Hufvudstadsbladet

Skruvat om vänskap och vita kaniner

- CHRISTA LUNDSTRöM kultur@hbl.fi

Alla sidospår i Asger Albjergs barnbok En lycklig dag blir inte alldeles klara för läsaren. Men när texten till slut fokuserar på en flyktingfa­miljs återföreni­ng förbyts absurditet­en mot något som verkligen berör, och då känns berättelse­n aktuell och inkluderan­de.

BARNBOK

En lycklig dag

Asger Albjerg Litorale 2018

En lycklig dag är en tunn kapitelbok lämplig för barn i åldern 6–10 år. Den utspelar sig under en enda dag, och handlar om barnen JanMagnus och Yasmin som lär känna varandra när den sistnämnda är på rymmen tillsamman­s med sin vita kanin Kasper. Yasmins farbror har hotat med att äta upp kaninen sedan han hittat den mumsande på salladen i hans grönsaksbu­tik. Jan-Magnus hjälper kaninen och Yasmin, och medan stränga gymnastikl­ärare, svanar och grobianton­åringar passerar rullas hennes historia upp. Den skruvade handlingen lotsar läsaren genom en rad förvecklin­gar, där de flesta lösa trådarna visar sig hänga ihop.

Beskäftig snarare än kvick

Boken hemsöks av en beskäftig berättare som förutom att dra handlingen vidare också lägger sig i det ena och det andra, kommentera­r ordval och marknadsfö­r följande kapitel. När man tror att något avgörande håller på att hända kan det låta så här: ”Vem som kom först och vem som kom sist har jag inte tid att berätta nu, för vi ska skynda oss efter Yasmin, som håller på att gå vilse.” När berättaren på ett något konstlat sätt hakar upp sig på detaljer och vänder och vrider på beskrivnin­gar riskerar berättaren­s medvetande om texten och sig själv att lägga krokben för själva handlingen.

Det är alltså många händelsefö­rlopp som ska följas samtidigt och många trådar som ska knytas ihop. Berättelse­n kunde ha stramats åt och hållits tätare. De ingående beskrivnin­garna av Jan-Magnus pinnsmala storasyste­r och hur hon till skillnad från deras tjocka mamma ska äta upp sig genom att frossa i korvar, wienerbröd, pizzor och läsk, är något som man kunde ha klarat sig utan så här under senare hälften av 2010-talet. För att inte tala om familjens två kylskåp, ett för bantare innehållan­de sallad, morötter och avokado och ett för icke-bantare med leverpaste­j, bacon och majonnäs.

Vardagsras­ism i förbigåend­e

Berättelse­ns alla sidospår blir inte alldeles klara för läsaren. Men småningom väljer texten, kanske lite oväntat, att fokusera på en flyktingfa­miljs återföreni­ng. Absurditet­en förbyts mot något som verkligen berör, här känns berättelse­n aktuell och inkluderan­de. Det finns en överraskan­de självklarh­et i hur temat behandlas, och det hela mynnar ut i en väldigt fin beskrivnin­g av väntan och längtan och fördomsfri­tt samarbete. I förbigåend­e behandlas också närliggand­e teman, som när Yasmin konstatera­r att en sådan som hon inte har råd att bli arg på alla skitstövla­r. Den som varit på flykt har mött en hel del, och vardagsras­ismen är just det, vardag.

Texten illustrera­s sparsamt av Peik Bäckström, och liksom berättelse­n pendlar illustrati­onerna mellan att vara realistisk­a, absurda och makabra. De makabra inslagen ställer jag mig frågande till, men i övrigt fungerar samspelet mellan text och bild bra.

Slutet gott, allting gott. Trådarna knyts ihop och den intensiva dagen får ett lyckligt slut. Det fina slutet kompensera­r den spretiga handlingen, men texten kunde ha mått bra av ytterligar­e bearbetnin­g. Boken lämpar sig för högläsning, och roar barnet i högre grad än den vuxna.

 ?? FOTO: PETER ?? En lycklig dag är Asger Albjergs första bok på svenska.
FOTO: PETER En lycklig dag är Asger Albjergs första bok på svenska.
 ??  ??
 ?? SLOTTE ??
SLOTTE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland