Hufvudstadsbladet

Motgångarn­a har g jort PK-35 starkare

Laget hade inte förväntat sig att spela i division 1 i år då de är ligans regerande mästare. Stämningen i laget har ändå inte drabbats av motgångarn­a – snarare tvärtom.

- TEXT: LOTTA LINDHOLM FOTO: NORA SAYYAD

PK-35 Vantaa har spelat division 1 i år, för att de blev utan ligalicens på grund av att laget inte uppfyllde licenskrav­en. Vandadamer­na har varit överlägsna då de vunnit samtliga 14 matcher med målskillna­den 59–3.

Laget leder serietabel­len på 42 poäng, fem poäng före PK-35 har på andra plats.

– Förstås harmar det att vi är tvungna att spela här (i division 1), men vi försöker hitta positiva saker i det hela och visa att vi hör hemma i ligan, säger huvudträna­ren Jari Väisänen.

– Vi försöker tänka på hur laget kan utvecklas för att vara klart för spel i ligan då vi kommer tillbaka, fortsätter han. Spelarna är också positiva. – Jag tycker inte det märks på träningarn­a då alla har bra attityd och vi ändå har som mål att komma upp till ligan igen, säger lagkaptene­n Sanna Saarinen.

– Det var ett hårt slag då det hände (att laget blev utan ligalicens), men jag tycker nog att spelarna tog det riktigt bra och det har ökat sammanhåll­ningen i laget, säger Aurora Troberg.

Också andra mål än ligan

Ett stort mål för säsongen är förstås att ta sig tillbaka till ligan, vilket för tillfället verkar vara möjligt att uppnå. Att ta sig till ligan är ändå inte det enda laget satsar på.

– Vi försöker ge positiva upplevelse­r åt spelarna, fastän matcherna inte har varit så krävande. Om vi försöker utmana oss själva utvecklas både enskilda spelare och hela laget, säger Väisänen.

– Vi vågar också göra saker som vi kanske inte vågat göra i ligan, fortsätter han.

Finländska cupen och Champions League är stora höjdpunkte­r för säsongen. Målet är att vinna cupen, då laget alltid tagit antingen guld eller silver.

– Då vi talar om Champions League vill jag tro på att vi har en chans att ta oss vidare från första rundan, men lätt kommer det inte att bli, säger Väisänen.

Också Troberg ser framemot Champions League. För henne är det en av säsongens höjdpunkte­r.

– Det är lite roligt att det i år spelas i Tallinn. Det är kortare väg för oss dit än till de flesta seriematch­erna, säger hon.

Stämningen i laget något unikt

Laget spelar bra ihop och stämningen under träningarn­a är bra och ledig. Många ler och ibland kan man även höra skratt.

– Så länge jag har varit med i laget, och tidigare också, har lagandan varit bra. Sammanhåll­ningen är exceptione­ll, säger Väisänen. Spelarna håller med. – Stämningen är jätte bra och vi har en perfekt blandning av unga och äldre, mer erfarna spelare, säger Saarinen.

– Stämningen och allas vilja att jobba för laget och lyfta laget tillbaka till ligan är det bästa med PK-35, säger Troberg.

Det verkar nästan som om laget inte haft några motgångar alls. Eller så kan det vara just motgångarn­a som gjort laget så starkt.

Huvudträna­ren är övertygad om att laget blivit starkare som följd av motgångarn­a. Han ser på lagets situation som vilka andra förluster som helst.

– Förluster gör en alltid starkare, om man tar dem på rätt sätt, säger han.

– Om man hela tiden oroar sig och sörjer över saker blir inget bra så vi har inte bekymrat oss över vår situation längre, fortsätter Väisänen.

Han säger också att alla i laget säkert tänker på att de skulle kunna spela i ligan nu om de fått ligalicens, men de vill fokusera på det positiva och gå vidare. Laget har också lyckats vända motgångarn­a till en kraft som driver dem framåt.

PK-35 använder #seikkailuy­kkösessä (äventyret i ettan) på sina sociala medier, vilket också berättar en hel del om stämningen i laget.

– Det finns bra motståndar­e i ettan också och vi har utvecklats här under säsongen så ”seikkailu ykkösessä” har hittills gått bra, säger Troberg.

Högklassig­a spelare en nyckel för framgång

Laget är fullt av högklassig­a spelare som hjälper PK-35 att nå sina mål. Det i kombinatio­n med bra laganda är något som får både spelare och tränare att stanna kvar i laget en längre tid.

– Vi har alltid högklassig­a spelare, för om man vill spela sådan fotboll vi spelar behövs det duktiga spe

Det var ett hårt slag då det hände (att laget blev utan ligalicens), men jag tycker nog att spelarna tog det riktigt bra och det har ökat sammanhåll­ningen i laget. Aurora Troberg

lare. Det är bara ett faktum, säger Väisänen.

– Också spelarnas mod att göra saker på planen är viktigt. Vi vill att spelarna är modiga och använder all den kunskap de har, även om det skulle leda till några misslyckan­den ibland, fortsätter han.

Enligt Väisänen är misslyckan­den något som hör till i fotbollen. Han säger att det inte går att lära sig nytt om man aldrig misslyckas. Det gäller ändå att inte förlora bollkontro­llen, som är en av lagets styrkor.

– Vi talar alltid om att man inte ska försöka göra något för svårt för snabbt, då finns det en stor chans att man tappar bollen, säger Väisänen.

Spelarna är väldigt motiverade att träna och hjälpa sitt lag att nå framgång. Ofta gör de till och med mer än vad som krävs, men allt görs med ett leende och utan att klaga.

Nu har laget en paus på en månad från seriematch­erna. Under pausen deltar laget bland annat i kvalmatche­r till Champions League, som spelas i Tallinn. Den 7 augusti möter PK-35 det estniska laget FC Flora, den 10 augusti möter de EBS/Skala från Färöarna och den 13 augusti möter laget BIIK Kazygurtin från Kazakstan. PK-35 hade också en match i Finlands cup mot Honka i tisdags som de förlorade 0–1. Laget spelar sin följande seriematch den 27 augusti då de möter Pallokerho-35.

 ??  ?? PK-35 Vantaa tränade i måndags i Myrbacka.
PK-35 Vantaa tränade i måndags i Myrbacka.
 ??  ?? Huvudträna­ren Jari Väisänen visar vad spelarna ska göra under träningarn­a.
Huvudträna­ren Jari Väisänen visar vad spelarna ska göra under träningarn­a.
 ??  ?? Lagkaptene­n Sanna Saarinen tycker att laget har en bra attityd.
Lagkaptene­n Sanna Saarinen tycker att laget har en bra attityd.
 ??  ?? Aurora Troberg tror att laget bra kan ta sig tillbaka till ligan och spela där redan nästa säsong.
Aurora Troberg tror att laget bra kan ta sig tillbaka till ligan och spela där redan nästa säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland