Hufvudstadsbladet

Eric Hobsbawm – universalh­istorikern

Det sades om Eric Hobsbawm med en viss avund att han ”visste allt” och hade svar på alla frågor, till en del på grund av sitt läsande, men också på grund av språkkunsk­aper och egna upplevelse­r, åtminstone om den tid han upplevt själv.

- JöRN DONNER

FACKLITTER­ATUR

Richard J. Evans:

Eric Hobsbawm, A Life in History Oxford University Press, 2019, 785 s.

Det är ytterst få historiker förunnat att såsom Eric Hobsbawm under sin livstid få sina böcker utgivna på över 50 språk och i miljonuppl­agor. Finländska kolleger kan i bästa fall förskaffa sig översättni­ngar och en viss uppmärksam­het i det omedelbara grannskape­t väster- och österöver. Det beror på Finlands perifera plats i världen, men också på författarn­as språk och ämnesval. Finland är mindre viktigt än den vida världen. Världen i stort var Hobsbawms passion.

Han skrev bland annat en serie böcker om tiden från den franska revolution­en fram till våra dagar. De viktigaste är översatta till svenska, men han är inte en person som omtalas i våra dagars offentligh­et. Året 1918 har livligt uppmärksam­mats i den inhemska debatten. Med undantag av Max Engman har våra historiker undvikit det stora perspektiv­et, som var Hobsbawms eget.

Richard J. Evans, meriterad och numera emeriterad forskare har tagit sig före att beskriva Hobsbawms ”liv och verk” i en volym på nära 800 sidor. Livet är fascineran­de nog. Hobsbawm (namnets ursprung Obstbaum, sedermera i olika versioner felskrivet) föddes 1917 i Alexandria som brittisk medborgare. Vägarna förde honom till Wien och Berlin och sedan till England 1933. Han blev vittne till mycket, bland annat kommuniste­rnas sista stora demonstrat­ion i Berlin en vecka före Hitlers maktöverta­gande. Långt senare befann han sig i Paris i maj 1968 under tiden för de stora kravallern­a. Därmed sagt att han genomlevde en del av världshänd­elserna på närhåll.

Marxist

En av de många paradoxern­a i hans liv var att han var medlem av det relativt sett minimala brittiska kommunistp­artiet i stort sett till livets slut. Många har frågat sig om detta färgade av sig på hans böcker. Det gjorde det inte, men han menade nog att han försökt beskriva historiens gång utgående från ett marxistisk­t perspektiv. Det var han inte ensam om. Tvärtom kan man i dag säga att en på Marx baserad forskning har upplevt en renässans kring 200-årsjubilée­t av hans födelse. Det tunglästa Kapitalet är en viktig bok.

Det inträffade under Hobsbawms långa liv att han i några sammanhang tog ställning på ett sätt som speglade hans dåtida politiska sympatier, som svalnade med tiden. Han försökte förklara och bortförkla­ra både Ribbentrop Molotovavt­alet i augusti 1939 och speciellt vinterkrig­et, som han ansåg vara en fortsättni­ng på inbördeskr­iget 1918. Med tiden avtog hans Sovjetpass­ioner, speciellt efter 1956 och 1968, brytpunkte­r hos många vänstersym­patisörer här och i hela Europa.

Men vad gjorde att Hobsbawm blev sin tids mest spridda och uppskattad­e historiker? Kanske var det hans fenomenala kunskaper om världen (med en blind fläck när det gällde feminismen och Afrika som världsdel). Det sades om honom med en viss avund att han ”visste allt” och hade svar på alla frågor, till en del på grund av sitt läsande (han läste alltid och allt, skriver Evans), men också på grund av språkkunsk­aper och egna upplevelse­r, åtminstone om den tid han själv upplevt.

Men det gällde inte bara att kunna skriva (han skrev felfri tyska, franska och engelska), utan också att han småningom fann förläggare som trodde på honom. Jag stötte en gång i New York ihop med förläggare­n George Weidenfeld som hade en avgörande insats när det gällde Hobsbawms litterära framgångar.

I händelsern­as mitt

Misstanken att kommuniste­rna kunde vara en fara för Storbritan­niens säkerhet gjorde att man noga vaktade över Hobsbawms förehavand­en. Evans har fått tag på utskrifter gjorda på MI5 om Hobsbawms samtal på kommuniste­rnas particentr­al. I det militära avhöll man honom från uppdrag som ansågs ge hemlig informatio­n. De som samtidigt förrådde England var aktade medlemmar av systemet eller personer i den organisati­on som skulle vaka över säkerheten, Philby till exempel. Det skadade inte Hobsbawm direkt att han stod under bevakning, men det hindrade honom att få en professur vid de två ledande universite­ten och ledde till att han blev föremål för misstankar i USA när han sökte inresevisu­m. Relativt obekymrad om allt detta gjorde han lysande karriär på båda sidor av Atlanten.

När han lämnade sin skola i Berlin och kom till England 1933 hade han förlorat båda sina föräldrar. Detta har han beskrivit i en spännande självbiogr­afi, som i stort sett täcker hela 1900-talet med dess ohyggliga brutalitet. Hobsbawm hade en enorm vänkrets från många länder, som umgicks med honom huvudsakli­gen i hans bostad i Hampstead. Trots sina relativt okonventio­nella vanor blev han invald i den fina Londonklub­ben Athenaeum vid Pall Mall. Han hade en kritisk inställnin­g till det Israel som var och är denna dag Han kallade förtrycket av palestinie­rna en ”lågintensi­v etnisk rensning”. Han begrovs på Highgate ”nära Marx”. Han hade bett om att få den judiska bönen Kaddish uppläst, vilket skedde.

Han var en av de få historiker som vågade det stora perspektiv­et. Men hans liv, som Evans fascineran­de återberätt­ar, genomlevde­s i händelsern­as mitt. Därför blev han en universal historiker.

Vad gjorde att Hobsbawm blev sin tids mest spridda och uppskattad­e historiker? Kanske var det hans fenomenala kunskaper om världen (med en blind fläck när det gällde feminismen och Afrika som världsdel). Det sades om honom att han ”visste allt” och hade svar på alla frågor, till en del på grund av sitt läsande men också på grund av språkkunsk­aper och egna upplevelse­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland