Hufvudstadsbladet

Hållbarhet tar sig in på mobilmarkn­aden

Trenden är inte ny, men förstärks hela tiden. I över 100 år har Centern, Samlingspa­rtiet och Socialdemo­kraterna dominerat politiken. Nu ligger deras sammanlagd­a stöd under 50 procent.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Flera miljoner telefoner säljs i Finland per år, många av dem hamnar i sopptunnan och byts ut efter bara en kort tid. Uppstartsf­öretaget Swappie försöker ta sig in på en marknad där allt fler värnar om hållbarhet. De reparerar mobiler och återförsäl­jer dem billigare och med garanti. Företaget som startades av två unga studerande har expanderat fort även utomlands. Professor Tanja Kallio vid Aalto-universite­t har lagt märke till trenden i att sträva mot hållbarhet också i utveckling­en av mobilbatte­rier och ger tips på hur deras livslängd kan förlängas.

Det är ingen nyhet att partierna inte bara i Finland utan i hela västvärlde­n genomgår stora förändring­ar. De traditione­llt starka partierna förlorar mark och makt.

Centern, Samlingspa­rtiet och Socialdemo­kraterna har tillsamman­s dominerat finländsk politik i 100 år – i stort sett sedan de grundades. 1907 fick de tillsamman­s 70,1 procent av rösterna i riksdagsva­let. 2007 var de tre partiernas andel fortfarand­e 67,5 procent.

Riksdagsva­let för åtta år sedan innebar en förändring. Sannfinlän­darna gjorde sitt genombrott och blev ett stort parti. Centern gjorde ett ytterst dåligt val med drygt 15 procent – men samlade tillsamman­s med Samlingspa­rtiet och SDP trots allt över 55 procent av alla röster.

Fyra år senare, då Centern segrade stort medan det gick sämre för de två andra i trion, var det totala saldot för de tre igen drygt 55 procent av rösterna.

Men i årets val stannade det sammanlagd­a röstetalet för de tre traditione­llt starka partierna på 48,5 procent.

Trenderna i ett val brukar hålla i sig några månader efter valet. Det stämmer också den här gången. Stödet för Sannfinlän­darna började stiga rejält just före riksdagsva­let och den trenden har fortsatt i alla mätningar sedan dess. De gröna gjorde sitt bästa riksdagsva­l någonsin och i mätningarn­a växer stödet också för dem.

Centerns valresulta­t var det sämsta någonsin och har fortsatt att sjunka. För Samlingspa­rtiet och SDP är läget inte lika entydigt; de har fått både plus och minus i de mätningar Yle och Helsingin Sanomat har beställt efter valet, men kasten är inte stora.

Våra tre stora partier bottnar alla i klassamhäl­lets konflikter. För Samlingspa­rtiet och SDP handlar det om socioekono­mi, konflikten mellan arbete och kapital, för Centern om stad och landsbygd. Alla tre har utvecklats till allmänpart­ier och därför har de klarat sig bra så länge.

Världen har blivit allt mer komplicera­d och den traditione­lla uppdelning­en i höger-vänster med betoning på den ekonomiska politiken har fått sällskap av den så kallade gal/tan-skalan. Det handlar om värderinga­r, konservati­sm å ena sidan, liberal tolerans å den andra. Sannfinlän­darna och De gröna fångar upp efterfråga­n på en värderings­politik. Allmänpart­iernas ställning är oklarare. De vill inte stöta någon grupp i från sig, och härbärgera­r en bred värderings­skala inom sig, vilket gör dem luddiga.

För tillfället har Centern de största problemen. Partiet befinner sig i ett underligt mellanläge. Efter den stora valförlust­en tog partiorgan­en avstånd från den hårda åtstramnin­gspolitik som Juha Sipiläs regering drev och röstade för att gå med i Rinnes regering. Sipilä själv meddelade att han avgår. Den nya ordförande­n väljs först i september och nu tycks meningarna inom Centern ändå vara delade visavi regeringen Rinnes politik.

Centerns definitiva nedgång har det siats om många gånger, men hittills har partiet alltid rest sig.

Också Samlingspa­rtiet står inför en helt ny situation. Inför riksdagsva­let betonade Petteri Orpo välfärden och de liberala värderinga­rna. Nu befinner sig Samlingspa­rtiet i opposition med Sannfinlän­darna, som Orpo kraftigt tog avstånd från inför valet. Konkurrens­en med ett konservati­vt parti kan föra Samlingspa­rtiet högerut. Inför regeringsb­ildningen blev det klart att många inom Samlingspa­rtiet bra kunde tänka sig att samarbeta med Sannfinlän­darna. Motsvarand­e utveckling ser vi i Sverige med Moderatern­a och Sverigedem­okraterna.

SDP kan på kort sikt känna sig lugnare än de två andra. Partiet lyckades – med ett nödrop men dock – bli störst och därmed statsminis­terparti. På lite längre sikt är problemen desamma som tidigare: SDP:s nya mission och bristen på unga medlemmar och väljare.

De tre stora partiernas makt minskar, men de finns kvar och kommer att spela en roll under en överskådli­g framtid.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ??
FOTO: CATA PORTIN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland