Hufvudstadsbladet

Nästa decennium är avgörande för hela framtiden

- VILLE NIINISTö är Europaparl­amentarike­r och tidigare ordförande för De gröna.

En stor del av Europa har lidit av en historisk värmebölja i år. I Belgien slogs rekord med över 40 graders värme samtidigt som Europaparl­amentet hade sin sista kommittéve­cka före sommarpaus­en i juli. Därefter fortsatte värmen till Grönland där isen smälter på ett större geografisk­t område än någonsin. Klimatförä­ndringen börjar uppvisa extrema väderfenom­en allt oftare.

Många forskare säger att vi redan har kommit till en ny tid där extrema väderfenom­en är normen. De flesta år under det senaste decenniet hör till den moderna världshist­oriens varmaste. Orkaner, värmeböljo­r, torka och översvämni­ngar blir allt vanligare fenomen. Frågan som återstår är om människan lär sig att snabbt begränsa klimatförä­ndringen till en uppvärmnin­g under 1,5 grader och om man kan anpassa sig till den klimatförä­ndring som redan oundviklig­en sker.

Det är dags att förstå i allt beslutsfat­tande att det nu gäller allvar. Människan har anpassat sig till de omständigh­eter som har varit normen i allt vad vi gör: jordbruket, städerna, handeln och den vardagliga överlevnad­en är hotade om omständigh­eterna förändras drastiskt. Världsbank­en har räknat ut att en uppvärmnin­g på 3-4 grader skulle betyda en rejäl minskning av den areal som är odlingsbar och den jordbruksy­ta som är känslig för extrema väderfenom­en skulle öka från drygt 10 till över 40 procent. En varmare värld betyder en minskad mängd mat i världen. Beslut som vi fattar i Finland och i alla andra länder avgör om vi gör uppvärmnin­gen uthärdlig eller outhärdlig.

Forskare har räknat ut en koldioxidb­udget som mänsklighe­ten har för att begränsa uppvärmnin­gen till under 1,5 grader. I denna budget bör man bli av med all förbrännin­g av fossila bränslen och skapa kolneutral­a samhällen. Samhällen där kolsänkan från våra skogar motsvarar minst det existerand­e koldioxidu­tsläppet.

Teknologin och kunskapen finns för att göra denna omvändning. Förnybar energi såsom vind och sol är redan nu den mest produktiva nya energiform­en på marknaden. Resurseffe­ktivitet och återvinnin­gen kan utökas snabbt med nya teknologie­r i alla branscher. Men skalan av förändring­en är stor: de löften som alla världens länder har gett till 2030 i enlighet med Paris-avtalet överskride­r redan hela den existerand­e koldioxidb­udgeten. Mer måste göras.

Nästa decennium är helt avgörande för hela vår framtid: för mänsklighe­tens överlevnad, inte bara för ekonomin, och för att en stor del av den biologiska mångfalden på vår vackra planet skall överleva. Detta är det största jobbet för Finland nu när vi är ordförande­land för EU. De avgörande besluten fattas under de närmaste åren mellan stater, i företag och bland vanliga människor. Vi måste vara en del av lösningen. Alla kan göra en insats.

”En varmare värld betyder en minskad mängd mat i världen.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland