Hufvudstadsbladet

USA i sorg efter två masskjutni­ngar

Dåden krävde minst 29 dödsoffer och över 50 skadade

- HBL-TT

En bar i staden Dayton i Ohio var full av folk när en man klädd i ansiktsmas­k och med en skottsäker väst under kläderna öppnade eld. En minut efter larmet var polisen på plats och den misstänkte skytten sköts till döds. Då hade han redan hunnit skjuta ihjäl nio personer och skadat ytterligar­e 27.

Masskjutni­ngen var nummer 251 i USA det här året, enligt organisati­onen Gun violence archive. Masskjutni­ng nummer 250 inträffade bara timmar tidigare vid en stormarkna­d i El Paso i Texas. 20 personer dog i masskjutni­ngen i El Paso och ytterligar­e 26 skadades. Den misstänkta gärningsma­nnen utreds för hatbrott och riskerar dödsstraff.

Daytons borgmästar­e Nan Whaley berättar på en pressträff att 26 skadade har förts till närliggand­e sjukhus. En del av dem har livshotand­e skador. Efter att attacken inleddes tog det ”mindre än en minut” innan skytten oskadliggj­orts av polis, säger hon.

– Jag är imponerad över den snabba insatsen från polisen. Det räddade förmodlige­n hundratals liv.

Whaley vädjar också till allmänhete­n att inte sprida falska uppgifter eller informatio­n som inte har bekräftats.

Skyttens gevär beskrivs som ett höghastigh­etsvapen med kaliber 223. Han bar ansiktsmas­k och hade på sig skyddsväst och var också utrustad med extra ammunition.

Myndighete­rna har ännu inte avslöjat något om skyttens identitet eller motiv, men Nan Whaley säger vid en pressträff att han är identifier­ad. CNN rapportera­r att det handlar om en 24-årig vit man från staden Bellbrook i Ohio och att en husrannsak­an genomförs i hans hem.

Tusentals människor fanns i området när skottlossn­ingen inträffade, för att njuta av en ledig lördagskvä­ll.

– Betänk att skytten hann döda nio personer och skada 26 på mindre än en minut. Föreställ er vad som kunnat hända om polisen inte varit på plats så snabbt, säger Whaley.

Enligt organisati­onen Gun violence archive är masskjutni­ngen nummer 251 i år i USA.

– Det är sorgligt att det ska vara i Dayton det händer, säger Whaley.

Kunde ha slutat värre

Skottlossn­ingen ägde rum under en ”mycket kort tidsrymd”, eftersom polisen snabbt kunde vara på plats.

– Det var en väldig tur. Hur illa detta än är hade det kunnat sluta mycket värre, säger vice polischef Matt Carper från Daytonpoli­sen vid en pressträff.

Han vet inte hur många skott som avlossades under skjutninge­n.

– Detta är en mycket tragisk händelse, och vi gör allt vi kan för att utreda det. Vi pratar med vittnen och poliser för att avgöra om någon annan var inblandad.

I nuläget misstänks dock inga ytterligar­e gärningsmä­n. Den fe

derala polisen FBI är också på plats för att bistå den lokala polisen.

Utomhus vid en bar

Polisen uppger att skottlossn­ingen skedde utomhus vid en bar i området. Nu arbetar man med att identifier­a skytten och undersöka hans eventuella motiv, och uppmanar också vittnen till händelsen att höra av sig. Polisen har också upprättat ett center där familj och vänner till drabbade kan få informatio­n om sina anhöriga.

Området beskrivs som tryggt och säkert, populärt hos både lokalbefol­kning och turister, och fullt av barer och folkliv.

– Dayton är ett väldigt säkert område, och detta är förstås väldigt ovanligt för vilket samhälle som helst. Detta är utan motstycke och väldigt tragiskt, säger Matt Carper, och tillägger att alla resurser sätts in för att hjälpa de skadade och deras anhöriga.

Skytten ska ha försökt ta sig in i byggnaden men stoppats, skriver Dayton Daily News. ”Det finns minst åtta döda precis vid bordet på gatan där jag satt”, uppger ett vittne enligt tidningen. ”Det är en katastrof”.

Ett vittne berättar för CNN hur hon pratat med en annan kvinna tidigare under kvällen, och att de berömt varandras kläder.

– Nästa gång jag såg henne låg hon död på betongen, berättar vittnet.

En annan kvinna som befann sig inne i lokalen berättar hur folk knuffades ut genom bakdörrarn­a.

– Vi visste inte var skytten var, eller hur många de var, säger hon.

Halvstång

Ohios guvernör Mike DeWine har beordrat att flaggorna i delstaten ska vaja på halvstång till minne av offren. I ett uttalande säger han att han och hustrun är ”förkrossad­e över det fruktansvä­rda attentatet”, och även han berömmer Daytons polis för deras modiga insats.

Masskjutni­ngen är den andra som skakar USA på mindre än ett dygn. I El Paso i Texas sköts 20 personer ihjäl i ett köpcentrum under lördagen. 26 personer skadades. En misstänkt skytt har gripits.

I förra veckan sköts tre personer ihjäl på en matfestiva­l i Gilroy i Kalifornie­n.

 ?? FOTO: JOHN MINCHILLO/TT-AP ?? Tio personer, inklusive skytten, dödades i masskjutni­ngen i Ohio i USA.
FOTO: JOHN MINCHILLO/TT-AP Tio personer, inklusive skytten, dödades i masskjutni­ngen i Ohio i USA.
 ?? FOTO: JOHN MINCHILLO/TT-AP ?? Polisen arbetar bakom avspärrnin­garna efter skjutninge­n i Dayton i Ohio.
FOTO: JOHN MINCHILLO/TT-AP Polisen arbetar bakom avspärrnin­garna efter skjutninge­n i Dayton i Ohio.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland