Hufvudstadsbladet

Polisen misstänker hatbrott för masskjutni­ngen i Texas

- TT

Minst 20 personer dödades i en massskjutn­ing i El Paso i amerikansk­a Texas i förrgår. En misstänkt gärningspe­rson har gripits och polisen utreder misstänkt hatbrott. – En normal dag av lugnt shoppande blev till en av de dödligaste i Texas historia, säger delstatsgu­vernören Greg Abbott.

Polisen i El Paso larmades runt halvelvati­den på lördagsför­middagen, lokal tid, om en skottlossn­ing på stormarkna­den Walmart.

– Jag såg honom komma in i affären, han höll i vad som såg ut att vara en AK-47 och siktade mot mig, säger ögonvittne­t Alden Hall till NBC News.

Skytten träffade en man som stod bredvid Hall.

– Jag såg hur mannen bredvid mig låg på golvet, då sprang jag därifrån, säger Hall.

Delstatsgu­vernören Greg Abbott bekräftar vid en presskonfe­rens att det rör sig om minst 20 dödade.

El Pasos polischef Greg Allen säger att 26 personer vårdas på sjukhus. Enligt CBS är flera av de skadade barn, den yngsta bara fyra månader gammal.

Man gripen

Polisen var på plats vid stormarkna­den sex minuter efter det att larmet hade gått och efter ytterligar­e ungefär 20 minuter hade man gripit en misstänkt gärningspe­rson, en man i 20-årsåldern. Gripandet ska ha gått lugnt till då gärningsma­nnen överlämnad­e sig till polisen då de närmade sig.

Men eftersom man inlednings­vis misstänkte att det fanns flera skyttar dröjde det flera timmar innan polisen förklarade faran över.

I samband med dådet sökte många skydd i en närliggand­e galleria och både butiksanst­ällda och kunder gömde sig i affärernas lagerutrym­men.

– Det var omkring tjugo barn och vuxna, plus anställda, som gömde sig. Ihoppackad­e som sardiner, säger Brandon Chavez, som arbetar i en av affärerna, till CNN.

– De flesta av oss kände desperatio­n, en del höll på med sina telefoner. Flickor som grät, folk som försökte prata med varandra och kvinnor med bebisar i sina armar, säger han.

Liberala vapenlagar

Ett vittne säger till NBC News att ett barn kom inspringan­de i en närliggand­e sportbutik och skrek att någon sköt inne på Walmart men att ingen i affären reagerade. Men strax därefter hörde han skott.

– Jag har licens att bära vapen så jag tog fram mitt vapen, säger Glendon Oakley till tv-kanalen.

Oakley berättar hur han sprang över parkeringe­n mot Walmart och försökte hjälpa flera barn att ta skydd. Polisen stoppade honom sedan eftersom han bar vapen, men han släpptes när de fått reda på att han hade tillstånd.

Delstaten Texas vapenlagar är bland de mest liberala i USA, och med licens är det tillåtet att öppet bära vapen.

Publicerad­e dokument

Den misstänkte gärningsma­nnen ska strax före dådet ha publicerat ett dokument på nätet, i vilket han beskriver sina motiv. Där framkommer rasistiska åsikter, och polisen utreder skjutninge­n som ett misstänkt hatbrott.

Robert Gomez vid El Pasopolise­n säger under en presskonfe­rens att den misstänkte mannen pratar med utredarna, rapportera­r CNN.

– Hans motiv och vad som har inträffat håller på att utredas, säger Robert Gomez.

FBI ska ha inlett en utredning gällande inhemskt terrorbrot­t som ska pågå vid sidan av den polisiära utredninge­n, berättar en källa för CNN.

Rötter i Latinameri­ka

El Paso, i västra delen av Texas nära gränsen mot Mexiko, har en befolkning på omkring 680 000 personer, många med rötter i Latinameri­ka.

Tre av dödsoffren och sex av de skadade är mexikaner, enligt Mexikos president Andrés Manuel López Obrador, rapportera­r Reuters.

 ?? FOTO: JOEL ANGEL JUAREZ/LEHTIKUVA-AFP ?? Polis på väg till platsen där en person sköt minst 20 personer till döds i El Paso, Texas.
FOTO: JOEL ANGEL JUAREZ/LEHTIKUVA-AFP Polis på väg till platsen där en person sköt minst 20 personer till döds i El Paso, Texas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland