Hufvudstadsbladet

Enorma förluster när Europa erövrade Amerika

Erövringen av Amerika är kanske den mest exceptione­lla händelsen i världshist­orien. Aldrig tidigare hade något liknande hänt. Inom loppet av ett par decennier lade några få äventyrare beslag på två kontinente­r. Minst 25 miljoner urinvånare dog innan allt

- ROLAND JOHANSSON/TT

Det hela började på våren 1519, för 500 år sedan. Då anlände den spanske conquistad­oren Hernán Cortés till det som i dag är Mexiko. Framför honom låg en helt okänd världsdel, bebodd av främmande folkslag.

Det skulle ha kunnat avskräcka de flesta men Cortés, som kom från Extremadur­a i den kargaste delen av Spanien, var en hårdhudad man. Han och hans män lockades av ryktet om att det fanns stora mängder guld och silver inåt land. Med 600 soldater i sitt följe plus ett fåtal hästar och kanoner, marscherad­e han på sommaren 1519 mot Tenochtitl­án, aztekernas huvudstad i det som i dag är centrala Mexiko.

Aztekernas rike var den mäktigaste statsbildn­ingen i hela Mellanamer­ika, kanske på hela västra halvklotet. Men bara några månader senare, i augusti 1521, var riket krossat och Tenochtitl­án låg i ruiner.

Blixtsnabb erövring

Det var början på vad som skulle bli en blixtsnabb erövring av hela det västra halvklotet. En annan conquistad­or, Francisco Pizarro – som också kom från Extremadur­a – erövrade inkariket i Peru några år senare. Även denna gång räckte det med en handfull soldater.

För eftervärld­en har det hela framstått som säreget, nästan overkligt. Det blir än märkligare om man betänker att aztekerna var ett högst krigiskt folk, fullt i klass med de spanska conquistad­orerna. De borde med tanke på sin numerära överlägsen­het lätt ha gjort slut på spanjorern­a. Aztekernas härskare Moctezuma II kunde ställa upp en armé med minst 300 000 soldater. Att conquistad­orerna hade några få kanoner och musköter borde inte ha gjort någon större skillnad.

Människoof­fer

Två faktorer avgjorde till spanjorern­as fördel. Den första var det faktum att aztekerna var hatade av de flesta av sina grannar. Aztekerna trodde på gudar som krävde ständiga människoof­fer för att blidkas. Offren hämtades från de kringligga­nde folkgruppe­rna. De släpades upp på tempel där präster skar ut deras hjärtan medan de fortfarand­e levde. Andra flåddes till döds.

Detta gjorde att Cortés lätt kunde ingå allianser med aztekernas fiender, främst tlaxcalain­dianerna. Mellan 80 000 och 200 000 krigare ställde upp på spanjorern­as sida mot aztekerna.

– Cortés hade aldrig kunnat vinna utan sina indianska allierade, säger Inger Enkvist, professor i spanska vid Lunds universite­t och författare till en ny bok om den spanska erövringen tillsamman­s med den spanske historiker­n Vicente Ribes Iborra.

Miljontals döda

Den andra faktorn – troligen den avgörande – var sjukdomarn­a som spanjorern­a omedvetand­e förde med sig, i första hand smittkoppo­r. Indianerna saknade nästan helt motståndsk­raft mot det virus som ger upphov till sjukdomen. De dog i fruktansvä­rda mängder. Spanska vittnen berättade att ruttnande och stinkande kroppar täckte gatorna i Tenochtitl­án.

– Det hela liknade digerdöden i Europa på 1300-talet. Skillnaden var att det inte bara var en sjukdom utan flera. Efter smittkoppo­rna kom mässling, salmonella och många fler. Indianerna­s tidigare totala isolering gjorde dem extremt sårbara, säger Enkvist.

Hur många människor som dog på de två kontinente­rna är omtvistat, men genetiska data antyder att det kan ha rört sig om minst 25 miljoner, eller över hälften av alla invånare i Nord- och Sydamerika.

Två kontinente­r föll

Föga förvånande kollapsade många lokala samhällen. Ganska snart hade Europa tagit över de två kontinente­rna – en exempellös händelse i världshist­orien.

– Om de inte hade varit så känsliga för sjukdomar hade aztekerna möjligen kunnat slå Cortés, säger Enkvist.

Hon tror dock att aztekernas rike hade kollapsat av sig självt ganska snart, oavsett spanjorern­as ankomst.

De hade kommit så långt det var möjligt med den religion de hade, säger hon.

Dessutom påpekar hon att erövringen av Amerika, även om den var anmärkning­svärd, inte var fullt så unik som gjorts gällande.

– Den går att jämföra med den arabisk-muslimska erövringen av Mellanöste­rn och Nordafrika, och den mongoliska erövringen av stora delar av Asien, säger hon.

Hon anser att bilden av conquistad­orerna måste nyanseras.

Det var en erövring, men allt var inte nödvändigt­vis dåligt. Frågan är väl om någon vill tillbaka till tiden när aztekerna styrde med människoof­fer och kannibalis­m. Faktum är att många typer av våld minskade efter spanjorern­as erövring, säger hon.

 ?? FOTO: TT ?? Spanjorern­a erövrar aztekernas huvudstad Tenochtitl­án. Målning från 1600-talet av okänd konstnär.
FOTO: TT Spanjorern­a erövrar aztekernas huvudstad Tenochtitl­án. Målning från 1600-talet av okänd konstnär.
 ?? FOTO: TT ?? Hernan Cortés erövrade Mexiko för 500 år sedan. Han kom från Extremadur­a, den kargaste av Spaniens regioner.
FOTO: TT Hernan Cortés erövrade Mexiko för 500 år sedan. Han kom från Extremadur­a, den kargaste av Spaniens regioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland