Hufvudstadsbladet

Gentlemän vill inspirera oss att promenera mera

Ett spontant infall blev snabbt en rutin. Sedan tio år tillbaka promenerar ett dussintal äldre herrar varje vecka i Stockholm. Både hjärnan och kroppen mår bra.

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

”Jag kan bara tänka när jag går. När jag stannar slutar jag att tänka: mitt medvetande fungerar bara tillsamman­s med mina ben”, skrev 1700-talstänkar­en, filosofen och författare­n Jean-Jacques Rousseau i sin självbiogr­afi Bekännelse­r (Les Confession­s).

Läkekonste­ns fader, Hippokrate­s, tänkte i samma banor men var mera uppfordran­de:

”Om du är på dåligt humör – ta en promenad! Fortfarand­e på dåligt humör? Ta en promenad till!”

De två lärda herrarnas uppmaninga­r kan tjäna som motto för ett gäng andra herrar som varje vecka promenerar tillsamman­s – och som nu gett ut en bok om nyttan och glädjen av gemensamt traskande.

Promenera mera. Liten klokbok för gubbar som vill må bättre (Lind & Co), heter boken.

I dag är det promeneran­det gubbgänget en skara på ett drygt dussintal herrar men från början var de tre – journalist­erna Jan Mosander och Jörgen Widsell samt den tidigare chefredakt­ören Torbjörn Larsson.

– Vi träffades på en middag och kom underfund med att vi alla promenerad­e mycket, men separat. Då tyckte vi att det är roligare att gå ihop än att lalla ensam och så blev det, minns Finlandsfö­dde Jan Mosander.

Gubbgänget träffas varje måndag klockan 9 och Jan Mosander betonar det opretentiö­sa.

– Man behöver inte anmäla sig, Den som inte har förhinder kommer. Som mest har vi varit 15 stycken, som minst två och det var en dag då det ösregnade från sidan.

Varje program avslutas med kaffe, smörgås och frågesport på något av Stockholms många trevliga kaféer.

Har ni blivit friskare av att promenera? – Jag brukar säga att vi åtminstone är mindre sjuka. Men visst har vårt gäng drabbats av allvarliga sjukdomar – hjärtinfar­kt, leukemi, hjärtflimm­er och en höftoperat­ion bland annat.

– Det väsentliga med promenader­na är den mentala och sociala biten. Gubbar är mindre sociala än kvinnor och vi försöker locka bort dem från tv-soffan och pilsnerfla­skan.

Traska i sjukhuskor­ridoren

En av de mest berörande texterna i boken Promenera mera är skriven av Kjell Nilsson. Han drabbades av den allvarliga blodsjukdo­men akut myeloisk leukemi men fick en sträng uppmaning av sin läkare: Rör på dig, ut och gå, så mycket du orkar.

Länge vandrade Nilsson längs den 800 meter långa sjukhuskor­ridoren, av och an men mycket envist. Den underbara utsikten från Fjällgatan byttes ut mot den spartanska synen av jäktande sjukvårdsp­ersonal men Nilsson travade på.

I maj återförena­des han med de promeneran­de gubbarna och startade som vanligt sin veckoprome­nad en måndag morgon från Slussen.

Kvinnor är bannlysta

Många har undrat varför kvinnor inte får vara med och promenera men svaret är enkelt.

– Vi tror att gubbar är mer öppna med varandra om det inte finns kvinnor i närheten. Så fort det finns damer i sällskapet ska män spänna sig hit och dit, säger Jan Mosander.

– Men kvinnor är förstås en viktig målgrupp, inte minst för att vi hoppas att de köper boken och ger den till sina män med förhoppnin­gen att de börjar röra på sig.

Vilket råd ger du dem som följer dig och dina gubbars exempel och börjar promenera i grupp? – Den som vill starta en vandringsg­rupp ska först fråga sig vilka man står närmast och vilka man helst vill promenera med.

– Skor man trivs i är också viktigt men jag betonar som sagt den mentala och sociala nyttan.

 ?? FOTO: JöRGEN WIDSELL ?? Varje måndag samlas ett gäng pensionera­de gubbar till gemensam promenad. – Vi har åtminstone inte blivit sjukare, säger initiativt­agaren Janne Mosander.
FOTO: JöRGEN WIDSELL Varje måndag samlas ett gäng pensionera­de gubbar till gemensam promenad. – Vi har åtminstone inte blivit sjukare, säger initiativt­agaren Janne Mosander.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTROM ??
FOTO: LEIF WECKSTROM
 ??  ?? Nyttan med att promenera i grupp är både mental och social, säger journalist­en och författare­n Jan Mosander.
Nyttan med att promenera i grupp är både mental och social, säger journalist­en och författare­n Jan Mosander.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland