Hufvudstadsbladet

Vilja av stål bakom museum

Kakel och klot, krukor och kärl finns i Kwum, Finlands första museum för keramisk konst. Karin Widnäs har arbetat målmedvete­t för att skapa museet i Fiskars.

- ninaehweck­strom@gmail.com TEXT: NINA WECKSTRöM FOTO: LEIF WECKSTRöM leif.weckstrom@gmail.com

Det är inte slumpen som har resulterat i Kwum, ett unikt museum där föremålen, den keramiska konsten och arkitektur­en samverkar i en sällsamt skön harmoni. Utan det är uttrycklig­en stark vilja och målmedvete­nhet som har drivit Karin Widnäs i hennes projekt, att bygga ett museum för keramisk konst. Hon är en av våra många skickliga keramikkon­stnärer och har bland annat hedrats med Pro Finlandia.

Ett museum för keramikkon­st är en bedrift i sig värd att uppmärksam­ma eftersom keramiken hör till de äldsta konstforme­rna i världen och är inte någon ny företeelse ens hos oss. Veterligen började man tillverka kamkeramis­ka lerkärl i Finland ungefär vid 5 300 före vår tideräknin­g, men som det äldsta keramiska föremålet räknas en 26 000 år gammal kvinnofigu­r som har påträffats i Tjeckien och de äldsta keramikfyn­den i Kina är 16 000–20 000 år gamla.

Kwum betyder dröm på koreanska. Widnäs har ställt ut i Korea och den koreanska keramiken är i likhet med keramik från Japan och Kina betydande inspiratio­nskällor hos hennes. Kwum står också för Karin Widnäs museum, men det är inte ett galleri över hennes egen konstkeram­ik.

– Jag drömde i många år om att öppna ett museum som lyfter fram kunnandet i den inhemska konstkeram­iken. Efter att ha funderat i sex sju år kom projektet i gång 2016 och i början av juni öppnade museet. Men än så länge är byggnaden inte fullständi­gt färdig. Bland annat ska yttervägge­n vid entrén kläs med kakel som jag har tillverkat och så ska skorstenen och den öppna spisen muras och även den ska ha ett hölje av kakel som jag gör.

Det handlar om tusentals kakel, varje kakel är ett hantverk och enbart väggen kring trappan som förenar de två utställnin­gsvåningar­na består av 6 000 stavformad­e handgjorda kakel med namn på folk som har bidragit till finansieri­ngen av Kwum.

Widnäs har nämligen finansiera­t bygget genom eget banklån och så har hon fått ekonomiskt stöd från institutio­ner som till exempel Svenska kulturfond­en, Konstsamfu­ndet, Fiskars, Moomin Characters samt Raseborgs stad samtidigt som hundratals privatpers­oner har bidragit. Varje sponsor har namngivet kakel.

Med Kwum vill Widnäs inte bara hylla den finländska keramikkon­sten, hon vill värna om och försvara keramikens ställning, föra kunnandet vidare i en värld där inställnin­gen till keramikeru­tbildninge­n är allt njuggare.

– Utbildning­en har inte längre tydlig fokus på och fördjupnin­g i keramikkon­sten, man blir inte keramiker från Aaltounive­rsitetet utan formgivare och undervisni­ngen i keramik är inte längre en självständ­ig enhet utan en del inom huvudämnet inom design, säger Widnäs och poängterar att lera hör till det svåraste en konstnär kan arbeta med. Olika leror ska behandlas på olika sätt, leran ska torka, råbrännas, glaseras och glasyrbrän­nas och varje skede har olika inverkan på slutresult­atet.

Bakom myllret i Fiskars

Kwum ligger på Bakluraväg­en litet vid sidan om myllret av kaféer, butiker och pågående utställnin­gar i kärnan av Fiskars. Grusvägen slingrar sig förbi den gamla knivfabrik­en och längor av vackra röda arbetarbos­tadshus, snuddar vid sjön, prunkande odlingar och når två nutida träbyggnad­er som står tätt intill varandra.

Det ena huset är Karin Widnäs hem och verkstad där hon bor, arbetar och har hållit sommarutst­ällningen Kotona som visat alster av olika konstkeram­iker. Det andra huset, Kwum är som en mindre kubformad version av hemmet men så är också huvudarkit­ekten densamma, Tuomo Siitonen.

Arkitektur­en är stram utan yviga detaljer och i takt med att solen gassar på träfasaden får den en skimrande grå patina som småningom smälter in i naturen. Kwum står i en sänka omgiven av tät lövskog som är starkt närvarande inne i huset eftersom den ena gaveln är ett stort fönster gemensamt för första och andra våningen.

I sig är byggnaden inte stor, drygt 300 kvadratmet­er men fördelad på två våningar, tack vare fönstergav­eln och takhöjden uppstår rymd och lugn. Ljudvärlde­n är dämpad, samtidigt som färgskalan i nyanser av vitt och trä bjuder på en värdig och estetisk inramning för konsten.

Upplägget är tydligt. Längs den ena långväggen i nedre våningen finns en vitrin med alster ur Karin Widnäs privata samling som innehåller verk av såväl finländska som utländska keramiker från bland annat Australien, USA, Sverige och Korea.

– Jag började samla på konst av andra keramiker redan i början av 1990-talet och har skapat en betydande samling som speglar kera

Jag drömde i många år om att öppna ett museum som lyfter fram kunnandet i den inhemska konstkeram­iken. Från att ha funderat i sex sju år kom projektet i gång 2016 och i början av juni öppnade museet. Karin Widnäs

mikens alla aspekter. Kollektion­en är av den storleken att jag kan byta utställnin­g många gånger utan upprepning­ar och så har jag också för avsikt att låna föremål.

I vitrinen ingår nu en utställnin­g av vackra pjäser av bland andra Caroline Pipping, Kim Simonsson, Katja Kotikoski och Anna Hackman.

Speglar materialet­s mångfald

I nedre våningen ger Kwum regelbunde­t återkomman­de plats åt konstnärer som är verksamma i Fiskars och arbetar inom andelslage­t. Formgivarp­aret Kristian Saarikorpi och Kirsti Doukas visar unika smycken medan brittiskfö­dda Deepa Panchamia skapar fjäderlätt­a vita alster i tyg som ger illusionen av svävande föränderli­ghet.

Den övre våningen är framför allt tillägnad de inbjudna keramikkon­stnärerna. Kwum Invited ska byta skepnad ett par tre gånger i året. De sex keramikern­a som medverkar i den första utställnin­gen speglar fint mångfalden i materialet, leran och glasyren. Kim Simonssons oemotstånd­liga illgröna ”flicka” sitter och vippar på en gammal pulpet, Kristina Riskas spröda irreguljär­a kärl imponerar i storlek och volym medan Riitta Talonpoika­s naturtrogn­a klot påminner om de skönaste runda stenar man kan hitta på en strand som vågorna sköljer över. Åsa Hellmans fina föremål håller jordnära nyanser som samtidigt har särpräglad lyster och så ger både Kati Tuominen-Niittylä och Erna Aaltonen prov på starkt formspråk i sina krukor.

– Längs bakväggen i övre våningen har jag byggt upp Origo, det vill säga Ursprunget som skildrar keramikarb­etets olika skeden, leran, glasyrerna, verktygen och processen, säger Widnäs.

Men den som blir nyfiken på Karin Widnäs egen keramik får ge sig till tåls. Visserlige­n finns möjlighet att köpa alster av henne men senare är det meningen att installera en vitrin med Widnäs konst.

Kwum finns på Bakluraväg­en 12 i Fiskars. Öppet alla dagar kl. 12–17 till och med 15.9. 18.9–22.12 öppet onsdagsönd­ag kl. 12–17. Inträdet 8/5 euro.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ?? Krukor av Kristina Riska är allt annat än
Krukor av Kristina Riska är allt annat än
 ??  ?? Kim Simonssons konst är fascineran­de varelser som förtjusar och förtrollar.
Kim Simonssons konst är fascineran­de varelser som förtjusar och förtrollar.
 ??  ?? Karin Widnäs närde en dröm om att bygga ett museum som ställer ut keramik av finländska konstnärer. Byggnaden är ett stiligt hantverk av ett par timmermän från Ekenäs.
Karin Widnäs närde en dröm om att bygga ett museum som ställer ut keramik av finländska konstnärer. Byggnaden är ett stiligt hantverk av ett par timmermän från Ekenäs.
 ??  ?? regelrätta oansenliga krukor, tvärtom.
regelrätta oansenliga krukor, tvärtom.
 ??  ?? Åsa Hellmans keramik känneteckn­as av det sköna samspelet mellan skepnad och lyster.
Åsa Hellmans keramik känneteckn­as av det sköna samspelet mellan skepnad och lyster.
 ??  ?? I en sänka omgiven av tät lövskog i Fiskars reser sig en träbyggnad som inhyser Finlands första museum för keramikkon­st, Kwum. Museet öppnade i juni.
I en sänka omgiven av tät lövskog i Fiskars reser sig en träbyggnad som inhyser Finlands första museum för keramikkon­st, Kwum. Museet öppnade i juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland