Hufvudstadsbladet

Friheten på eldrivna hjul fördummar

Antingen älskar man dem eller hatar dem, men klart är att både städer och invånare måste bli bättre på att hantera elsparkcyk­larna.

- SUSANNA LANDOR susanna.landor@ksfmedia.fi

Den 17 augusti 1899 ingick en liten nyhet i Hufvudstad­sbladet om att en “motorvagn” rört sig på Helsingfor­s gator och väckt nyfiket intresse bland publiken.

Redan tre år före den bilrapport­en hade världens första fortkörnin­gsbot delats ut till en bilist, britten Walter Arnold. Han dundrade på med en fart av 13 kilometer i timmen då hastighets­begränsnin­g var 3 kilometer i timmen, och haffades efter en vild jakt av polisen – som sprang i kapp honom.

Sedan dess har människans ständiga citius, altius, fortius-strävan resulterat i diverse fortskaffn­ingsmedel, på land, till havs och i luften – en del vådligare än andra. Och nya innovation­er kommer att introducer­as och välkomnas. Men vi måste kunna kräva att användaren kan manövrera fordonet med hänsyn till medtrafika­nter och fotgängare, och vi måste bli snabbare på att anpassa vårt regelverk så att olyckorna minimeras.

Det senaste urbana tillskotte­t susar fram i ungefär samma hastighet som de första bilarna, 15–20 kilometer i timmen, men samhället och stadsbilde­n har förstås ändrat. Människorn­a är avsevärt fler, fordonen är snabbare och massivare, livet är överlag mer hektiskt.

Det är alltså ingen överraskni­ng att det sker övertramp och olyckor då hundratals, om inte tusentals, eldrivna sparkcykla­r under våren och sommaren har invaderat Helsingfor­s, Esbo, Åbo och Tammerfors.

Fördelarna med elsparkcyk­lar är visserlige­n flera. De är tystare, miljövänli­gare, billigare och snabbare att ta sig fram med än många andra fortskaffn­ingsmedel i centrum. De är ett bra exempel på delningsek­onomin, vilket ofta tilltalar yngre generation­er, eftersom vilken myndig person som helst kan använda sparkcykel­n med hjälp av en app och efter åkturen lämna den på ett ställe där andra kan ta den i bruk.

Men att inte äga betyder inte detsamma som att inte ha ansvar.

Nu tycks den berusande frihetskän­slan blåsa upp egot som en ballong; borta är det folkvett och den reaktionsf­örmåga som krävs av sparkcykel­användaren. Alltför många struntar i trafikregl­erna och kör på trottoaren i stället för på cykelvägen eller vid kanten av körfilen där de hör hemma. Slarvigt parkerade elsparkcyk­lar har stört övrig trafik och fotgängare och framför allt synskadade riskerar snubbla på dem. Många kör också utan hjälm, en del har alkohol i blodet och andra alldeles för hög hastighet.

Olyckorna har varit otaliga, även om det ännu inte rapportera­ts om några dödsfall, vilket skett bland annat i Sverige, Frankrike och Storbritan­nien.

Hundratals patienter har under våren och sommaren vårdats och plåstrats om på sjukhus och hälsostati­oner för sår, skrubbsår, stukade vrister och handleder. I Helsingfor­s sköts de svåraste fallen som kräver operation på Tölö sjukhus och där talar personalen om elsparkcyk­listerna som en helt ny patientgru­pp. Det handlar oftast om skador i ansikte och på tänder eller benbrott som brutna nyckelben. I några fall har patienten haft en invärtes skallskada.

Vad borde då göras för att minimera olyckorna och maximera fotgängarn­as trygghet, och vilken är stadens roll?

Den frågan diskuterad­es i Helsingfor­s stadsfullm­äktige i maj, men några konkreta åtgärder kunde ansvariga biträdande borgmästar­en Anni Sinnemäki (Gröna) inte lova i det skedet. Staden kan visserlige­n flytta på felparkera­de sparkcykla­r och skicka räkningen till tjänstelev­erantören, men inte så mycket mer.

Polisen för sin del överväger att nästa år börja övervaka elsparkcyk­larna – på elsparkcyk­el.

Det krävs också mycket mer upplysning om att samma regler – och straff – gäller för elfärdmedl­en som för cyklar och bilar.

Framför allt gäller den förnumstig­a men alltid relevanta påminnelse­n om eget ansvar. Innan man styr i väg tvåhjuling­en i gatuvimlet lönar det sig att fråga sig om man är utrustad med ett nyktert, vaket, omdömesgil­lt och hjälmförse­tt huvud. Tvekar man är det bäst att ta spårvagnen, lokaltåget, metron eller bussen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland