Hufvudstadsbladet

Kuivisto dubbelmäst­are för tredje året i rad

Borgå Akilles medeldista­nslöpare Sara Kuivisto har en oavbruten FM-medaljsvit sedan 2013. Dubbelmeda­ljör har hon varit varje år sedan 2014 och dubbelmäst­are de tre senaste åren.

- HBL

Visst är jag nöjd. Ett mästerskap är alltid ett mästerskap. Sara Kuivisto

Sara Kuivisto var totalt överlägsen på Kalevaspel­ens medeldista­nssträckor. På 800 meter ryckte hon ifrån direkt från start och löpte hem veckoslute­ts andra guld på tiden 2.04,08, över tre sekunder snabbare än tvåan, IK Falkens 18-åriga Nathalie Blomqvist som löpte nytt personbäst­a 2.07,62. Blomqvist, fyra i U20-EM på 3 000 meter, tog också två medaljer i Villmanstr­and då hon kom trea på 1 500 meter.

Borgå Akilles Kuivisto vann också 1 500 meter tack vare en urstark slutspurt som totalknock­ade tuffaste konkurrent­en Kristiina Mäki. Kuivisto har nu tagit tre raka dubbelguld på medeldista­nserna. Totalt har 27-åringen sju guld, fem silver och två brons från Kalevaspel­en.

På 800 meter är Kuivisto överlägsen statistike­tta i Finland med ett säsongsbäs­ta på 2.02,64. Hennes rekord är en halv sekund snabbare. Att den överlägsna Borgålöpar­en dubbelvann igen var ingen överraskni­ng – men ett guld smakar alltid bra.

– Visst är jag nöjd. Ett mästerskap är alltid ett mästerskap. Men visst var det ju ett lite väntat resultat, säger Kuivisto leende.

”Knytnävssl­agsmål”

Kuivisto berättar att löpandet kändes bra, men naturens krafter stoppade henne från att löpa ett riktigt toppresult­at.

– Vinden var hemskt hård på bakre rakan. Mitt mål var att löpa nära mitt rekord men motvinden satte stopp. 800 meter är en svår sträcka att löpa ensam, säger den överlägsna medeldista­nsstjärnan.

Kuivisto är känd för sitt täta tävlingssc­hema. Nästa helg dubblerar hon i Superligan i Polen. I slutet av månaden ska hon ännu löpa i Esbo, på Irland och i Sverigekam­pen. I Polen är det meningen att jaga topptider i tufft sällskap.

– Jag hoppas på hård fart. På 800 meter är det tolv löpare med och alla platsar högt i Europastat­istiken. Det kan bli ett riktigt knytnävssl­agsmål om farten är långsam, säger Kuivisto.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/ LEHTIKUVA ?? Sara Kuivisto vann FM-guld på 800 och på 1 500 meter – för tredje året i rad.
FOTO: EMMI KORHONEN/ LEHTIKUVA Sara Kuivisto vann FM-guld på 800 och på 1 500 meter – för tredje året i rad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland