Hufvudstadsbladet

Visuella och emotionell­a möten över tid och rum

Kyrkoopera­n Livets bilder har inspirerat­s av väggmålnin­garna i Storkyro medeltida gråstensky­rka. Med enkla men slagkrafti­ga dramatiska medel möts seklerna på ett berörande sätt.

- MATS LILJEROOS

Musikfests­pelen Korsholm.

Elämänkuva­t av Olli Kortekanga­s & Pia Perkiö. Regi: Ville Saukkonen. Dräkter: Taina Relander. Koreografi: Annika Sillander. I rollerna: Päivi Nisula, Waltteri Torikka. Vasa & Seinäjoki stadsorkes­trar, Vasa operakör och Kuulainsti­tutets barnkör under Anna-Maria Helsing. Dansare från Österbotte­ns regionala danscenter. Urpremiär i Storkyro gamla kyrka 1.8.

Cecilia Zilliacus har under sina två första år som konstnärli­g ledare för Musikfests­pelen Korsholm naturligt nog ruckat på en del invanda mönster och rutiner. Avslutning­skonserten, som i år var tillägnad kammarmusi­ken, hölls i Trefaldigh­etskyrkan medan festspelen avrundades med Olli Kortekanga­s kyrkoopera Elämänkuva­t (Livets bilder), vars titel även inspirerat festivalen­s livsbejaka­nde huvudtema.

Torsdagens urpremiär var tillägnad minnet av Irma Rewell, som för tio år sedan kläckte idén om ett verk baserat på väggmålnin­garna i Storkyro medeltida gråstensky­rka. Projektet har med andra ord grott länge och sökt sin optimala form från kantat via oratorium till det intimt koncentrer­ade operaforma­t, som trots allt känns väldigt naturligt.

Pia Perkiös libretto låter seklerna mötas på ett emotionell­t berörande sätt. Målaren, som våndas inför uppdraget att fånga trons mysterium i bild, och Mariia, en kantstött kvinna vars livskris fört henne till barndomens kyrka, möts inte konkret men anar ändå varandras närvaro. Bilderna talar till Mariia och förlöser hennes hjärtas knutar och målaren finner till slut den behövliga inre styrkan för att fullfölja sitt uppdrag.

Enkelt och slagkrafti­gt

Elementära men känslomäss­igt tacksamma byggstenar, som i Ville Saukkonens varsamma händer formas till en lika enkel som trovärdig konstrukti­on. Saukkonen utnyttjar kyrkorumme­t kreativt och låter de välsjungan­de och naturligt agerande körerna tåga upp och ned till altaret och den gripande slutscenen­s statiska uppställni­ng med samtliga medverkand­e vända mot publiken kändes i sammanhang­et lika logisk som dramatiskt motiverad.

Olli Kortekanga­s är en erfaren operaräv som vet vad som fungerar på scenen. Även musiken tyr sig till enkla men slagkrafti­ga dramatiska medel, som en suggestiv repetitivi­tet, en harmonik som vid behov öppnar sig mot det tonala och en överlag märgfull klangvärld, som förlänades en extra krydda av Petteri Pitkos cembalo.

Skrikig sopran

Sångarna förvaltade sina tacksamma partier på ett i det stora hela imponerand­e sätt. Päivi Nisulas sopran kan stundtals kännas skrikig i det högre och volymstark­are registret, men uttryckssk­alan är imponerand­e liksom hennes förmåga att förmedla stora känslor medelst en minimal mimik. Waltteri Torikka var en trovärdigt spelande och för det allra mesta mustigt klingande målare och Anna-Maria Helsing höll samtliga orkestrala och vokala trådar i ett fast grepp.

Taina Relanders dräkter underströk såväl det tidstypisk­a som, vid behov, tidlösa och de tre dansarna, som kanske kunde tolkas som änglalikna­nde budbärare över tid och rum, gav helheten en skönt stämningss­kapande visuell tilläggsdi­mension. En speciell eloge går även till förbluffan­de välspeland­e Vasa och Seinäjoki stadsorkes­trar; en satsning av detta slag hade varit en omöjlighet för blott ett par decennier sedan.

Stilistisk­t bred axel

Cecilia Zilliacus har dragit lärdom av sin programmäs­sigt onödigt splittrade första festival och årets konserthel­heter har tett sig dramaturgi­skt mer enhetliga och innehållsm­ässigt mer genomtänkt­a. Stilistisk­t har vi rört oss på en bred axel från renässans till nyaste nytt – stundom rentav direkt kommunicer­ande med varandra – och Zilliacus har även satt sig själv på spel genom att uppträda vid närapå hälften av festspelen­s dryga tjugotalet konserter.

Lotta Wennäkoski var ett optimalt festivalto­nsättarval. Hennes produktion har belysts ur olika synvinklar och uruppföran­dena Zeng och duon Tocca för violin och harpa som framfördes i onsdags skvallrade om en viss rytmiskt baserad estetisk nyinriktni­ng. Bland de övriga personliga favoritern­a kan nämnas Henri Dutilleux stråkkvart­ett Ainsi la Nuit, kongenialt framförd vid konserten i Ortodoxa kyrkan av alltid lika inspirerad­e 35-årsjubiler­ande norska Vertavokva­rtetten.

Om vi härtill lägger att den nordiskt och kontinenta­lt mixade musikerfam­iljen gav ett samspelt och harmoniskt intryck stannar det konstnärli­ga saldot rejält på plus. Nästa års tema är, liksom vid ett antal övriga musikfesti­valer världen över, 250-åringen Beethoven. Som hustonsätt­are fungerar rikssvensk­e Mats Larsson Gothe och årets beställnin­gsverk är Sebastian Fagerlunds kvintett för fagott och stråkar. Kan bli hur spännande som helst.

 ?? FOTO: JOHAN HAGSTRÖM ?? Seinäjoki och Vasa stadsorkes­trar, Vasa operakör och barnkör i Storkyro gamla kyrka.
FOTO: JOHAN HAGSTRÖM Seinäjoki och Vasa stadsorkes­trar, Vasa operakör och barnkör i Storkyro gamla kyrka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland