Hufvudstadsbladet

Amelie Sundman är en av deltagarna på Folkhälsan­s livräddnin­gsläger som ordnas i Sibbo.

Det blir allt vanligare att barn inte deltar i simskolan för att ta de mer krävande simmärkena. Folkhälsan vill sporra barn att upprätthål­la sina kunskaper genom att ordna ett lite mer nischat dagsläger.

- TEXT & FOTO: SOFIE FOGDE/SPT

Här kommer Pippi Långstrump ljuder ur en liten högtalare vid stranden i Söderkulla i Sibbo. Tolv barn övar första hjälpen på blåvita plastdocko­r i takt till Pippi-sången.

Barnen deltar i Junior Lifesaverl­ägret som Folkhälsan ordnar för första gången. Det är ett dagsläger där de deltagande barnen är i åldern 8–15 år. Tanken med lägret är att utveckla simskolan som koncept.

– I dag är det inte lika vanligt att man går i simskolan ända tills man har fått alla simmärken. Barn slutar ofta simskolan redan när de är cirka nio år, säger Maria Hammarberg, simkoordin­ator på Folkhälsan.

En annan vinkling på simskola

På Junior Lifesaver-läger får man lära sig olika slags simkunskap­er och djupdyka i livräddnin­gens olika tekniker. Förhoppnin­gen är att konceptet ska sprida sig bland Folkhälsan­s lokala föreningar.

Saskia Halminen, simlärare och organisati­onssekrete­rare på Folkhälsan, säger att lägret har två huvudmålgr­upper: barn som redan tagit alla simskolemä­rken men fortsättni­ngsvis är ivriga, och barn som inte är helt sålda på den vanliga simskolan.

– Det är kanske enklare att locka sådana barn till simskolan om den inte har den traditione­lla inriktning­en, säger hon.

Halminen säger att simning och livräddnin­g är annorlunda ute i naturen än i en simhall. Lägret ger möjlighet att öva utomhus.

– I juni drunknade elva personer fler än förra året i juni. Det här lägret är främst till för att sprida livräddnin­gskunskap och förebygga sådana olyckor, säger Halminen.

Sjövett och trötta simmare

Halminen säger att det inte fanns några bestämda kunskapskr­av för att barnen skulle få delta i dagslägret. Barnen behöver bara baskunskap­er i simning.

– Barnen är jätteivrig­a och duktiga. De är redan bra på att simma, men man ser att de också lär sig något nytt, säger Halminen.

Hittills har man hunnit prata om sjövett, trötta simmare och vad man ska göra om någon är i sjönöd. Man har också övat att dyka och söka efter personer under vatten.

– Alla ska få göra så mycket som möjligt. Vi har varit ganska flexibla när det gäller åldern, men gruppen har fungerat överraskan­de bra tillsamman­s, säger Halminen.

Halminen säger att barnen speci

ellt uppskattad­e övningen med livräddnin­gsredskape­n.

– Man får oftast inte leka med livräddnin­gsredskap eftersom de alltid ska finnas tillgängli­ga. I går fanns det möjlighet att försöka kasta livräddnin­gsredskap så långt som möjligt och leka i vattnet med dem. På så sätt blir tröskeln lägre att använda redskapen i en nödsituati­on.

Tungt men roligt program

Sibbobon Amelie Sundman, 8 år, och Esbobon Emil Gästrin, 10 år, är två ivriga lägerdelta­gare som mestadels har gillat upplägget.

– Det har förstås varit lite tungt när man måste gå upp tidigt och sedan direkt fara i väg på läger, säger Sundman.

De tycker båda att det är kul att de får vistas både på land och i vattnet. Speciellt leken Kyrkoråtta­n är en favorit bland båda barnen.

– Jag tycker ändå att dykandet har varit allra roligast – och bananhippa, säger Emil Gästrin.

Överraskan­de nog säger Sundman att det tråkigaste med dagslägret är simmandet.

– Ja, jag får utslag av kallt vatten, säger hon.

Viktigt med livräddnin­g

Livräddnin­g är inte ett helt nytt koncept för Gästrin och Sundman. De har stött på det i både simskolan och den vanliga skolan. Gästrin säger att det är en jättevikti­g kunskap. Sundman är inne på samma spår.

– Livräddnin­g är viktigt om man ser någon som håller på att drunkna, men annars är det inte så viktigt att kunna. Det är bra att kunna för säkerhets skull förstås, säger hon.

Båda två skulle delta i lägret igen – så länge programmet inte skulle vara helt detsamma.

Brist på simlärare

Julia Huovinen är lekledare och har planerat programmet på land, bland annat en utfärd till Norrkulla.

– Vi ska bland annat göra en tipspromen­ad och laga mat på stormkök, det blir en liten överraskni­ng för barnen, säger Huovinen.

Folkhälsan kämpar varje år med att hitta tillräckli­gt med simlärare. Huovinen planerar att utbilda sig till simskolelä­rare på våren då hon blir myndig.

– Då kan jag i stället jobba som simlärare, vilket vore kul. Jag tror att det är ännu mer givande än att jobba som lekledare, säger Huovinen.

Livräddnin­g är viktigt om man ser någon som håller på att drunkna, men annars är det inte så viktigt att kunna. Det är bra att kunna för säkerhets skull förstås. Amelie Sundman Sibbobo 8 år

 ?? FOTO: SOFIE FOGDE/SPT ??
FOTO: SOFIE FOGDE/SPT
 ??  ?? Emil Gästrin, 10 år, och Amelie Sundman, 8 år, tycker båda det är jättevikti­gt med livräddnin­gskunskape­r.
Emil Gästrin, 10 år, och Amelie Sundman, 8 år, tycker båda det är jättevikti­gt med livräddnin­gskunskape­r.
 ??  ??
 ??  ?? Saskia Halminen och Eva-Lena Gästrin fungerar som simlärare på dagslägret och Julia Huovinen är lekledare.
Saskia Halminen och Eva-Lena Gästrin fungerar som simlärare på dagslägret och Julia Huovinen är lekledare.
 ??  ?? Maria Hammarberg, simkoordin­ator på Folkhälsan, har varje år svårt att få tillräckli­gt många simlärare till simskolorn­a.
Maria Hammarberg, simkoordin­ator på Folkhälsan, har varje år svårt att få tillräckli­gt många simlärare till simskolorn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland