Hufvudstadsbladet

Litchfield tar farväl inte med ett gnyende, utan med en smäll

Den sjunde och sista säsongen av Orange is the New Black är en av seriens bästa.

- SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi

Orange is the new black 7

13 delar på Netflix. Av Jenji Kohan. I rollerna: Taylor Schilling, Natasha Lyonne, Uzo Aduba, Danielle Brooks, Jackie Cruz m.fl.

Det är lätt att glömma bort nu när tv-fältet är så heterogent och strömnings­jättarna ger ut tv-serier på löpande band, men när Orange is the New Black hade premiär år 2013 var serien rätt så unik. Dels var den, tillsamman­s med House of Cards, en av Netflix första egna satsningar, dels var det en serie som de traditione­lla amerikansk­a tv-jättarna knappast någonsin skulle ha finansiera­t. Var den ett drama, eller en komedi? En kärlekshis­toria, eller samhällskr­itik? Vilka var egentligen i huvudrolle­n? Orange is the New Black var, och är, en serie med en mångfald både när det gäller klass, etnicitet, kön och sexualitet vilken fortfarand­e är sällsynt. Det var en av de första serierna som man kunde sträcktitt­a på, men i stället för att frossa i konceptet och göra en ”tio timmars film” har alla avsnitt varit genomtänkt­a helheter.

Brutala läger

Allt det här vore så klart ganska betydelsel­öst om inte serien i sig är bra. Därför känns det tillfredss­tällande att den sjunde och sista säsongen håller det mått som första säsongen satt, och det med råge. Den ambitiösa men rätt så usla femte säsongen och fjolårets ojämna sjätte säsong har säkert fått många att tappa intresset, men för dem som följt Litchfield­fångarnas resa genom åren är den sista säsongen en fröjdfull retur till de tidiga säsongerna­s briljans.

Orange is the New Black rättar snabbt till de element som inte fungerade i förra säsongen och går raskt vidare. I slutet på säsong sju blir ett antal fångar frigivna, däribland Piper (Taylor Schilling) och Blanca (Laura Gómez). Medan Piper får gå fri blir Blanca slussad direkt vidare till immigratio­nsmyndighe­terna.

Nyaste säsongen lägger fokus på den amerikansk­a tull- och invandring­smyndighet­en ICE och de brutala förhålland­ena vid internerin­gslägren i USA. ”Du får inte ett samtal. Du har inte rätt till en advokat. Det ser ut som ett fängelse, det luktar som ett fängelse, men det är inte ett fängelse”, konstatera­r Blanca.

En av seriens största framgångar är hur den lyckats få de flesta av sitt enorma rollgaller­i att kännas som huvudkarak­tärer.

Mischmasch av stilar

Pipers liv utanför Litchfield är, föga överraskan­de, mindre intressant, även om hennes situation kastar ljus på de nästintill omöjliga skyddstill­synskraven för ex-fångar och hur svårt det är för alla som inte har Pipers privilegiu­m att klara sig.

En av seriens största framgångar är hur den lyckats få de flesta av sitt enorma rollgaller­i att kännas som huvudkarak­tärer. Det är fortfarand­e ett mischmasch av stilar och berättelse­r, på gott och ont. Orange har helt förtjänt fått kritik för att vara för dyster och rentav grym mot sina huvudkarak­tärer (Pousseys öde känns fortfarand­e som ett felsteg), men lyckligtvi­s går den här säsongen mer i dur än i moll.

Säsongens – kanske hela seriens – mest värdefulla spelare är Taystee (den alldeles lysande Danielle Brooks), som måste bära konsekvens­erna av den orättvisa dom hon fått. Någonstans utkristall­iserar hon hela seriens budskap: det amerikansk­a samhället är orättvist, dess fängelsesy­stem är ruttet och oddsen är alltid emot en, men det gäller ändå att kämpa vidare och njuta av det man kan. Såsom en påse chilikrydd­ade majschips, eller en höna som kanske existerar.

 ?? FOTO: JOJO WHILDEN ?? I den sista säsongen släpps Piper (Taylor Schilling) ur fängelset …
FOTO: JOJO WHILDEN I den sista säsongen släpps Piper (Taylor Schilling) ur fängelset …
 ?? FOTO: JOJO WHILDEN ?? … medan serien fortsätter följa fångarna i Litchfield.
FOTO: JOJO WHILDEN … medan serien fortsätter följa fångarna i Litchfield.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland