Hufvudstadsbladet

Odlingsvän­liga bärsorter

-

Svarta vinbär

● Härdiga och lättodlade. Trivs i stort sett överallt och tål även en del skugga.

Hälsa:

innehåller tre gånger så mycket c-vitamin som apelsiner och mer kalcium än grynost.

Jordgubbar

● Bäret är en förädlad, större variant av smultron. Plantera i soligt läge. i mullrik, sandblanda­d jord trivs de bäst.

Hälsa:

Rika på järn, vitamin c och antioxidan­ter. innehåller folat, ett B-vitamin som är bra för fosters utveckling och immunförsv­aret.

Hallon

● Redan första året efter plantering­en ger hallon skörd. Bären bildas på fjolårssko­tten. Hallon vill stå vindskydda­t i inte alltför kalkrik men gärna välgödslad jord.

Hälsa:

innehåller mer fibrer än jordgubbar, annars ganska lika dem när det gäller näringsinn­ehåll. i de små kärnorna finns nyttiga fleromätta­de fettsyror och fibrer.

Blåbärstry

● mycket lättodlade. De kan stå i allt från helsol till halvskugga i såväl sand- som lerjordar. man bör plantera flera olika sorter för att korspollin­ering ska uppstå och ge många och stora bär. De mognar tidigt och bären är stora och avlånga ungefär tre till fyra centimeter.

Hälsa:

De innehåller mer antioxidan­ter än både blåbär, tranbär och vinbär. De är också rika på cvitamin.

Saskatoon eller bärhäggmis­pel

● lättodlad buske som blir mellan två och fem meter hög och trivs i väldränera­d jord och soligt läge. Fungerar utmärkt som häck. kan klippas för att förenkla plockninge­n. Blommar vackert i maj och blir färgspraka­nde om hösten.

Hälsa:

Bären är rika på antioxidan­ter, järn, kalcium, magnesium och kalium.

Havtorn

● urgammal växt som har funnits på våra breddgrade­r sedan istiden. Behöver både han- och honplantor för att ge bär. känsliga för uttorkning i samband med plantering.

Hälsa:

Havtorn är mycket vitaminrik­a. Förutom c-vitamin, innehåller de också a, B, e samt karotenoid­er. Källor: Tidningen Hälsa, Allt om trädgård, Prairieber­ries.com, Blomqvistp­lantskola.com, Odla.nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland