Hufvudstadsbladet

Ung i politiken

När 24-åriga Anita Westerholm ställde upp i sitt första kommunalva­l blev hon invald och fick en plats i Raseborgs stadsstyre­lse. Men hon säger att det inte alltid är enkelt att vara en ung politiker.

- JESPER SUNDSTRöM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Anita Westerholm från Ekenäs blev invald i stadsfullm­äktige i Raseborg på sitt första försök och dessutom blev hon stadsstyre­lsens andra vice ordförande. Däremot är det inte alltid så enkelt att vara en ung politiker. – Ibland känns det som att jag behöver visa min kunskap mer än andra och ibland blir jag bemött på ett sätt som till exempel inte äldre män blir.

Anita Westerholm sommarjobb­ar för tillfället som tjänsteråd­givare på Lokal-Tapiola i hemstaden Ekenäs. I augusti ska hon på en språkkurs till Tyskland, men det är bara en bråkdel av allt hon gör. Westerholm är andra vice ordförande i Raseborgs stadsstyre­lse, vice ordförande för Svenska kvinnoförb­undet, ordförande för SU i Raseborg, aktiv i Raseborgs zontaklubb och studerar juridik samt ekonomi i Helsingfor­s.

– Visst har jag kvällar utan möten, men de fylls oftast med någonting. Förstås är det ibland skönt att ligga hemma på soffan, men jag får energi av att umgås med andra människor, säger hon.

Samtidigt är det under de två senaste åren som kalendern har fyllts på allvar. Våren 2017 ställde Westerholm för första gången upp i ett kommunalva­l – på SFP:s lista – och blev invald. Westerholm fick 371 röster och det var tredje mest i Raseborg, endast riksdagsle­damöterna Thomas Blomqvist och Maarit FeldtRanta fick flera röster. Westerholm­s resultat gav även posten som stadsstyre­lsens andra vice ordförande.

– Jag var överväldig­ad av att närmare 400 personer valde att rösta på mig. Att direkt få en plats i stadsstyre­lsen som 22-åring hade jag inte vågat fantisera om.

”Utmaningar för en ung politiker”

Westerholm fick snabbt anpassa sig till en ny situation. Det betydde ändå inte att hon var tyst eller någon sade vad hon skulle göra. Däremot betonar hon att atmosfären var – och är – sådan att det går bra att fråga både tjänstemän och andra beslutsfat­tare om någonting är oklart.

– Det faktum att 371 personer ville att jag skulle föra deras talan gjorde det lättare för mig att ta plats. Det var en hel del på gång i Raseborg när jag blev invald och vi inledde perioden med att välja en ny stadsdirek­tör. Till mina första uppgifter hörde att förhandla fram stadsdirek­törsavtale­t.

Det är inte enkelt att plötsligt få en ny uppgift och Westerholm konstatera­r att en ung politiker ställs inför utmaningar.

Bland annat säger hon att det ibland har känts som att hon behövt visa sin kunskap mera än andra och att hon blivit bemött på ett sätt som till exempel inte äldre män har blivit.

– Jag har ifrågasatt­s på grund av min ålder och mitt utseende har kommentera­ts utan relevans. Med tiden har jag blivit bättre på att omgående markera övertrampe­n och säga att så där beter vi oss inte. Jag hoppas att vi en dag kommer ifrån det här och att alla beter sig sakligt – som de flesta ändå gör redan nu.

Att Westerholm är en ung kvinna präglar hur omgivninge­n ser på henne, men det behöver inte vara negativt. Hon ger flera exempel på den positiva respons hon fått efter invalet.

– Människor har kommit fram och sagt att jag väckt deras eller deras barns intresse för att rösta. Jag har fått spontana glädjekram­ar för att någon tyckt det jag gör är viktigt. Det värmer mitt hjärta och jag har sagt att jag är glad om jag ens lyckas inspirera en person att bli politiskt aktiv.

”Vi får se hur det blir”

Även om Westerholm säger att de som har uppträtt illa hör till undantagen så kommer man inte ifrån att det fortfarand­e finns jämställdh­etsproblem i samhället. Det är också en orsak till att hon har gett sig in i Svenska kvinnoförb­undet där hon är vice ordförande.

– Kvinnoförb­undets politik behövs och den har en viktig roll i skapandet av ett jämlikt och jämställt Finland. Jag vill lyfta frågor som förebyggan­de av våld, jämställt föräldrask­ap och deltagande på arbetsmark­naden. Kvinnoförb­undets frågor behöver diskuteras på kommunal, nationell och internatio­nell nivå.

I våras satsade hon även hårt på att utöva politik på nationell nivå. Westerholm ställde upp i riksdagsva­let och fick 1012 röster, men det räckte inte till en plats i riksdagen.

– En av kampanjens målsättnin­gar var att öka ungas intresse för politik och visa att vi inte bara är framtiden utan också nutiden. Vi har rätt att uttrycka vår åsikt i alla frågor, det må sedan vara utbildning­sfrågor, näringsliv­sfrågor eller frågor rörande polis- och rättsväsen­det. Kampanjen var en nyttig erfarenhet och överlag har jag lärt mig mycket de senaste åren.

Det är lätt hänt att man utgår ifrån att ett dylikt röstetal innebär att Westerholm tänker satsa ännu hårdare nästa gång, men för tillfället kan hon inte med säkerhet säga att så är fallet.

– Om det skulle vara riksdagsva­l nästa år skulle svaret vara ja och just nu känns det troligt att det även är så om fyra år, men jag har inte en långsiktig plan.

Jag har ifrågasatt­s på grund av min ålder och mitt utseende har kommentera­ts utan relevans. Med tiden har jag blivit bättre på att säga att sådär beter vi oss inte.

 ?? FOTO: PATRIK LINDSTRöM ??
FOTO: PATRIK LINDSTRöM
 ?? FOTO: PATRIK LINDSTRöM ?? Att vara en ung politiker är inte alltid enkelt. Anita Westerholm säger att det ibland känns som att hon behövt visa sin kunskap mera än andra.
FOTO: PATRIK LINDSTRöM Att vara en ung politiker är inte alltid enkelt. Anita Westerholm säger att det ibland känns som att hon behövt visa sin kunskap mera än andra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland