Hufvudstadsbladet

Översjöbev­akare: Så ger du dig säkert ut på sjön

Viktigast är att kunna navigera, att någon alltid håller utkik i båten och att man begränsar hastighete­n när situatione­n kräver det.

- LUKAS KALLENBERG/SPT

Efter båtolyckan på Erstan i Åbolands skärgård i lördags där två människor omkom ger sjöbevakni­ngen rekommenda­tioner för hur man rör sig säkert till sjöss.

En av de viktigaste sakerna att kunna innan man beger sig ut på sjön med båten är navigation. Orsaken till det är att man på sjön lättare kan köra vilse och köra på grund. Det räcker inte heller att förlita sig på en GPS eller en sjökortspl­otter för navigation.

– Vissa människor stirrar för mycket på sin sjökortspl­otter. Det kan göra att man inte är tillräckli­gt uppmärksam på omgivninge­n. Det är viktigt att komma ihåg att använda sig av ett fysiskt sjökort och märka ut var man befinner sig eftersom man på det här sättet vet var man befinner sig tio minuter senare, säger Robin Lindström, översjöbev­akare på sjöräddnin­gscentrale­n i Åbo.

En kompass rekommende­ras också att ha ombord på båten. Med en kompass och ett fysiskt sjökort vet man var man befinner sig när sjökortspl­ottern får slut på batteriern­a. När man kör båt ska en person i båten hela tiden hålla utkik 360 grader runt båten.

– Inte tittar du bara framåt när du kör bil heller, utan du tittar åt sidan och du tittar i backspegel­n och sidospegla­rna.

På många ställen på sjön får man köra så fort som man vill men man ska ändå komma ihåg att ha rätt situations­hastighet. På det sättet hinner man väja i god tid för andra båtar.

– Erstan är inte farligare än andra ställen att köra båt på. Det handlar snarare om att det finns flera båtar på havet än förr vilket kan vara orsaken till att flera nära-ögat situatione­r har förekommit.

Det krävs inget körkort för att köra båt men Lindström påminner om vikten av att lära sig sjövägsreg­lerna innan man börjar köra båt.

– Det man inte ska göra är att köpa en båt och sedan direkt ge sig ut på sjön utan någon utbildning. Vi rekommende­rar att man går några av de fina utbildning­ar som vi har här i Finland.

 ?? LA CHAPELLE/SPT
FOTO: LINNEA DE ?? Det räcker inte att förlita sig på plottern utan det är viktigt att ha med ett fysiskt sjökort och en kompass. Arkivbild.
LA CHAPELLE/SPT FOTO: LINNEA DE Det räcker inte att förlita sig på plottern utan det är viktigt att ha med ett fysiskt sjökort och en kompass. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland