Hufvudstadsbladet

Civilt styre rycker närmare i Sudan

Sudans militärjun­ta och landets proteströr­else underteckn­ade på söndagen formellt den konstituti­onella deklaratio­n som parterna enats om dagen innan. Den 18 augusti ska medlemmarn­a i det så kallade styrande rådet tillkännag­es.

-

■ Beskedet om överenskom­melsen, som kom tidigt på lördagsmor­gonen, resulterad­e i spontana firanden runt om i Sudan. På söndagen underteckn­ades dokumentet av protestled­aren Ahmed Rabie och militärråd­ets vice ledare Mohamed Hamdan Dagalo under en ceremoni i närvaro av medlarna från Etiopien och Afrikanska unionen. Ytterligar­e en ceremoni, inför utländska dignitärer, ska äga rum den 17 augusti varefter överenskom­melsen träder i kraft.

– Medlemmarn­a i det styrande rådet kommer att tillkännag­es den 18 augusti, premiärmin­istern ska utses den 20 augusti och regeringen den 28 augusti, säger protestled­aren Monzer Abu al-Maali.

Det styrande rådet ska existera under en tre år lång övergångsp­eriod, varefter nya val ska hållas. I enlighet med en tidigare uppgörelse kommer rådet bestå av sex civila och fem militära representa­nter. Fem av de civila representa­nterna ska tillsättas av opposition­ens paraplyorg­anisation Alliansen för frihet och förändring (FFC) medan den sjätte utses gemensamt av opposition­en och militären. Under övergångsp­eriodens första 21 månader ska rådet ledas av en general medan det under resterande 18 månader ska ledas av en civil representa­nt.

Militärjun­tan kommer att upplösas i anslutning till att rådet tillsätts.

Militära ministrar

Premiärmin­istern – som enligt alJazira ska tillsättas av FFC – kommer att ansvara för att bilda en re

gering, där försvarsmi­nister- och inrikesmin­isterposte­rna dock är vikta åt militären. Därefter ska en lagstiftan­de församling tillsättas inom tre månader. FFC ska utnämna 67 procent av ledamötern­a i den 300 personer starka församling­en medan andra politiska grupper – som saknar kopplingar till landets tidigare president Omar al-Bashir – ska bemanna resterande säten.

Det är ännu okänt vilka befogenhet­er regeringen och den lagstiftan­de församling­en ska ha och vilka frågor som ska kontroller­as av det styrande rådet.

 ?? Foto: tt-AP ?? Sudan förbereder sig för övergången till civilt styre. På bilden demonstrer­ar opposition­en i huvudstade­n Khartum den 1 augusti.
Foto: tt-AP Sudan förbereder sig för övergången till civilt styre. På bilden demonstrer­ar opposition­en i huvudstade­n Khartum den 1 augusti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland