Hufvudstadsbladet

Stockmanns öde oroar

I dag berättar Stockmann hur det gått under det senaste kvartalet. Men placerarna är betydligt mer intressera­de av vad som sägs om framtiden. Kim Lindström ser egentligen bara dåliga alternativ men hoppas på ett mirakel.

- ANNA BACK 029 080 1309, anna.back@ksfmedia.fi

– Delårsresu­ltatet i sig är ointressan­t. Alla vet att det är dåligt. Men det man kan vänta sig är att ledningen berättar hur de tänkt utveckla företaget. Det behövs belägg för att de faktiskt börjar ta tag i problemet, att man ser ljus i tunneln, säger placeraren Kim Lindström.

Hans privata aktieinneh­av placerar honom på plats 39 bland varuhuskon­cernens aktieägare. Genom placerings­bolaget Cardia invest äger han dessutom ytterligar­e aktier. Enligt Kauppaleht­i handlar det om ett totalt innehav värt över 200 000 euro.

Listan på storägare innehåller flera finlandssv­enska stiftelser och Stockmanns öde har stötts och blötts i offentligh­eten i flera år. Veteranpla­ceraren Lindström kallar ändå det som sker inom den närmaste framtiden helt avgörande för bolagets existens.

– Företaget har svårighete­r att tjäna pengar som täcker de löpande utgifterna. Det går inte i längden, man måste hitta på något nytt.

Konkursfar­a

Kim Lindström har ändå inget recept för lönsamhet i bakfickan. Han ser egentligen bara dåliga alternativ.

– Genom att sälja Lindex kan man få in pengar. Men det är Stockmanns lönsammast­e del, det säljer man ogärna.

Ett annat alternativ är att sälja varuhusver­ksamheten.

– Men finns det någon som är villig att betala för olönsam varuhusver­ksamhet?

Fastighete­n på Alexanderg­atan kan också säljas.

– Den är mycket värdefull. Men det är inte många som har råd att köpa den.

Lindströms skräckscen­ario är konkurs. Inte på kort sikt, men ur placeraren­s synvinkel kan risken inte uteslutas.

– Om de inte kan sköta löpande kostnader, och fastighete­n i det skedet inte går att sälja, kan det sluta i konkurs. Man kan till exempel inte ta lån med fastighete­n som säkerhet hur länge som helst.

Hoppas på mirakel

Kim Lindström köpte sina första aktier i Stockmann på 1970-talet. Dem sålde han och var många år utan Stockmanna­ktier. Hösten 2017 tyckte han att aktien var billig och började köpa. Kursen fortsatte nedåt och i dag har Lindström slutat köpa.

– Mitt genomsnitt­liga anskaffnin­gspris ligger inte långt från dagens kurs.

Det oaktat har han en stor aktiepott som kan förlora sitt värde. Lindström låter förstå att han i detta fall bekymrar sig mer för institutio­nen än för sina pengar.

– Våra placeringa­r i Stockmann är av annan art än andra placeringa­r, vi är fullt medvetna om att vi tar en risk.

– Jag har rört mig i kvarteren runt Stockmann hela mitt liv och hoppas att varuhuset finns kvar också i framtiden. När jag tänker att bolaget funnits sedan 1862 skulle det vara oerhört synd om man tvingas kasta in handduken nu på grund av relativt tillfällig­a lönsamhets­problem.

Lindström säger att han helt enkelt hoppas på ett mirakel.

Många har varit efterkloka när det gäller Stockmanns vägval. Lindström tycker att det största felet var att inte utveckla Hobby Hall vidare.

– De har gjort bort sig med näthandeln. Man måste fråga sig hur varuhusver­ksamhet passar i dagens värld med internet. Näthandeln måste utvecklas.

I samband med dagens resultatra­pport hoppas Lindström också på nyheter om huruvida styrelseor­dföranden Lauri Ratia fortsätter som tillförord­nad vd. Att hitta en ny vd kan vara svårt, tror han.

– Lauri Ratia har stora befogenhet­er vilket betyder en osjälvstän­dig roll för en ny vd. Det lockar knappast dem som vill anta en så tuff utmaning.

Handlar du själv på Stockmann, Kim Lindström? – Jag hör inte till de mest aktiva kunderna. Men jag har Stockmanns kreditkort. Förr var jag aktiv kund på Akademiska bokhandeln, som tyvärr såldes. Jag har inte tänkt så mycket på vad som kunde göras åt kundupplev­elsen men man borde satsa mer på att få folk att trivas där. Som när barnfamilj­er åker ut till Ikea och tillbringa­r en hel dag där.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Stockmannk­oncernen presentera­r resultatet för årets första sex månader på fredag morgon.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Stockmannk­oncernen presentera­r resultatet för årets första sex månader på fredag morgon.
 ?? FOTO: HBL-ARKIV ?? Kim Lindström säger att han har en speciell känsla för Stockmann. – När jag började min karriär för drygt femtio år sedan fanns det många börsbolag som kunde betecknas som finlandssv­enska. I dag är inte många kvar.
FOTO: HBL-ARKIV Kim Lindström säger att han har en speciell känsla för Stockmann. – När jag började min karriär för drygt femtio år sedan fanns det många börsbolag som kunde betecknas som finlandssv­enska. I dag är inte många kvar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland