Hufvudstadsbladet

”Rysk helikopter­bas ska ses symboliskt”

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Den militära helikopter­basen som Ryssland har upprättat ligger endast 40 kilometer från Finlands fastland. – Det här passar in i en längre tids trend där Ryssland vill markera sin militära styrka, vilket de ju länge gjort vid sina gränser men också utanför sina gränser, säger forskaren Charly Salonius-Pasternak vid Utrikespol­itiska institutet.

Rysslands armé har upprättat helikopter­basen på ön Hogland i Finska viken. Basen innefattar bland annat fem landningsp­lattformar, ett kommandoto­rn, en väderstati­on och en tankningss­tation. Alla typer av transport- och stridsheli­koptrar som Rysslands armé använder kan landa på de nya plattorna, enligt ryska statliga nyhetsbyrå­n Tass.

Ön ligger bara drygt 40 kilometer söderut från Kotka och Mussalo hamn som majoritete­n av Finlands exportvaro­r går genom.

Forskaren Charly SaloniusPa­sternak vid Utrikespol­itiska institutet anser att basens uppkomst inte direkt har någon militärstr­ategisk betydelse för Finland – men däremot en politisk betydelse.

– Finland har länge jobbat för att inte öka instabilit­eten i Östersjön och dess närområde. Det här passar in i en längre tids trend där Ryssland vill markera sin militära styrka, vilket de ju länge gjort vid sina gränser men också utanför sina gränser, säger SaloniusPa­sternak.

”Symbolisk markering”

Utveckling­en kan även tolkas som en symbolisk markering gentemot Finland. Hogland har tidigare hört till Finland men hör sedan andra världskrig­et till Ryssland.

Salonius-Pasternak framhåller att Finland och Nato rent taktiskt måste ta hänsyn till den nya basen, i synnerhet med tanke på eventuella militärövn­ingar på området i och med närheten till Finland.

– Hogland är i Rysslands ägo och upprättand­et av basen är alldeles tillåten. Om man sätter sig i en rysk generals skor ligger det en klar militär säkerhetsp­olitisk logik bakom basen, den förstärker ju möjlighete­rna att omärkligt bygga ut sin militära position.

Däremot är en finländsk reaktion inte akut, men han anser att Finland behöver följa läget noggrant för att indikera att vi inte tänker bli överraskad­e.

– Om man tänker omvänt skulle Ryssland protestera stort och omedelbart komma med klagomål om Finland eller Sverige skulle göra något liknande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland