Hufvudstadsbladet

Etelätalo högaktuell för resa till VM i Doha

Lassi Etelätalo, 31, blåste liv i kampen om den tredje VMbiljette­n då han vann FM-guld med ett kast på 84,11 meter i spjutfinal­ens sista omgång.

-

Herrarnas spjutfinal såg redan ut att vara avgjord i sista omgången. Men då steg Lassi Etelätalo fram. På sitt sjätte försök slungade han sitt spjut hela 84,11 meter – en dryg meter över kvalgränse­n till VM i Doha. Plötsligt är kampen om den tredje och sista VM-platsen vidöppen. Antti Ruuskanen, som kom tvåa i Villmanstr­and på 82,57 meter, är redan VMklar. Samma gäller skadade Oliver Helander vars säsongsbäs­ta är hela 86,93 meter. Den fjärde mannen som klarat VM-kvalgränse­n är Toni Kuusela som fixade FM-brons på sitt sista kast som mätte knappa 80 meter.

– Jag hade bra flyt hela tävlingen enda från uppvärmnin­gen. Jag tog en hård ansats men fick inte kastet att stämma på de första försöken. Lyckligtvi­s klaffade det på sista försöket, säger Etelätalo.

FM-guldet är 31-åriga Etelätalos första i karriären.

– Förstås är jag stolt över mig själv. Jag har inte ett endaste guld ens från junioråren. Det gör det hela ännu skönare, säger Etelätalo, som för första gången på många, många år omringas av reportrar, kameror och bandspelar­e.

Den färska finska mästaren tar uppståndel­sen med ro.

– Inte gör det här någonting, säger han leende.

EM-fyra från 2014

Segerkaste­t 84,11 är inte långt ifrån Etelätalos personbäst­a från 2014 då han senast – och enda gången – deltagit i ett stort mästerskap. I EM i Zürich kom han sensatione­llt fyra bakom mästaren Ruuskanen och bronsmedal­jören Tero Pitkämäki, som är skadedrabb­ad och ännu inte tävlat i år.

Tack vare FM-guldet och det starka formbesked­et är Etelätalo högaktuell för en tävlingsre­sa till Doha i september-oktober.

– Det finns en ledig plats i truppen och det har hela tiden varit min målsättnin­g. Det har i många tävlingar känts som att jag borde kasta över gränsen och nu lyckades det. Att det skedde i FM är ett ganska starkt formbesked.

Friidrotts­förbundet har två officiella datum då idrottare kan tas ut till VM-truppen. I morgon och den 2 september. Etelästalo tror inte man på förbundet fattar några förhastade beslut gällande den sista representa­tionsplats­en i herrarnas spjut.

– Gränsen är avklarad men vi får se vad beslutsfat­tarna bestämmer. Det är sagt att man har tid att klara VM-gränsen fram till den 2 september så visst skulle det vara knäppt att nu fylla platsen. Det tyckte jag före tävlingen och det tycker jag fortfarand­e, även om situatione­n nu är annorlunda.

Ruuskanen lyfter på hatten

Antti Ruuskanen som tappade guldet i sista sekunden var inte så värst sorgsen efter tävlingen. Trots att små problem i tekniken och småkänning­ar tog spetsen av hans prestation.

– Lassi är finsk mästare och vackert så, säger Ruuskanen som fortsatte sin medaljsvit i Kalevaspel­en.

Ruuskanen har tagit medalj i de åtta senaste FM-tävlingarn­a han deltagit i. Silverpeng­en var dock den första medaljen sedan 2015 då han senast kunde delta. Totalt har han vunnit tre guld, tre silver och två brons. 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

TOMMI WILLBERG

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: LAURI HEINO/ ?? Lassi Etelätalo stod för en av de mest imponerand­e prestation­erna i Kalevaspel­en då han krossade VM-kvalgränse­n med sitt guldkast.
LEHTIKUVA FOTO: LAURI HEINO/ Lassi Etelätalo stod för en av de mest imponerand­e prestation­erna i Kalevaspel­en då han krossade VM-kvalgränse­n med sitt guldkast.
 ?? HEINO/ LEHTIKUVA
FOTO: LAURI ?? ”Det hjälps inte”, tycker silvermeda­ljören Antti Ruuskanen.
HEINO/ LEHTIKUVA FOTO: LAURI ”Det hjälps inte”, tycker silvermeda­ljören Antti Ruuskanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland