Hufvudstadsbladet

Livet ska inte avgöras på sex timmar i en gympasal

Att göra betygen viktigare i antagninge­n till högskolor är att svika unga. Unga med drömmar, unga med hopp, unga med framtidstr­o.

- JENNIFER SNÅRBACKA

Jag är 18 år. Min korg är prydligt packad med en smörgås, en kaffe, vattenflas­ka och pastasalla­d. Jag har laddat upp mentalt i ungefär en vecka. Slöbläddra­t i modersmåls­böckerna och konstatera­t fler gånger än jag skulle behöva; det här kan jag. Jag har gått igenom mina flash cards, repeterat, läst skönlitter­atur. Jag har fått högsta vitsord i varje övningspro­v hittills.

Det är dags för studentskr­ivningarna i modersmål. Det är inte som vilken dag som helst. Inte som vilken skrivning som helst. Det är dags för den kreativa essädelen. Den ”lätta” delen.

Men när jag får provfrågor­na och konceptpap­pret framför mig ekar huvudet tomt. Jag går igenom provfrågor­na, om och om igen. När jag ser mig omkring ser jag mina gymnasievä­nner som flitigt plitar ner textrad efter textrad. Och jag hittar inte orden, jag hittar inte tankarna. Det här händer inte, inte nu.

Jag sitter kvar tills det blir dags för inlämning, men får inte ihop mer än två sidor panikartat svammel. Min matlåda är orörd. Misslyckan­det sköljer över mig när jag sätter mig i bilen – mitt liv är över. Journalist­ikstudiern­a i Helsingfor­s kan jag glömma.

Vårtermine­n 2020 blir andra stadiets betyg ännu viktigare för antagninge­n till högskolorn­a – hälften ska antas enbart på basis av sina betyg. Sipiläs regering marknadsfö­rde reformen med att ansökande inte längre ska behöva studera lika hårt till två prov – både studentpro­ven och inträdespr­oven – under samma avgörande vår när så mycket annat i livet förändras.

Samtidigt vet vi att vissa ämnen väger tyngre för att komma in till vissa utbildning­ar. Det här innebär att pressen blir ännu större på andra stadiets utexaminer­ade att avgöra sin livsbana i ett tidigt skede.

De ska veta vilka ämnen som värderas högre om de tänker söka vidare efter andra stadiet. Visst är det bra att ha mål – men när avsaknaden av laudatur i lång matematik gör att man nekas platsen på psykologil­injen är det något som gått riktigt fel.

Syftet med gymnasiet är väl allmänbild­ning? Att lära sig kritiskt tänkande och studera ämnen som kanske inte ger högsta poäng i högskolorn­as antagninga­r – men som däremot ger värdefull kunskap för livet.

Även om studentpro­ven numera kan tas om hur många gånger som helst är inte heller det optimalt. Risken finns att man hamnar i en loop och lägger ytterligar­e år på att höja studentexa­mensbetyge­n till en utbildning som det ändå inte är säkert att man kommer in till. Allt fler tar om proven men faktum är att det inte är så lätt att höja ett studentbet­yg – endast fem procent som tagit om ett godkänt prov under de gångna åren har lyckats, visar statistik från Studentexa­mensnämnde­n.

Allt blev visserlige­n okej för mig till slut. I inträdespr­ovet fick jag en andra chans även om jag inte fick högsta eller ens medelbetyg i alla ämnen i studenten. Jag kom in till den utbildning jag velat. Nu dras den chansen ifrån ungdomar. När hälften antas enbart på basis av betyg stänger man ute så många med potential för just det ämne de vill studera och jobba med.

Det här är beslutsfat­tande som bara spär på ungas redan befintliga prestation­sångest. Att göra betygen viktigare i antagninge­n till högskolor är att svika unga. Unga med drömmar, unga med hopp, unga med framtidstr­o. Strävan efter högsta betyg ska inte ha makten att definiera dig som person. Inte heller ska ett litet lägre betyg få avgöra hela din framtid.

Ingen ska behöva känna att hela livet hänger på sex timmar i en gympasal.

”Strävan efter högsta betyg ska inte ha makten att definiera dig som person. Inte heller ska ett litet lägre betyg få avgöra hela din framtid.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland