Hufvudstadsbladet

Japanska turister vill se landet som Muminberät­telserna kommer från

Mumintroll­en är för många japaner bekanta sedan länge, men deras kärleksful­la och varma budskap gör dem högt älskade än i dag.

- TEXT & FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT

Fågelvägen är avståndet över 7 500 kilometer. Med flyg tar det nästan tio timmar. Ändå reser många japaner gärna den långa vägen till Finland och för många verkar orsaken vara exakt densamma – man vill se mer av de vita, mjuka Mumintroll­en.

Varför fascineras många japaner så starkt av Tove Janssons figurer? – Det finns mycket animerat i Japan men Mumin är helt annorlunda än de animerade japanska serierna, säger Yoshio Yoyokyama.

Japanska serier mer våldsamma

Yoshio Yoyokyama har precis anlänt till Helsingfor­s tillsamman­s med sin fru Kiyoko Yoyokyama och deras 24-åriga dotter Miyu Yoyokyama. I tre dagar ska de stanna i staden och resans första programpun­kt är att besöka Moomin Shop i köpcentret Forum.

Yoyokyama berättar att Mumintroll­en för honom betyder familj, kärlek och barndomsmi­nnen.

– Många här verkar tro att Mumin är nytt i Japan, men jag såg själv på Mumin på tv som barn. På julafton tittade vi alltid på Mumin hemma och jag minns att jag tyckte det var något magiskt över berättelse­rna, säger han.

Trots att Japan är känt för sitt rikliga utbud av animerade serier säger Yoyokyama att ingen av de japanska serierna har ett så varmt och djupt budskap som berättelse­rna från Mumindalen.

– I de flesta japanska serierna förekommer mer våld och slagsmål, i Mumin handlar det om värme och kärlek.

Berättelse­rna passar alla åldrar

I rask takt styr också det japanska paret Kanako Tanaka och Satoki Tanaka stegen mot affären. Kanako Tanaka berättar att de ska tillbringa tre dagar i Helsingfor­s och sedan åka över till Stockholm.

– På båten till Stockholm ska vi till och med få bo i en hytt med Mumininred­ning, säger hon ivrigt.

Hon berättar att Mumintroll­en ofta syns i affärer och på produkter i Japan också, men inte alls i samma utsträckni­ng som i Finland.

– Här finns de ju verkligen överallt!

Paret Tanaka tror att en orsak till att berättelse­rna från Mumindalen är så populära är att de går hem hos alla åldrar.

– Familjen är mycket viktig för oss och berättelse­rna är inte bara för barn. De passar för hela familjen, säger Kanako Tanaka.

Muminvärld­en i Nådendal är målet

På Moomin Café i Helsingfor­s har Sayaka Nakata och Keisuke Nakata slagit sig ner för att njuta av varsin kopp kaffe och kanelbulle. De hinner ändå inte sitta länge innan deras lilla dotter Aoi får syn på alla de mumininspi­rerade leksakerna och sätter av mot dem.

På ryggen bär Aoi en ryggsäck i form av Mumintroll­et och på mamma Sayakas stolsrygg hänger en tygpåse med mumintryck.

– Vi ska spendera totalt en vecka här i Finland och i morgon är det äntligen dags för huvudorsak­en till att vi kom hit: Muminvärld­en i Nådendal, säger Keisuke Nakata.

Hela familjen är riktiga Muminfanta­ster. Keisuke Nakata säger att han alltid gillat alla karaktärer i Muminfamil­jen eftersom de är så vackra, simpla och stilrena. Han har ändå en personlig favorit.

– Snusmumrik­en är min absoluta favorit. Han är så klok och har alltid så kloka budskap.

Sayaka Nakata är mycket glad över att få visa Finland för sin dotter.

– Jag tittade själv på Mumindalen på tv då jag var barn. Vi har besökt både en Muminaffär och ett Muminmuseu­m hemma i Japan, men vi ville nu få se landet som Muminberät­telserna verkligen kommer från. Det känns otroligt att få göra det hela familjen tillsamman­s, säger hon.

I de flesta japanska serierna förekommer mer våld och slagsmål, i Mumin handlar det om värme och kärlek. Yoshio Yoyokyama

 ??  ?? Satoki Tanaka och Kanako Tanaka tror att Muminberät­telsernas popularite­t i Japan bottnar i att berättelse­rna passar alla familjemed­lemmar.
Satoki Tanaka och Kanako Tanaka tror att Muminberät­telsernas popularite­t i Japan bottnar i att berättelse­rna passar alla familjemed­lemmar.
 ??  ?? Mamma Sayaka Nakata och pappa Keisuke Nakata är glada över att få visa landet som Muminberät­telserna kommer ifrån för dottern Aoi Nakata.
Mamma Sayaka Nakata och pappa Keisuke Nakata är glada över att få visa landet som Muminberät­telserna kommer ifrån för dottern Aoi Nakata.
 ??  ?? Från vänster: Kiyoko Yoyokyama, Miyu Yoyokyama och Yoshio Yoyokyama inleder sitt Finlandsbe­sök med en visit till Moomin Shop i Forum.
Från vänster: Kiyoko Yoyokyama, Miyu Yoyokyama och Yoshio Yoyokyama inleder sitt Finlandsbe­sök med en visit till Moomin Shop i Forum.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland