Hufvudstadsbladet

Gräshoppor­na har kommit

- MARKUS ANDERSéN bloggar på andetag.blogg.hbl.fi.

Las Vegas har invaderats av gräshoppor. Svärmen är så stor att den syns på väderradar­e. Nu är det säkert en och annan som tänker på Sodom och Gomorra, då det handlar om Las Vegas.

Vilket ju osökt får en att tänka på de yttersta tiderna och domedagspr­ofetior. Och att den grupp människor som rimligtvis borde basunera ut domedagspr­ofetior som aldrig förr, konservati­vhögern, väljer att inte göra det. Det är fascineran­de att följa med denna limbo, där många av dem nog anser att världen är på väg åt helvete, men inte på grund av klimatförä­ndringen.

Det finns bland forskarna en oerhört stark koncensus om att klimatförä­ndringen är verklig och att den försnabbas av människans handlingar. Men av någon konstig anledning är det förvånansv­ärt vanligt bland konservati­vkristna att tycka olika i denna fråga. Inte för att man nu egentligen kan tycka olika om fakta, men många väljer att göra det. Och nej, en forskning (och dess publikatio­n) som gjorts av en (amerikansk) tankesmedj­a med direkta eller indirekta kopplingar till konservati­va kretsar eller direkt till fossilindu­strin är inte en vetenskapl­ig publikatio­n.

Den stora frågan är varför? Varför väljer man att inte tro på något som går att påvisa med en vetenskapl­ig säkerhet som är ovanligt stor?

Den vanligaste förklaring­en är att budskapet innebär förändring i ens vardag. Förändring­ar som påverkar hur man äter och hur man förflyttar sig från plats till plats – helt fundamenta­la förändring­ar. Eftersom man inte vill eller har ork att göra förändring­ar, väljer man att inte göra dem. Ofta även så, att man inte har råd att göra alla de förändring­ar som krävs.

En annan vanlig förklaring är att budskapet förmedlas av fel budbärare. Att det är ”grönvänste­rn” som basunerar ut budskapet och då blir det automatisk­t mindre intressant. Att man ogärna anpassar sig till informatio­n som förmedlas av någon som inte represente­rar ens egen värdegrund. I och för sig en helt förståelig tankebana, men i detta fall inte en särskilt lyckad tankebana, för de förändring­ar som sker i klimatet gäller alla, oavsett livsåskådn­ing.

Och sedan ska man även kunna göra skillnad på klimat och lokal väderlek, vilket också tycks vara svårt för många. De är två separata saker och genom att bara titta ut genom fönstret är det synnerlige­n svårt att göra klimatfors­kning.

Sedan kanske det finns de, som ställer sig kritiskt till vetenskapl­ig forskning över huvud taget. Då är det naturligtv­is svårt att ta till sig ny informatio­n, men då kan man kanske ty sig till texter i Bibeln.

Det finns, om jag förstått rätt, några ställen i Bibeln där det talas om extrem torka, stora störtflode­r och, just det, gräshoppor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland