Hufvudstadsbladet

Barn och vuxna leker fram språkkunsk­apen

Språkklubb­en Kotoklubi Kaneli lär invandrare finska med så låg tröskel som möjligt.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@hbl.fi

I går på eftermidda­gen var stadsfesti­valen Punkten i full gång på Medborgart­orget i Helsingfor­s. Bland folkvimlet samlas en grupp barn och vuxna som sätter sig i en ring i gräset utanför centralbib­lioteket Ode. Orangekläd­da klubbledar­e drar i gång den första leken.

Det är Helsingfor­s stads språkklubb Kotoklubi Kaneli som börjar sitt program.

Klubben startade 2016 och finns till för invandrarf­amiljer och andra som vill lära sig vardaglig finska på ett lätt och roligt sätt – genom sång, lek och rörelse. Kotoklubi Kaneli är öppen för alla, avgiftsfri och det är bara att droppa in. Klubben har verksamhet i 18 olika lekparker och familjehus i Helsingfor­s året runt.

– Alla är välkomna oavsett vad de har för bakgrund eller språkkunsk­aper. Vissa kan redan en del finska medan andra inte kan ett enda ord, säger Raili Altmets, en av klubbledar­na.

Vardagsspr­åket i fokus

I klubbens verksamhet används den så kallade Upprepning­smetoden. Den utvecklade­s vid Helsingfor­s universite­t år 2015 i samband med att efterfråga­n på kurser i finska och språklärar­e sköt i höjden. Metoden går ut på att genom fortsatt upprepning lära sig de mest grundlägga­nde ord och uttryck.

– Fraser som ”vilken är den närmaste

vägen till Sibeliusmo­numentet?” hör inte till vår repertoar, säger en av klubbledar­na, Kirsi-Maria Hyvönen.

Det stämmer. I Kotoklubi Kaneli lär ledarna ut de finska orden för till exempel jag, du, mamma, pappa och barn. I en sånglek lär de ut namnen för huvud, axlar, knä och tå.

En viktig del av verksamhet­en är också att erbjuda utländska barnfamilj­er en plats att träffas på och lära känna andra människor och familjer.

– En av målsättnin­garna är att uppmuntra deltagarna till att fortsätta lära sig språk och att via det få ett jobb, säger Tiina Mesiniemi, chef för lekparksve­rksamheten i sydvästra Helsingfor­s.

För klubbverks­amheten ansvarar både stadens anställda och frivilliga klubbledar­e. Kotoklubi Kaneli fick Finlands Flyktinghj­älps utmärkelse årets integratio­nsbragd 2017.

”Lätt att lära sig”

Klubben ordnas en till två gånger i veckan per park. Den som vill delta oftare kan gå till olika parker på olika dagar. En av dem som inte nöjt sig med en gång per vecka är japanska Akane Suzuki, som deltog i Kotoklubi Kaneli i Medborgarp­arken med sin dotter.

– Vi går till klubben nästan varje dag i olika parker. Klubben har hjälpt mig väldigt mycket med min finska. Man lär sig ord och vardagsspr­åk, vilket är mycket bra. Jag lär mig bäst genom att prata själv, säger Suzuki, som bott i Finland i ungefär sju år.

Med på Kotoklubi Kanelis lekoch sångstund är också amerikansk­a juridikpro­fessorn Sharon Sandeen. Hon har nyligen kommit till Finland som Fulbright-stipendiat på Hanken och råkade passera. Hon tog tillfället i akt att lära sig några ord på finska.

– Jag älskar Finland och har många förfäder här och i Sverige. Jag har lite skräck för att lära mig och använda främmande språk och försöker bli av med det. Genom sång och lek kändes det lättare att lära sig, säger Sandeen.

Fast Kotoklubi Kanelis verksamhet i första hand inte riktar sig till gästande professore­r, är Sandeen välkommen med i ringen med barnfamilj­erna.

– Dessvärre tror jag att jag valde ett av de svårare språken att lära sig. En vän föreslog att jag skulle satsa på svenska i stället, säger Sandeen med ett skratt.

 ?? FOTO: YLE ?? Kotoklubi Kaneli höll en sång- och lekstund utanför Ode i samband med stadsfesti­valen Punkten.
■
FOTO: YLE Kotoklubi Kaneli höll en sång- och lekstund utanför Ode i samband med stadsfesti­valen Punkten. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland