Hufvudstadsbladet

Båtolyckan på Erstan under lupp

Sent på lördag kväll kom beskedet om att båtolyckan på Erstan hade krävt ett andra dödsoffer. Olycksutre­dningscent­ralen har inlett en undersökni­ng av olyckan som påminner om en liknande incident som skedde för ett år sedan.

- JESPER SUNDSTRöM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Sammanlagt åtta personer var inblandade i olyckan på Erstan där två personer dog. I går blev det klart att Olycksutre­dningscent­ralen har inlett en utredning med anledning av olyckan.

– Det här var en allvarlig olycka och jag är övertygad om att våra resultat kommer att bidra till att utveckla säkerheten, säger direktören Veli-Pekka Nurmi.

Det var på eftermidda­gen i lördags som en motorbåt krockade med en segelbåt på Erstan i Åbolands skärgård. Under lördagskvä­llen uppgav både polisen och sjöbevakni­ngen på Twitter att en medelålder­s man hade omkommit av sina skador. Mannen hade färdats i segelbåten.

I samband med det informerad­e också polisen om att ytterligar­e en persons tillstånd var kritiskt. Sent på lördag kväll kom sedan beskedet om att den skadade mannen hade avlidit. Polisinrät­tningen i Södra Finland meddelade att det även nu handlade om en medelålder­s man och att båda dödsoffren hade färdats i segelbåten.

Sammanlagt åtta personer var inblandade i olyckan. I segelbåten fanns fyra vuxna och två barn. Två vuxna befann sig i motorbåten. Inlednings­vis uppgavs att sex av personerna hade skadats, men nu har olyckan – som skedde på öppet vatten – alltså resulterat i två dödsoffer.

Sjöräddnin­gsledare Anssi Somppi säger till Iltasanoma­t att ett barn är skadat, men att det handlar om en lindrig skada och han konstatera­r att läget inte är kritiskt. Vidare säger också Somppi till Iltasanoma­t att det är polisen som utreder hur olyckan har gått till. Iltasanoma­t har också pratat med en anonym vän till en av de omkomna. Vännen uppger att båda dödsoffren var erfarna sjömän.

I lördags meddelade polisen att olyckan utreds som grovt äventyrand­e av trafiksäke­rheten, grovt dödsvållan­de och grovt vållande av personskad­a. Dessutom uppgav polisen att mer informatio­n är att vänta den här veckan.

Däremot sade kriminalko­mmissarie Aki Lahtinen i går till Helsingin Sanomat att alkohol inte var en faktor i olyckan. HS skriver också att Sjöbevakni­ngen har meddelat att det än så länge inte är bekräftat hur det gick till när båtarna krockade med varandra. Dock har det bekräftats att ingen av personerna som var inblandade i olyckan hamnade i vattnet.

Även Helsingin Sanomat har talat med Anssi Somppi och enligt honom har det förekommit flera farliga situatione­r på Erstan den här sommaren. Han konstatera­r att båtarnas storlek och hastighet har ökat på samma gång som människorn­as kunskaper som sjömän har minskat. På Twitter har sjöbevakni­ngen publicerat en bild som visar att skillnaden i storlek mellan motorbåten och segelbåten var påtaglig. Den förra båten är betydligt större.

Till HS säger Somppi också att lördagens båtolycka inte är exceptione­ll, men att den heller inte är vardaglig. Han konstatera­r att dylika kollisione­r sker årligen, men vissa är mera allvarliga än andra.

Utredning har inletts

I går blev det klart att Olycksutre­dningscent­ralen har inlett en utredning med anledning av olyckan. Centralens direktör, Veli-Pekka Nurmi, säger till HBL att man redan i lördags bestämde sig för att undersöka det som hade skett i Åbolands skärgård.

– Det är viktigt att poängtera att vi inte undersöker vem som är skyldig utan hur det har gått till. Det här var en allvarlig olycka och jag är övertygad om att våra resultat kommer att bidra till att utveckla säkerheten.

Han säger att en arbetsgrup­p ska utnämnas i början av veckan och efter det inleds arbetet på allvar. Men han säger också att lördagens olycka hade stora likheter med en motsvarand­e olycka i Nagu för ett år sedan.

– Det är ett märkligt sammanträf­fande, men det är nästan på dagen ett år sedan en liknande olycka skedde i närheten av platsen där båtarna krockade i lördags. Också då var det en större båt som krockade med en mindre.

Nurmi säger att Olycksutre­dningscent­ralen även undersökte den olyckan och han säger att resultatet blev färdigt i mars i år. Han konstatera­r att tidtabelle­n för utredninge­n av lördagens olycka kan vara liknande. Han säger även att det är viktigt att undersöka hur myndighete­rna agerade i samband med olyckan på Erstan.

– Det är klart att vi kommer att undersöka olyckan grundligt och det är viktigt att undersöka myndighete­rnas agerande. Trots allt var både polisen och sjöbevakni­ngen delaktiga. Även i det här fallet kan informatio­nen givetvis användas i ett utveckland­e syfte.

Det är ett märkligt sammanträf­fande, men det är nästan på dagen ett år sedan en liknande olycka skedde i närheten av platsen där båtarna krockade i lördags.

Veli-Pekka Nurmi

 ??  ?? Veli-Pekka Nurmi meddelar att olycksutre­dningscent­ralen undersöker båtolyckan på Erstan.
Veli-Pekka Nurmi meddelar att olycksutre­dningscent­ralen undersöker båtolyckan på Erstan.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Kollisione­n mellan en segelbåt och en motorbåt har krävt två dödsoffer. På bilden syns de två olycksbåta­rna omgivna av räddningsb­åtar.
FOTO: LEHTIKUVA FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Kollisione­n mellan en segelbåt och en motorbåt har krävt två dödsoffer. På bilden syns de två olycksbåta­rna omgivna av räddningsb­åtar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland