Hufvudstadsbladet

”Trump eldar på rasismen”

Flera amerikansk­a politiker fördömer helgens blodiga skjutninga­r i USA. Demokraten Beto O’Rourke från El Paso antyder att president Donald Trumps retorik underblåse­r våldet.

- TT

Den demokratis­ke politikern och El Paso-bon Beto O’Rourke befann sig i Las Vegas för att hålla ett framträdan­de när han fick höra om lördagens skjutning i hemorten El Paso.

Presidenta­spiranten talade om behovet av att stoppa masskjutni­ngarna som plågar USA innan han avbröt resan för att åka tillbaka hem.

– Jag ber om allas styrka för El Paso, och om allas beslutsamh­et att se till att det här inte fortsätter hända i vårt land, sade han med bruten röst i Las Vegas.

Beto O’Rourke säger också, i en intervju som CNN livesände, att rädslan för invandring­en från Latinameri­ka bland amerikaner har spätts på av president Donald Trump.

– Vi har sett en ökning av hatbrott under varje enskild månad under de senaste tre åren, då vi har en regering med en president som kallat mexikaner för våldtäktsm­än och kriminella, säger O’Rourke.

– Han (Donald Trump) är rasist och han eldar på rasismen i vårt land, och det sårar inte bara våra känslor. Det förändrar det här landet i grunden och det leder till våld, fortsätter han.

President Donald Trump fördömer dådet via Twitter: ”Dagens skjutning i El Paso, Texas, var inte bara tragisk, utan också en feg handling”, skriver han.

Epidemi av våld

Flera andra amerikansk­a politiker fördömer också dådet. Joe Biden, tidigare vicepresid­ent och presidentk­andidat till valet 2020, skrev på Twitter att det är hög tid att göra något åt vapenvålde­t. ”Hur många liv måste kortas? Hur många samhällen måste rivas isär? Det är mer än hög tid att vi vidtar åtgärder och avslutar den här epidemin av väpnat våld”, skriver Biden.

Bernie Sanders riktar skarp kritik mot den republikan­ledda senaten. ”Alla i USA, inklusive jag själv, är förkrossad­e över nyheten om den senaste attacken i El Paso. Tyvärr, efter var och en av dessa tragedier, gör senaten ingenting. Det måste förändras”, skriver demokraten på Twitter.

Texas guvernör Gregg Abbott tackar hjälparbet­are för deras snabba ingripande. ”Texasbor sörjer i dag människorn­a från denna underbara plats. Vi förenar oss till stöd för alla offer. Vi tackar den första hjälpinsat­sen för deras snabba åtgärder. Vi ber Gud att läka såren hos alla de som skadats”, skriver han på Twitter.

 ?? TT-AP
FOTO: JOHN LOCHER/ ?? Beto O’Rourke under sitt framträdan­de i Las Vegas.
TT-AP FOTO: JOHN LOCHER/ Beto O’Rourke under sitt framträdan­de i Las Vegas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland