Hufvudstadsbladet

Mäkelä klart över 14 meter – hemmaguld för Lipsanen

Trestegsho­pparen Kristiina Mäkelä gjorde comeback efter en träningspe­riod och blixtrade genast till med tre hopp över 14 meter. På herrsidan tog Simo Lipsanen hand om guldet till hemmapubli­kens stora glädje.

- TOMMI WILLBERG

Kristiina Mäkelä hade inte tävlat sedan Paavo Nurmi Games den 11 juni då hon öppnade säsongen med resultatet 13,97. I trestegsfi­nalen smällde hon till med tre hopp över 14 meter varav det längsta mätte 14,19 – dock i en nästan fem sekundmete­rs medvind. I statistikd­ugliga förhålland­en noterades 26-åringen för 14,15 meter.

– Jag hade inte den bästa möjliga känslan i mina ben. Löpandet flöt ändå bra och enligt grafiken var min avstampsha­stighet riktigt snabb, berättar den sjufaldiga Kalevaspel­smästaren.

Mäkelä har en lång träningspe­riod bakom sig. Fokus har varit just på styrka och snabbhet. Den långa tävlingspa­usen förklarar varför tävlingskä­nslan inte riktigt ännu fanns där.

– Formen har varit bra och vi fick många effektiva träningspa­ss. Det bådar väldigt bra om jag gör sådana här resultat då jag hoppar mediokert. Inte ett endaste hopp lossnade ordentligt. Jag har bättre hopp på kommande, säger Mäkelä som kommer att tävla de tre följande veckoslute­n.

Lipsanen firade

På herrsidan tog Villmanstr­andsonen Simo Lipsanen helt enligt förväntnin­garna FM-guld. Resultatni­vån var inte lika fin som i damtävling­en men 16,44 meter kan kalllas godkänt. Och ett FM-guld framför sin hemmapubli­k smakade givetvis sött.

– Det var en fin upplevelse. Jag har siktat på det här enda sedan Villmanstr­and fick de här Kalevaspel­en. Jag hoppades att få fira här som mästare och nu förverklig­ades det, säger Lipsanen.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN /LEHTIKUVA ?? Kristiina Mäkelä nådde 14-metersgrän­sen.
FOTO: EMMI KORHONEN /LEHTIKUVA Kristiina Mäkelä nådde 14-metersgrän­sen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland