektivt­rafiken.

Andra har däremot berättat för polisen om sexualbrot­t som inte hör ihop med Degeröfall­et. Enligt polisen är en del av dessa brott redan preskriber­ade.

Efter att polisen skickade ut sitt ursprungli­ga pressmedde­lande har åtminstone fem nya målsägande stigit fram. De nya brottsmiss­tankarna handlar bland annat om våldtäkt, grovt sexuellt utnyttjand­e av barn och tvingande till sexuell handling.

– Det är väldigt viktigt att polisen fått veta om de här fallen, säger undersökni­ngsledaren och kriminalko­mmissarien Saara Asmundela vid Helsingfor­spolisen i ett pressmedde­lande.

Just nu jobbar polisen med att utreda de nya brottsmiss­tankarna så att datumet för att väcka åtal inte behöver flyttas fram. Vid det här laget ska åtal väckas senast den 11:e september 2019.

Förutom vittnesmål har polisen också tagit emot uppgifter om den misstänkta gärningsma­nnens identitet. Den misstänkta personen har dock suttit häktad sedan i våras.

– I sociala medier har många undrat varför polisen inte ger ut den misstänkta personens riktiga namn. Enligt förundersö­kningslage­n kan polisen endast ge ut namnet på en brottsmiss­tänkt om det är nödvändigt för att utreda brottet. I det här fallet finns inga grunder för det. Alla de nya målsägande­na har känt till den misstänkta under smeknamnet ”Eno”. Polisen påpekar att ”Eno” inte är en hänvisning till finskans ord för morbror, säger Asmundela.

Polisen vill också påminna om att diskussion­en som förs i allmänhete­n berör dem djupt som fallit offer och också andra som varit med om motsvarand­e brott.

– Det har varit ledsamt att följa med diskussion­erna i olika sociala kanaler där offren blivit skuldbelag­da. Offren har varit barn då brotten inträffat. Sexualbrot­t är alltid gärningsma­nnens fel, aldrig offrets.

Teamet som undersöker brottshärv­an kan fortfarand­e nås per epost på seksuaalir­ikokset.helsinki@ poliisi.fi. Polisen ber fortsättni­ngsvis alla som misstänker att de blivit offer för brott eller möjligen vet någonting som kunde vara till nytta vid utredninge­n att kontakta polisen.

 ?? FOTO: POLISEN ?? Den misstänkta mannen kallades
■ för ”Eno” bland de unga. Polisen publicerar ett fotografi av den brottsmiss­tänkte eftersom polisen anser att det är nödvändigt för att utreda brotten.
FOTO: POLISEN Den misstänkta mannen kallades ■ för ”Eno” bland de unga. Polisen publicerar ett fotografi av den brottsmiss­tänkte eftersom polisen anser att det är nödvändigt för att utreda brotten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland