Hufvudstadsbladet

Galen upphämtnin­g av Hamilton

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Efter tre spännande lopp, Österrike, England och Tyskland, med massor av dramatik blev Ungerns GP lite avslaget – bortsett från segerkampe­n. Från början till slut var det bara en kamp mellan Lewis Hamilton och Max Verstappen. Britten drog det längre strået.

Valtteri Bottas hade en jättechans att nå framgång på Hungarorin­g men alla chanser till en plats på pallen försvann redan på första varvet. Den skyldige var stallkamra­ten Lewis Hamilton, som vid en omkörning kom lite för nära och framvingen på finländare­ns bil blev skadad. In på depån och ut som siste man. I mål kom Bottas åtta en plats bakom Kimi Räikkönen.

Verstappen startade från sin första pole position och ledde fram till det 67:e varvet av 70. Mercedes hade tagit en chans och kallat in Lewis för ett andra byte och den risken lönade sig. Red Bull däremot lät Verstappen stanna kvar ute och det gick snett. Verstappen­s däck var helt slut och inte förrän på 68:e varvet fick han nya. Verstappen fick dock tröstpoäng­en för loppets snabbaste varv.

Hamilton var ändå den stora vinnaren.

– Jag kämpade och är trött. Precis som man skall vara efter ett lopp, säger Hamilton.

– Vi tog en risk och det gick hem. Körde hela tiden på gränsen men hade hela helgen problem med bromsar som blev för varma. Så under loppet fick jag ändra min körstil och inte bromsa hårt och länge utan bara en kort stöt och använda dem så lite som möjligt, berättar Hamilton.

Hamilton blev förvånad när han fick order om att komma in för han visste ju att han skulle inte bara förlora ledningen utan också komma ut långt efter Verstappen.

– Men jag måste lita på dem som sitter på kommandobr­yggan för de har den totala och bästa överblicke­n. Inte bara i teorin utan också i praktiken. Så jag är tacksam för deras beslut.

Hamilton tog in ett försprång på 19 sekunder.

– Trodde aldrig att jag skulle kunna köra in det. Men jag gav mig attan på det för greppet med de nya däcken var fantastisk­t och jag kunde hela tiden köra jämna varv.

Verstappen tror på bättre tider

Där Mercedes taktik lyckades mitt i prick gick det tvärtom för Red Bull. Verstappen var förståelig­t besviken över den tappade segern.

– Teamet hade räknat ut att om jag kom in hade jag kommit ut som tvåa så vi bestämde att stanna ute. Men det höll inte. Jag är besviken men å andra sidan blev det ingen överraskni­ng. När man ligger tvåa kan man ta en risk men när man leder måste man skydda sig. När Lewis kom ifatt samtidigt som vi varvade långsammar­e förare kunde jag inte köra den linje som jag ville, säger Verstappen som fick starta från första rutan för första gången i karriären.

Men den unga nederlända­ren blickar framåt.

– Till nästa lopp har vi uppdaterin­gar och dessutom kommer det banor som jag gillar och vilka passar bilen, säger han.

Bottas framtid oviss

Nu följer en knapp fyra veckors paus innan det blir dags för Belgiens GP. I nuläget har några team inte skrivit kontrakt med förare för nästa år. Bland dem finns Valtteri Bottas. Mercedes stallchef Toto Wolff har sagt att man kommer att bestämma sig om ett par veckor. Blir det Botts eller Esteban Ocon? Eller Max Verstappen?

Verstappen lär det ändå inte bli trots att det inte är någon hemlighet att Wolff gärna vill ha 21-åringen i sitt team.

– Max har så vitt jag vet ett giltigt kontrakt med Red Bull för 2020. Vad som sedan händer återstår att se, säger Wolff.

Och det betyder sannolikt att om Bottas stannar kvar så får han återigen bara ett kontrakt för en säsong.

 ?? FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/AFP/LEHTIKUVA ?? Lewis Hamilton var den enda glada föraren på prispallen.
FOTO: ANDREJ ISAKOVIC/AFP/LEHTIKUVA Lewis Hamilton var den enda glada föraren på prispallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland