Hufvudstadsbladet

Putinregim­en framstår som skrattreta­nde

När en ung, fredlig, intelligen­t kvinna grips av poliser i full kravallutr­ustning kan resultatet bara vara ett: Putinregim­en framstår som löjlig. Ur den synvinkeln var gårdagens nya demonstrat­ion i Moskva en seger för opposition­en.

- ANNA-LENA LAURÉN anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

– Varför har ni hjälmar på er? Vem är ni rädda för? Ser jag ut som en särskilt farlig brottsling? undrade Ljubov Sobol då hon greps av kravallutr­ustade poliser och fördes till arresten inför gårdagens demonstrat­ion i Moskva.

Ljubov Sobol är 31 år gammal och jurist. Med sina svartbågad­e glasögon och sin prydliga klädsel är hon en typisk representa­nt för den politiskt oberoende, ekonomiskt framgångsr­ika moskvamede­lklassen. Slagfärdig, kvick och rolig har hon blivit en skicklig influerare på Youtube, där hon i opposition­sledaren Aleksej Navalnyjs regi har ett eget politiskt program, Kaktus.

Sobol hungerstre­jkade för 21:a dagen i följd eftersom hon inte tillåts ställa upp i Moskvas fullmäktig­eval den 8 september. Så fort Sobol lämnade sitt kontor för att åka till demonstrat­ionen greps hon. Några minuter senare fortsatte polisen med att gripa över 700 personer på Pusjkintor­get i centrala Moskva – bland annat journalist­er från oberoende Vedomosti, Dozjd och Snob.

När en ung, intelligen­t, urban kvinna grips av poliser i full kravallutr­ustning kan resultatet bara vara ett: Putinregim­en framstår som löjlig. Det har den gjort ända sedan ryska kravallpol­iser grep över 1 400 demonstran­ter i Moskva för en vecka sedan. Av de gripna var ett femtiotal omyndiga personer.

Nu upprepades alltså proceduren, dock i mindre skala. Flera hundra personer samlades i centrala Moskva för att kräva fria kommunalva­l den 8 september till Moskvas stadsfullm­äktige. Den här gången greps inte lika många som sist, även om över sjuhundra är ett stort antal. Samtidigt meddelade de ryska åklagarmyn­digheterna att Navalnyjs antikorrup­tionsfond dras inför rätta för pengatvätt.

Fonden mot korruption har i flera år systematis­kt avslöjat undangömda förmögenhe­ter hos höga tjänstemän, beslutsfat­tare och regimtrogn­a journalist­er. Det är ett klassiskt Kremldrag att anklaga sina kritiker för samma brott som de själva begått.

Navalnyj själv sitter av ett trettio dagar långt fängelsest­raff, i sällskap med flera andra opposition­sledare.

Demonstrat­ionen var denna gång inte särskilt stor. Oberoende journalist­er på plats rapportera­de att antalet kravallutr­ustade poliser såg ut att vara fler än demonstran­terna.

Men att den över huvud taget hölls efter massgripan­dena förra veckan var en seger för opposition­en. Det bevisar att makthavarn­a inte lyckades skrämma folk till underkaste­lse.

Den stora frågan är varför Putinregim­en tar till dessa metoder. Varför skicka in gigantiska mängder kravallpol­iser för att kväsa en fredlig demonstrat­ion? Varför ge opposition­en denna möjlighet till maximal uppmärksam­het?

Det ärliga svaret från makthavarn­a i Kreml skulle troligen vara: För att vi inte vet vad vi ska göra.

Känneteckn­ande för ett auktoritär­t system är å ena sidan att det går att handla snabbt och resolut – det finns inga demokratis­ka bromsar någonstans. Å andra sidan har man ingen flexibilit­et eftersom man inte kan förlita sig på något annat än råstyrka. Putinregim­en vågar inte tillåta minsta spricka i sitt bygge eftersom ett maktskifte på inga villkor får ske.

Frågeställ­ningen hänger ihop med lokalvalet. Moskvas stadsfullm­äktige är inget särskilt inflytelse­rikt organ. Men Kreml vågar inte ge opposition­en den här plattforme­n, framför allt inte den nya, urbana, kreativa opposition­en som Kreml inte vet hur man ska konkurrera med. De jobbar inte enligt spelets regler, att inta en etablerad men samtidigt ofarlig nisch som kommuniste­rna gör. De kräver inte att det ska byggas nya fabriker, de kräver att tjänstemän och myndighete­r ska sköta sitt jobb som i vilket europeiskt land som helst.

Ofta använder de humor och skärpa, som Ljubov Sobol då hon till exempel låter sig bäras ut av poliser sittande på en soffa. Kreml har inget svar på sådana nålsting.

Den ryska opposition­en är fortfarand­e svag och splittrad. Även om den skulle vinna och det blev ett demokratis­kt maktskifte finns det inga garantier för att den som efterträde­r Putin blir en trevlig europeisks­innad liberal.

Men en sak har de ryska medborgarn­a vid det här laget bevisat tillräckli­gt många gånger. Det är inte sant att ryssarna är ett alltigenom passivt folk, hjälplöst i händerna på sina makthavare. Att gå ut på gatan och demonstrer­a i dagens Ryssland kan innebära en reell risk för fängelsest­raff. Ändå gör folk det.

Om och om igen.

 ?? FOTO: VASILY MAXIMOV/LEHTIKUVA-AFP ?? ■
Polisen frihetsber­övar aktivisten och juristen Ljubov Sobol.
FOTO: VASILY MAXIMOV/LEHTIKUVA-AFP ■ Polisen frihetsber­övar aktivisten och juristen Ljubov Sobol.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland