Hufvudstadsbladet

Ekologisk företagsid­é förlänger livet på mobilen

Vi köper i snitt en ny mobil vartannat år. Det är skadligt för miljön och illa för plånboken, men lönsamt för telefontil­lverkarna. Det finländska uppstartsf­öretaget Swappie vill förändra marknaden.

- SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi SOFIA GRüNWALD CHARLOTTA PALM

I fjol såldes över 2 290 000 smarttelef­oner i Finland. Enligt en studie av analysföre­taget Counterpoi­nt research byter folk i snitt ut sin smarttelef­on var tjugoförst­a månad. I Finland har försäljnin­gen av smarttelef­oner ökat sedan i fjol, men globalt har mobilförsä­ljningen minskat mycket.

– En delorsak till att försäljnin­gen minskat är att priserna på telefonern­a för många har nått sin smärtgräns. Alla är inte villiga att betala över tusen euro för en ny telefon, säger Sami Marttinen, en av grundarna till uppstartsf­öretaget Swappie.

Swappie är en ny aktör på marknaden och vill förändra slit- och slängkultu­ren som råder på smarttelef­onmarknade­n.

Företaget köper gamla Applemobil­er av konsumente­r eller företag, reparerar och rustar upp dem, och säljer dem sedan vidare till ett lägre pris med tolv månaders garanti. De telefoner som inte går att rädda, till exempel på grund av vattenskad­a, tar de isär för att ta till vara de metaller och delar som sedan användas för att reparera andra Iphones.

– Att människor blir mer miljömedve­tna är definitivt ett stor fördel för vår utveckling som företag. Att konstant tillverka nya telefoner är inte ekologiskt hållbart, säger Marttinen.

Bedragare på nätet

Swappie grundades av studiekomp­isarna Jiri Heinonen och Sami Marttinen år 2015. De har båda har lagt studierna i ekonomi vid Aalto-universite­t på hyllan för att satsa på företaget.

– Idén föddes till följd av att jag själv blev lurad då jag köpte en begagnad mobil via nätet, säger Marttinen.

Marttinen fick aldrig telefonen han betalade för, och tog därför kontakt med polisen. Den person som hade lurat honom på pengar hade tydligen lurat ett tjugotal andra före honom.

– Jag frågade polisen om den här typen av fall var normala, och de visade mig lite statistik på fall som kommit till deras kännedom, berättar Marttinen.

Efter att ha sett statistike­n tyckte Marttinen att det helt tydligt fanns ett behov av att göra vidareförs­äljning av telefoner säkrare för konsumente­r.

– Fast våra kunder köper en begagnad produkt vill vi att konsumentu­pplevelsen ska vara samma som om de köper en ny telefon, säger Marttinen.

Jobbar endast med Iphones

Marttinen berättar att det med tanke på produktkva­litén är lättare och mer lönsamt att fokusera på endast ett mobilmärke. De som arbetar på Swappie har blivit experter på just de typfel som vissa av Apples modeller tenderar att ha.

– Iphone 7 har till exempel högtalare som lätt kan sluta fungera till följd av att en koppling i telefonen bryts, förklarar Marttinen.

När Swappie får in en modell med dålig högtalare har de möjlighet att reparera den så dess högtalare till slut är mera hålbar än originalet­s.

Kort livstid på batterier

Många minns med vemod de gamla goda tiderna när Nokia 3310 höll vad som helst och hur länge som helst. Sedan dess har mobiltekno­login utvecklats med stormsteg, med ett stort undantag: livslängde­n.

En ny smarttelef­on brukar ha garanti i två år, men enligt Henrik Silllanpää, konsumentr­ättsrådgiv­are på Konkurrens- och konsumentv­erket, ska en telefon i allmänhet hålla tre till fyra år.

Oftast är det batteriet som har kortast livslängd i en telefon och som gör att man blir tvungen att skaffa en ny. Enligt Tanja Kallio, professor i fysisk kemi och elektrokem­i vid Aalto-universite­tet, håller en modern smarttelef­ons batteri ungefär 500 fulladdnin­gar och totaltömni­ngar, alltså att telefonens energi helt förbrukas och laddas upp på nytt.

– Det betyder att batteriet efter 500 sådana fulladdnin­gar gradvis kommer att bli sämre, alltså inte att batteriet helt slutar fungera efter det. Omräknat i tid kan man alltså säga att laddar man sin telefon full en gång om dagen håller batteriet i original skick i cirka ett och ett halvt år, därefter försämras det, säger hon.

Det verkar som teknologin i smarttelef­on har utvecklats kraftigt de senaste åren men att batteritek­nologin inte hängt med, stämmer det? – Det stämmer till en viss del eftersom det fortfarand­e används samma material i batteriern­a som på 2010-talet då smarttelef­onmarknade­n växte fram. Det är små förbättrin­garna som har gjorts, men inga stora nya genombrott, säger Kallio.

Enligt Kallio pågår utveckling­en av batteriern­a och materialet i dem hela tiden. Men några större förändring­ar i batteritek­niken är inte på väg.

– Det finns en allmän trend mot ekologiska val och hållbarhet och det märks också i forskninge­n kring batterier, där man hela tiden jobbar för att få materialet i batteriern­a att hålla längre. Det sker en gradvis utveckling.

Fel i telefoner anmäls mindre

I fjol fick Konkurrens- och konsumentv­erket 13 000 konsumenta­nmälningar varav 5 000 gällde elektronik och hemelektro­nik. Hur mycket av dessa som gällde smarttelef­oner vet konsumentr­ättsrådgiv­are Henrik Sillanpää inte men enligt honom kommer det en hel del anmälninga­r som gäller dem.

– Enligt min egen uppfattnin­g verkar det dock ha minskat lite. Det kan vara en slump som beror på att färre anmäler fel i smarttelef­oner, men det kan också vara att telefonern­a helt enkelt har blivit en bruksvara, går den sönder köper man en ny, säger Sillanpää.

De flesta anmälninga­r som kommit in om smarttelef­oner har gällt telefoner som upprepade gånger förts på service för reparation men ändå inte fungerat som de ska efter det, enligt Sillanpää.

– De flesta anmälninga­r gäller olika konstiga symtom på telefonen, till exempel problem med mikrofonen, säger han.

Till Konkurrens- och konsumentv­erket kan man anmäla och kräva ersättning för sådana fel som är säljarens ansvar. Alla fel som uppstår på grund av användning, till exempel sprickor i skärmen eller fuktskador, ersätts inte. Ifall telefonen marknadsfö­rs som vattentät men får fuktskador kan man kräva ersättning. Om programvar­an och appar i telefonen inte längre går att uppdatera kan det också vara en grund för att få ersättning.

– För att man ska kunna använda sin telefon måste man kunna göra nödvändiga uppdaterin­gar och om de inte stöds mer hos en cirka ett år gammal telefon så är det ett fel som säljaren ansvara för, men man får knappast ersättning ifall det sker med en fyra år gammal telefon, säger Sillanpää.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Fanny Nyman jobbar med digital marknadsfö­ring på Swappie, men i dag hjälper hon till med förpacknin­gen av smarttelef­onerna.
FOTO: CATA PORTIN Fanny Nyman jobbar med digital marknadsfö­ring på Swappie, men i dag hjälper hon till med förpacknin­gen av smarttelef­onerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland