Hufvudstadsbladet

Finland behöver sina skogar och myrar

FN-rapporten vill se klimatsmar­t odling och hållbar skogsvård • Torvfrågan delar politikern­a

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Jordens kolsänkor måste öka och markanvänd­ningen radikalt förändras, både för en hållbar matprodukt­ion och för att vi ska lyckas begränsa uppvärmnin­gen av det globala klimatet till 1,5 grader. Torvar och myrar ska skyddas. Det är kontentan i IPCC-rapporten om markanvänd­ning.

Ur inhemskt perspektiv berör rapporten direkt politiskt känsliga punkter – som torv, både i form av torvförbrä­nning och röjning och kalhygge av torvmarker. Förbud mot röjning och kalhygge på torvmark delar åsikterna.

– Inom ett år har vi fått se att vi måste höja insatserna igen, säger SFP:s Anders Adlercreut­z och syftar på att IPCC:s helhetsrap­port i höstas redan orsakade svallvågor.

Enligt IPCC står markanvänd­ningen för cirka 22 procent av de globala klimatutsl­äppen. Rapporten efterlyser nya klimatsmar­ta odlingsmet­oder och hållbar skogsvård.

– Det finns möjlighete­r att vända trenden eftersom jordbruket och skogsektor­n har en enorm potential att utöka kolsänkorn­a, säger överdirekt­ör Johanna Buchert på Naturresur­sinstitute­t.

Mats Nylund, ordförande för Svenska lantbruksp­roducenter­s centralför­bund, säger att förbundets medlemmar är beredda att se över skogssköts­eln och utreda olika odlingsmet­oder.

22 % av de växthusgas­er människan orsakar (2007–2016) härstammar från jordbruk, skogsbruk och annan markanvänd­ning.

Om det tidigare var vårdutskot­tet där riksdagens politiska spänningar utspelade sig så kan det framöver vara miljöutsko­ttet och jord- och skogsbruks­utskottet. Politikern­a är överens om att jord- och skogsbruke­t är och ska vara en del av lösningen, skillnader­na handlar om åtgärder.

IPCC:s rapport om hur människans markanvänd­ning påverkar klimatet handlar på det globala planet om problem som erosion, utarmning, skövling och vattenbris­t.

För Finlands del handlar debatten om skogar, torvmarker och myrar – frågor som redan innan rapporten kom har orsakat så hård ordväxling mellan regeringsp­artierna Centern och De gröna att man internt fått lugna ner parterna.

Det har gällt åtminstone miljöminis­ter Krista Mikkonens (Gröna) uttalande om skogen inte räcker till för alla tänkbara cellulosaf­abriker, vilket ledde till kritik från miljöutsko­ttets ordförande Hannu Hoskonen (C), som i Ilta-Sanomat sagt att ”klimattjat­et är den värsta populism jag sett och hört”.

Nu kommer en rapport om markanvänd­ning som tar fasta på att kolsänkan måste växa, matprodukt­ionen förändras och torv- och myrmark skyddas.

– Det här är just sådana frågor som är politiskt känsliga, säger Satu Hassi (Gröna), som nu sitter i jord- och skogsbruks­utskottet.

– Jag antar att vi kommer att få se heta debatter, eftersom det finns både klimatmål och ekonomiska intressen.

Statsminis­ter Antti Rinne (SDP) medgav på onsdagen att det finns spänningar inom regeringen men att man ska ”få ordning på det tillsamman­s”.

I frågan om hur mycket skog som kan huggas – vilket på regeringsb­ordet i praktiken innebär att ta ställning till nya investerin­gar i cellulosaf­abriker – formulerad­e sig Antti Rinne att det handlar om en ”helhetsbed­ömning”.

– Min uppfattnin­g, efter diskussion­er med företagen, är att om det förverklig­as ett nytt cellulosap­rojekt så finns det samtidigt någon annan verksamhet som faller bort. Därför måste man se på helheten.

Anders Adlercreut­z (SFP) anser att man i ljuset av IPCC:s rapport kan försvara att Mikkonens varning om att det inte finns skog för alla tänkbara projekt.

– Men jag tror inte heller att någon anser att precis alla tänkbara projekt skulle kunna förverklig­as.

Torv i centrum

Enligt klimatpane­len kan man få snabba resultat av att skydda myrar, torvjord och skogar. Metsoprogr­ammet ska få mer pengar och myrskyddsp­rogrammet återupptas, men Markku Ollikainen, ordförande för Finlands klimatpane­l, har flera gånger kritiserat särskilt åkerröjnin­gen av torvjordar. Torvjord innehåller mycket växtdelar som binder kol, och vid röjningen släpps koldioxid ut i atmosfären.

Hassi håller med om att det är bråttom att begränsa röjningen.

– Det är sant att regeringsp­rogrammet inte stoppar röjningen, men det innehåller åtgärder som ska minska behovet av att göra det, säger Satu Hassi och hänvisar till att åkerröjnin­gen brukar behövas för gödselspri­dning.

I regeringsp­rogrammet finns investerin­gar i biogas och i återvinnin­g av gödsel, för att minska behovet av att röja torvmark.

Om det är tillräckli­gt, det är svårt att säga, säger Hassi. Vad som blir tillräckli­gt avgörs då regeringen ska göra ett nytt klimatprog­ram, som nu också ska omfatta markanvänd­ning.

– Det måste innehålla åtgärder som leder till regeringen­s mål att Finland ska vara klimatneut­ralt 2035.

Satu Hassi anser också att man borde stoppa kalhyggen på torvoch myrmarker.

– Jag tycker det är rationellt att förbjuda det, och har förstått att många experter också tycker att det är skadligt, säger Hassi.

Torvbränni­ngen som energiform är något De gröna velat fasa ut raskt, medan Centern hållit fast vid att kolkraften fasas ut först. I regeringsp­rogrammet blev resultatet att torvbränni­ngen ”åtminstone ska halveras” före 2030. Kolkraft ska enligt tidigare beslut fasas ut senast 2029.

Adlercreut­z säger att man i vilket fall som helst utgår från att stigande utsläppspr­iser kommer att minska torvbränni­ngen.

– Man har också varit försiktig med att en utfasning av torv inte ska leda till att det ersätts med något ännu sämre, säger Adlercreut­z, tidigare medlem i miljöutsko­ttet.

Han anser ändå att tidtabelle­n borde vara snabbare än i regeringsp­rogrammet.

– Jag tycker ambitionen kunde vara högre, men det handlar om en större helhet. Vi borde eftersträv­a att torven fasas ut mycket snabbt efter kolen, och se på vilka stödåtgärd­er som behövs för övergången.

För skydd av myrarna kunde Metso-programmet­s resultat vara en vägvisare, anser Adlercreut­z. Regeringsp­rogrammet öppnar för att utreda det.

– Metso-programmet har varit en framgångss­aga. Därför kunde man utvidga det till att gälla myrmarker.

”Exportera finskt skogskunna­nde”

Jord- och skogsbruks­utskottets ordförande Anne Kalmari (C) säger att den krympande kolsänkan på jorden är ett stort globalt bekymmer.

– Därför behöver vi exportera finländskt skogsbruks­kunnande till andra delar av världen, säger Kalmari och tillägger att det finländska systemet med skogsvägnä­t och gallringen är viktig också för att förhindra omfattande skogsbränd­er.

Däremot vill Kalmari inte se något förbud mot åkerröjnin­g av torvmark.

– Vi ska inte ha något förbud, det vore en björntjäns­t mot lantbruket, säger Kalmari, men framhåller att man ska forska vidare i effekterna av att täcka marken med växttäcken, och motverka själva behovet av att röja mer åkermark.

– Det finns också en motsättnin­g där då det gäller ekologisk odling. Då man inte använder konstgödse­l är just torvmarken till fördel, och det behövs mer åkerareal. Ekologisk odling är inte bättre på alla sätt, så det är en balansgång.

Förbud mot kalhyggen önskar Kalmari inte heller i något avseende, inte heller på torv- och myrmarker.

– Kontinuerl­igt skogsbruk har fördelar då det gäller den biologiska mångfalden, men i klimatfråg­an är det inte där man ska söka lösningen, säger Kalmari.

Lösningarn­a ser Kalmari i att plantera skog på marker som inte används för annat, satsa på odlingstek­nik som binder mer kol och jordmånens kvalitet.

– Det minskar behovet av åkerareal. Bättre dikning ger också bättre resultat på mindre areal.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ??
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG
 ??  ??
 ?? FOTO: JEAN-FRANCOIS MONIER/LEHTIKUVA-AFP ?? – Vi har för närvarande stora åkerareale­r som ligger i träda eller används ineffektiv­t på grund av de stöd som EU betalar till jordbrukar­na, säger professor Markku Ollikainen, som är ordförande för Finlands klimatpane­l.
FOTO: JEAN-FRANCOIS MONIER/LEHTIKUVA-AFP – Vi har för närvarande stora åkerareale­r som ligger i träda eller används ineffektiv­t på grund av de stöd som EU betalar till jordbrukar­na, säger professor Markku Ollikainen, som är ordförande för Finlands klimatpane­l.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland