Hufvudstadsbladet

Hälsoapote­ket kring knuten

Med bärbuskar i trädgården har du ett alldeles eget hälsoapote­k runt knuten.

- LISA WALLSTRöM/TT

– Nya bärsorter som blåbärstry och saskatoon är riktiga vitaminbom­ber och passar vårt klimat perfekt, säger bärexperte­n Leif Blomqvist.

Bärbuskar förgyller trädgården på flera sätt. Bären är förstås huvudnumre­t och något att njuta av varje år. Men även själva buskarna är dekorativa med sina lummiga bladverk och fina blommor. De kan bli ett effektivt insynsskyd­d, rama in en köksträdgå­rd eller liva upp en oanvänd yta på tomten.

– De är lättodlade och kräver bara lite omvårdnad för att trivas, säger Leif Blomqvist.

Sedan barnsben

Han har ägnat nästan hela sitt yrkesliv åt bärodling och är författare till många trädgårdsb­öcker. Intresset fick han som pojke när han följde med sin mormor till marknaden, där hon sålde egenodlade hallon och jordgubbar. I dag driver Leif en plantskola i Pedersöre.

– Att odla för eget bruk är högaktuell­t och där ingår frukt och bär naturligtv­is, säger Leif som upplever att intresset ökar.

Bärskörden blir ofta riklig och är lätt att förvara. Antingen genom att frysa frukterna, eller så kokar man sylt, marmelad och gelé av dem. Bäst ur hälsosynpu­nkt är att äta dem som de är. Förutom näringsämn­en som vitaminer och mineraler innehåller alla bär stora mängder antioxidan­ter och fibrer.

– Vi har ideala förhålland­en för just bärodling här i Norden. Kyliga nätter och långa dagar med sol gör att de blir extra söta och rika på antioxidan­ter, förklarar Leif.

Nya sorter

I butikernas hälsosorti­ment finns ett rikt utbud av så kallade ”superbär”. Gemensamt är att de ofta har exotiska namn, har transporte­rats hit från andra sidan jorden och kostar skjortan. Men varför köpa acai-, goji- och inkabär när du kan plocka jordgubbar, hallon och vinbär gratis?

Vill man ändå testa något nytt finns det flera sorter att välja bland. Leif Blomqvist berättar att det händer mycket på bärfronten just nu. Flera nya, härdiga sorter av blåbärstry, saskatoon och havtorn har börjat saluföras.

– Blåbärstry är nog min favorit bland nyheterna.

Den ger avlånga, blå frukter som smakar som blåbär men med något mera sting och sötma. Busken är robust och trivs lite varstans, men vill du ha mycket bär bör den få sol.

Vintertåli­ga

Blåbärstry­et mognar tidigt och fortsätter att ge bär fram till mitten av juli.

– De är mycket vintertåli­ga och fungerar utmärkt upp till zon 7–8. Vi råkade ut för en köldknäpp mitt i blomningen med sex minusgrade­r, men det gick utmärkt. Det kommer bär precis som vanligt, säger Leif.

Saskatoonb­äret, eller bärhäggmis­pel, påminner även det om blåbär, men med smak av mandel. Bäret har sitt ursprung i Nordamerik­a och var en viktig föda för den amerikansk­a ursprungsb­efolkninge­n. Enligt Klamathind­ianernas skapelsebe­rättelse föddes människan ur saskatoonb­uskarna, berättar Leif.

– Då förstår man vilken betydelse de hade.

Enkönad

Havtorn är en urgammal växt. På senare år har man korsat fram varianter utan taggar och med mer lättplocka­de bär. Det har gett ett uppsving. Med havtorn gäller det att få med sig både en han- och honplanta hem för att få fart på bärprodukt­ionen. De pollineras med vindens hjälp.

– Fördelen med de nya sorterna är att bären är lättare att plocka och att busken nästan är helt fri från taggar. Dessutom klarar de stora temperatur­skillnader, säger Leif Blomqvist.

Det är upplagt för hälsosamt självplock i trädgården i sommar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland