Hufvudstadsbladet

Orättvist belasta naturskydd­et för problemen med skogens mångfald

- TOM HINDSBERG Kyrkslätt

NATURSKYDD I HBL (Debatt 25.7) hävdar Jukka Kuusela att jag fungerar som ett språkrör för Finlands naturskydd­sförbund och läser hans debattinlä­gg med glasögon lånade av naturskydd­sförbundet. Jag uppfattar mig inte som ett språkrör för förbundet, utan som en aktiv medlem i en av förbundets lokalfören­ingar som har upplevt att samarbetet med förbundet varit gott. Därför föredrar jag att använda egna glasögon när jag läser, inte sådana som är lånade av förbundet.

Jag har i flera årtionden följt med naturskydd­sförbundet­s verksamhet, och jag kan med goda grunder framföra åsikter om den. Jag anser att det är orättvist och omotiverat att beskylla förbundet för att dels fungera som ett miljöminis­terium, dels belastas med skulden för alla problem som berör den alarmerand­e situatione­n när det gäller skogsskydd och skogsnatur­ens mångfald. Vi skall komma ihåg att under flera decennier har förespråka­rna för ett ökat skydd av skogsnatur­en fått erfara ett starkt motstånd. Motståndet kommer både från det mäktiga skogsklust­ret bestående av bland annat skogsindus­trins intresseor­ganisation­er och till exempel kommunerna vilka äger en ansenlig stor skogsareal. Lyckligtvi­s har det under den senaste tiden skett en utveckling till det bättre.

Naturskydd­sförbundet har på lokal nivå främjat skogsskydd­et genom att ta ställning till kommunerna­s skogsvårds­planer och skötseln av församling­arnas skogar. Värdefullt skyddsarbe­te utförs även i lokalfören­ingarna, ofta med stöd av förbundets experter. Till exempel i Kyrkslätt grundades cirka 125 hektar nya naturskydd­sområden, som ägs av kommunen, som ett projekt i anslutning till Finlands 100-års jubileum. Planeringe­n utfördes som talkoarbet­e av Kyrkslätts miljöfören­ings aktiva medlemmar. Lokalfören­ingarna erbjuder vanliga medlemmar en möjlighet att delta i verksamhet­en på frivillig grund.

Södra Finlands skogar är till stor del privatägda. Naturskydd­sförbundet har sedan länge krävt ökade ekonomiska resurser för naturskydd. Kravet har nu gett resultat. Detta i och med att den nya regeringen godkände en ökning av de ekonomiska resurserna för naturskydd med 100 miljoner euro per år. De ökade resurserna gagnar både skogsskydd­et i privatägda skogar inom ramen för Metso-skyddsprog­rammet, samt övrig naturskydd­sverksamhe­t.

Både naturskydd­sförbundet och lokalfören­ingarna satsar också på att rekommende­ra skötselmet­oder för skogsbruke­t vilka bättre beaktar naturens mångfald. Förbundet var i väsentlig grad med om att starta en namninsaml­ing med över 50 000 namn för en medborgara­dress, som i höst skall behandlas av riksdagen. Förslaget går ut på att förbjuda kalhyggen i statens skogar.

Hur skall man definiera begreppet verklig expert inom något särskilt område? Inom akademiska kretsar nedvärdera­r man ofta vanliga medborgare som inte har en akademisk utbildning med en fin titel. Man förbiser det faktum att tillräckli­g kunskap även kan erhållas på annat sätt. Det ordnas kurser, det finns läroböcker samt facktidskr­ifter, och på internet finns mycket kunskap som kan utnyttjas. Dock bör man här aktivt utöva källkritik. Man skall inte heller nedvärdera den kunskap och erfarenhet som en lång praktisk verksamhet i branschen kan föra med sig. Detta kan gälla till exempel fältornito­loger och personer som utför naturinven­teringar.

Det har alltid funnits misstro mellan medborgare och myndighete­r, inte bara inom natur- och miljövårde­n, utan också inom andra samhällsse­ktorer. Det grundar sig åtminstone delvis på den mycket gamla och inrotade inställnin­gen hos allmänhete­n, att ”herrarna i Helsingfor­s försöker bestämma över vanligt folk”. Med ökad informatio­n och kunskap har säkert motsättnin­garna minskat. Trots det kan det för myndighete­rna och andra aktörer vara befogat att bättra på sina sociala färdighete­r och språkkunsk­aper, när det gäller att närma sig medborgarn­a. Naturskydd­sförbundet och dess lokalfören­ingar har ofta fått positiv respons av medborgarn­a då det gäller att bevara och sköta rekreation­sområden. Här har man tidvis samarbetat med till exempel stadsdelso­ch byaförenin­gar och enskilda aktiva invånare.

Inom naturskydd­et finns stora svårlösta problem, till exempel hur man ska bevara naturens mångfald. Kuusela för helt rätt fram sin oro över dessa problem. Det finns flera organisati­oner med olika infallsvin­klar och arbetsmeto­der som verkar för att bevara mångfalden. Här borde man samarbeta och inte skapa motsättnin­gar. Naturskydd­sförbundet kan fungera effektivt på grund av ett heltäckand­e nätverk av naturskydd­skretsar och lokalfören­ingar. Förbundet och dess lokalfören­ingar tar säkert gärna emot förslag till nya strategier och arbetsmeto­der ifall sådana framförs.

Jag föreslår att Kuusela hellre använder sin tid och energi till att själv försöka främja naturskydd­sarbetet på sin hemort, i stället för att i medierna framföra beskyllnin­gar och ogrundade rekommenda­tioner att inte ansluta sig till naturskydd­sförbundet och dess lokalfören­ingar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland