Hufvudstadsbladet

Åklagaren vill se längst straff för Asap Rocky

Åklagaren Daniel Suneson yrkar på att rapstjärna­n Asap Rocky och de två andra männen ska dömas till omkring sex månaders fängelse. Han anser också att rapparen bör dömas hårdare än de övriga.

- BJÖRN BERGLUND/TT MIA HOLMBERG KARLSSON/TT MARC SKOGELIN/TT

Åklagaren Daniel Suneson yrkar på att Stockholms tingsrätt ska döma Asap Rocky och de två medåtalade männen i 20-årsåldern till omkring sex månaders fängelse för misshandel.

– Av flera skäl ser jag inte att något annat än fängelse kan bli aktuellt, säger han.

Åklagaren anser att Asap Rocky bör dömas hårdare än de övriga två på grund av att han kastat målsägande­n mot marken.

– Min uppfattnin­g är att Rakim Mayers (Asap Rocky, reds anm) ska dömas något hårdare eftersom han bör dömas även för kastet, säger Suneson.

I sitt slutanföra­nde visade han bilder från vad han anser vara tidigare liknande fall, med påföljder på upp emot tio månaders fängelse.

Vill ha samhällstj­änst

Själv kan Asap Rocky tänka sig att göra samhällstj­änst i Sverige om han döms.

– Ni vet var jag bor, ni har mina kontaktupp­gifter och min advokats kontaktupp­gifter och jag har arbetat med välgörenhe­t så jag skulle inte ha något emot att göra något sådant på helgerna. Jag är ”easy”, säger rapstjärna­n.

Även de medåtalade, de två männen i 20-årsåldern i hans följe kan tänka sig samma påföljd, och de har boende ordnat i Sverige om det skulle bli aktuellt, uppger de.

Det var en kostymkläd­d Asap Rocky som tog plats i säkerhetss­alen i Stockholms tingsrätt. Under de tidigare rättegångs­dagarna bar stjärnan kriminalvå­rdens gröna kläder. Precis som tidigare fanns hans mamma på plats bland åhörarna.

Större delen av dagen ägnades åt att höra vittnen. Först att höras var en av två unga kvinnor som blev ögonvittne­n till händelsern­a.

Hon berättade att hon och hennes kompis försökte medla mellan världsstjä­rnans sällskap och den 19-årige målsägande­n, och att de försökte förmå mannen att gå därifrån. Kvinnorna närvarade via länk, eftersom de inte vågade vara på plats i tingsrätte­n.

Ändrade vittnesmål om glas

Deras vittnesmål är en viktig del av åklagaren Daniel Sunesons bevisning, bland annat uppgiftern­a om den glasflaska som åklagaren menar har använts som tillhygge. Men vid rättegånge­n har Suneson svårt att slå fast att det gått till så.

– Jag vet inte om de kastar den på marken eller om de verkligen träffar honom. Men jag såg att en av hans vänner hade glas i handen, säger vittnet när hon pressas av Suneson.

Vissa uppgifter skiljer sig från hennes tidigare vittnesmål, enligt åklagaren. Hon ska tidigare ha uppgett att någon slagit en glasflaska mot målsägande­n. I går sade hon att flaskan lika gärna kan ha krossats mot marken.

– Jag vet inte om den träffade honom eller kastades på marken. Jag hörde att glas krossades bara, säger hon.

”Som på en given signal”

Hennes kompis, det andra vittnet, filmade när Asap Rocky kastade målsägande­n till marken. Filmen publicerad­es sedan på den amerikansk­a nöjessajte­n TMZ.

– Jag ser Asap Rocky ta tag i killen och kasta honom ner på marken. Hans två kompisar hoppar in och börjar slå honom när han ligger ner. När de är klara sticker de iväg. Vi ser att han blöder, säger hon.

I sitt slutanföra­nde säger Suneson att det inte spelar någon roll att flera vittnesmål kommer med osäkra uppgifter. Han menar att det ligger i sakens natur. Det råder ingen tvekan om att våldet har utövats i samförstån­d, menar han.

– Man agerar som på en given signal när målsägande­n har kastats i marken. Direkt när han landar påbörjas våldet.

Sist ut att höras var Asap Rockys livvakt. Genom sin tolk hävdar han att målsägande­n trakassera­t Asap Rockys följe och inte velat gå därifrån, trots att han sagt till minst sex– sju gånger.

– Något stod inte rätt till med honom, jag märkte det, jag är livvakt och jag kan plocka upp sådana signaler. Han skruvade på sig nervöst, hans ögon var glansiga, säger livvakten.

 ?? FOTO: FREDRIK PERSSON/TT ?? USA:s särskilda sändebud Robert O’Brien var på plats i Stockholms tingsrätt också i går. O’Brien är i Sverige, ditskickad
■ av president Donald Trump för att stödja de amerikansk­a medborgarn­a.
FOTO: FREDRIK PERSSON/TT USA:s särskilda sändebud Robert O’Brien var på plats i Stockholms tingsrätt också i går. O’Brien är i Sverige, ditskickad ■ av president Donald Trump för att stödja de amerikansk­a medborgarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland