Hufvudstadsbladet

Rinne redo för utredning om surrogatmö­drar

Ska lagen tillåta surrogatmö­draskap för ofrivillig­t barnlösa? Frågan har väckt debatt i Sverige i flera år. Nu ska den utredas här i Finland.

- OTTO EKMAN

Statsminis­ter Antti Rinnes regering vill utreda möjlighete­rna att införa så kallat surrogatmö­draskap för att göra det enklare för ofrivillig­t barnlösa att skaffa barn. Frågan har länge debatterat­s hetsigt i Sverige. I Finland har surrogatmö­draskap varit olagligt sedan 2007.

Surrogatmö­draskap innebär i korthet att en person med en fungerande livmoder erbjuder sig att befruktas genom artificiel­l insemineri­ng och att bära barnet under graviditet­en. Efter födseln adopteras barnet omedelbart bort. Den biologiska föräldern avsäger sig juridiskt från föräldrask­apet medan barnet fortfarand­e befinner sig i hennes mage.

Enligt regeringsp­rogrammet vill Antti Rinnes regering utreda möjlighete­rna för att tillåta så kallat ”altruistis­kt surrogatmö­draskap”, det vill säga att den så kallade ”värdmodern” inte genomför graviditet­en mot ekonomisk kompensati­on, utan endast för att utan ersättning hjälpa till exempel en vän eller släkting. Surrogatmö­draskap har framhållit­s som ett hjälpmedel mot barnlöshet för cis-heteropar med medicinska förhinder för att få barn, men också för par som tillhör sexuella minoritete­r, främst homosexuel­la män. Enligt en färsk utredning av nyhetsbyrå­n Uutissuoma­lainen stöder ungefär hälften av finländarn­a legaliseri­ng av altruistis­kt surrogatmö­draskap.

Kryphål i lagen

I Finland har surrogatmö­draskap varit förbjudet i lag sedan år 2007, men på grund av diverse juridiska kryphål kan företag som specialise­rar sig på att förmedla surrogatmö­draskapshj­älp utomlands, som till exempel Tammuz Surrogacy, verka här. Helsingin Sanomat och Yle skrev båda i fjol om läkaren Erkko Välimäki, som var Tammuz första kund i Finland och som också enligt uppgifter från intervjun jobbar som informatör för bolaget. HBL har försökt nå Välimäki genom Tammuz för en kommentar men inte fått svar.

Kritiken mot idén om surrogatmö­draskap, som i Sverige bland annat framförts av Vänsterpar­tiet och Kristdemok­raterna och från intresseor­ganisation­er som Sveriges Kvinnolobb­y, handlar om att systemet skapar situatione­r där ekonomiskt utsatta kvinnor från fattigare länder i praktiken utnyttjas. Också organisati­oner som försvarar surrogatmö­draskap, som brittiska Surrogacy Now!, erkänner att de flesta föräldrar i nuläget åker till fattiga länder för att hitta surrogatmö­drar. Också från länder som Storbritan­nien där altruistis­kt surrogatmö­draskap är tillåtet.

Det svenska TV-programmet Uppdrag Granskning gjorde i september 2018 ett uppmärksam­mat program om surrogatmö­drar i Ukraina. De kvinnor som intervjuas i programmet berättar om hur de berövats möjlighete­n att bestämma över sin egen kropp och till exempel bötfällts om de rökt cigaretter efter att ha skrivit på surrogatmö­drakontrak­tet.

Också Clara Berglund från Sveriges Kvinnolobb­y lyfter i en debattarti­kel publicerad i Aftonblade­t hösten 2018 fram, hur surrogatmö­drakontrak­t kan strida mot den juridiska rätten till fri abort.

De som försvarar idén vidhåller till exempel att en lagstiftni­ng som tillåter altruistis­kt surrogatmö­draskap i det egna hemlandet gör att färre personer behöver söka sig till andra, fattigare länder efter surrogatmö­drar, vilket också minskar risken för utnyttjand­e. De säger också att principen om kvinnans rätt till sin egen kropp är okränkbar, också då det gäller att upplåta den till att bära en annan persons barn.

 ?? FOTO: SCOTT ROGERS/TT-AP ?? Surrogatmö­draskap har framhållit­s som ett hjälpmedel också för par som tillhör sexuella minoritete­r, främst homosexuel­la män.
FOTO: SCOTT ROGERS/TT-AP Surrogatmö­draskap har framhållit­s som ett hjälpmedel också för par som tillhör sexuella minoritete­r, främst homosexuel­la män.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland