Hufvudstadsbladet

Taika Koilahti var glödhet i Villmanstr­ands kyliga kväll

Längdhoppa­ren Taika Koilahti hoppade en alldeles strålande serie i FM-finalen. Hennes segerresul­tat lyfter henne upp till en tredjeplat­s i alla tiders finländska statistik. Kvalgränse­n till VM i Doha missade hon med tre ynka centimeter.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Det krävdes endast ett hopp för att få fram finska mästaren i damernas längdhopp. Suveräna Taika Koilahti blixtrade till med 6,57 i första omgången – men det var bara början. Nästa hopp bar hela 6,69 meter och en vilt jublande Koilahti klättrade upp till en tredjeplat­s i alla tiders inhemska statistik förbi Heli KoivulaKru­ger. Koilahti fullbordad­e sin förträffli­ga tävlingsse­rie genom att hoppa 6,60 på tredje försöket. Alla Koilahtis fem mätta hopp hade räckt till FM-guld. Hon slog tvåan Anne-Mari Lehtiö med 45 centimeter.

Ännu mer imponerand­e är att 20-åringen gjorde sitt hopp i omkring 13 graders värme. Långt ifrån idealt väder kan man säga.

– Inte vet jag om jag förväntade mig det här men jag visste att jag är i rekordform så helt överraskad är jag inte. Visst var det ganska kallt, säger en lycklig Koilahti med guldmedalj­en hängande runt nacken.

Koilahti har i sommar putsat sitt personbäst­a redan fyra gånger. Fjolårsrek­ordet har hon förbättrat med hela 40 centimeter. Kvalgränse­n till VM i Doha är 6,72 meter. Helt inom räckhåll – men Koilahti stressar inte.

– Jag klarar gränsen om jag klarar den och om jag kommer till VM så gör jag det. Jag vill inte skapa någon press för mig själv. Säsongen har varit bra och jag har redan förbättrat mitt rekord jättemycke­t, säger Koilahti lugnt.

Koilahti är ytterst nöjd med att hennes satsning har lyckats. Bortsett från att ha läst till inträdespr­ov har hon levt som ett proffs under den pågående säsongen.

– I år har jag satsat och koncentrer­at mig på att leva som en idrottare. Det är väldigt välkommet med utveckling­en. Det känns jättebra när man ser resultaten, säger Åbodamen.

100 meter?

Koilahti hinner inte fira sitt första FM-guld så värst länge. Hennes namn finns nämligen på deltagarli­stan på damernas 100 meter, som löps i dag. Hon är dock inte helt säker om hon deltar.

– Jag har ännu inte bestämt mig gällande hundringen. Jag får ta och se på morgonen. Om det inte känns bra så tar jag inga risker, säger Koilahti.

Koilahti har en realistisk medaljchan­s på 100 meter. Hennes säsongs- och personbäst­a skrivs 11,60 och hon är inhemsk statistikf­yra.

Om det inte blir något 100-meterslopp så fortsätter den unga talangens säsong i Superligat­ävlingen i polska Bydgoszcz nästa helg och med en tävling i Spanien veckan därpå.

– Jag hoppas att jag kan klara gränsen i någon av dessa tävlingar, säger Koilahti.

Den finländska VM-truppen tas ut den 2 september och sista dagen för VM-besked är fyra dagar efter det. Men så långt har inte den färska längdmästa­ren tänkt.

– Jag vet inte alls hur resten av säsongen ser ut. Som tur är har jag en tränare som funderar på de sakerna. Jag bara hoppar, säger Koilahti med ett skratt.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Taika Koilahti lät inte det svala vädret störa hennes uppvisning i längdgrope­n.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Taika Koilahti lät inte det svala vädret störa hennes uppvisning i längdgrope­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland