Hufvudstadsbladet

Mörka moln över världsekon­omin

Osäkerhete­n kring brexit, det hotfulla handelskri­get mellan USA och Kina, svag tillväxt i Europa. Det är bara några av faktorerna som skapar instabilit­et i den globala ekonomin just nu.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345, katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Under den gångna veckan har den ena ekonomiska nyheten dystrare än den andra präglat rapporteri­ngen i medierna. Inte nog med att USA:s president Donald Trump trappar upp handelskri­get mot Kina, nu varnar också Storbritan­niens centralban­k Bank of England (BoE) för en krympande brittisk ekonomi, och i Frankrike och Tyskland backar tillväxten. Till och med i Sverige krympte ekonomin under årets andra kvartal jämfört med det första.

Inom loppet av en dryg vecka har tre centralban­ker, Europeiska centralban­ken ECB, Federal reserve FED i USA och så BoE gett sin syn på de ekonomiska utsikterna. ECB lät förstå att man kan komma med en räntesänkn­ing i höst för att hålla styrfart i den europeiska ekonomin. FED sänkte visserlige­n sin styrränta med 0,25 punkter, men antydde till Trumps besvikelse inte att sänkningar­na kan komma att fortsätta. Att Trump blandar sig i FED:s politik lovar inte gott inför hösten. BoE varnar för sin del för konsekvens­erna av en brexit utan avtal med EU.

Ser man på det positiva växer ändå världsekon­omin som helhet fortfarand­e, om än långsammar­e än i fjol. Internatio­nella valutafond­en IMF räknar i sin färskaste prognos med en global tillväxt av bruttonati­onalproduk­ten på omkring 3 procent. Det är en liten nedskrivni­ng av tidigare prognoser, men ändå en prognos som visar rejält på plus.

Också i Finland har ekonomin fortfarand­e positiva förtecken även om tillväxten mattas av. Enligt den konjunktur­barometer Finlands näringsliv EK publicerad­e i veckan har konjunktur­en vänt nedåt i de flesta branscher, det är bara inom it-sektorn som framtidstr­on alltjämt är riktigt stark. Också konsumente­rnas förväntnin­gar på utveckling­en i Finlands ekonomi är på nedåtgåend­e.

Men EK understryk­er att situatione­n är jämförelse­vis god ändå och att det ännu inte finns något skäl att känna panik inför den ekonomiska utveckling­en. Sysselsätt­ningsnivån blir till exempel fortsatt bättre. Men arbetslösh­eten ökar i allmänhet först månader efter en konjunktur

nedgång, och den nya regeringen har ett ambitiöst sysselsätt­ningsmål som inte vidkänns någon växande arbetslösh­et.

När den ekonomiska uppgången började för några år sedan hann Finland aldrig riktigt med. Utgångsläg­et hos oss var sämre än i många andra EU-länder och vi har inte upplevt någon riktig högkonjunk­tur de senaste åren. Men vi har i nuläget kommit ikapp de övriga och har samma utgångsläg­e som de när konjunktur­en igen mattas av. Med egna arbetsmark­nadspoliti­ska åtgärder kan Finland hålla ställninga­rna, så trepartssa­mtalen om att nå en högre sysselsätt­ningsgrad blir viktiga.

Vi står hur som helst inför en krävande och kanske till och med trist ekonomisk höst när de flesta indikatore­r pekar neråt och USA trappar upp handelskri­get med Kina. Finland är en del av den globala marknaden och väldigt beroende av att exporten drar. Men vi får inte låta de negativa signalerna bli till någon självuppfy­llande profetia. Utgångsläg­et är trots allt betydligt bättre än då dåvarande statsminis­ter Matti Vanhanen (C) i sin nyårshälsn­ing år 2008 uppmanade finländarn­a att konsumera, för att upprätthål­la den ekonomiska tillväxten.

Samtidigt som vi kan hoppas att världsekon­omin bara drabbas av en höststorm som blåser förbi rätt snabbt, är det viktigt att vara uppmärksam på alla ekonomiska signaler. Liksom att reagera snabbt om och när situatione­n så kräver.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland