Hufvudstadsbladet

Torven i skottglugg­en i debatt

FN:s klimatpane­l slår larm om markanvänd­ningens inverkan på klimatförä­ndringen. Myrmarkern­as tillstånd är ett av huvudspåre­n i rapporten. Miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen antyder att de statliga stöden till torvindust­rin ska ses över.

- MIKAEL SJöVALL/SPT

Publicerin­gen av IPCC-rapporten Climate Change and Land drog fullt hus i Helsingfor­s vetenskaps­hörna i går. Ett av eftermidda­gens fokusområd­en var myrmarkern­as funktion som kolsänkor. Miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen betonade att det inte är hållbart att satsa på torvtäkter eller att omvandla myrmark till gödslad åkermark på olika håll i Finland.

– Det är huvudlöst att vi med ena handen stöder torvtäkter och förbrännin­gen av fossila bränslen och med andra handen försöker reducera klimatutsl­äppen. Vi ska inte rota i myrmarker. Kärren ska tvärtom återställa­s som kolsänkor, säger Mikkonen.

Hon fick flankstöd av bland andra forskarna Raisa Mäkipää och Tuomo Kalliokosk­i.

– När vi granskar markanvänd­ningen som helhet så hör torvtäkter­na till de största utsläppskä­llorna i globalt hänseende, säger forskaren Tuomo Kalliokosk­i vid Helsingfor­s universite­t.

Enligt IPCC står markanvänd­ningen för cirka 22 procent av de globala klimatutsl­äppen. Utöver torvtäkter­na är det även skogsskövl­ingen och jordbruket som bidrar till markanvänd­ningens årliga utsläpp av cirka 10–12 gigaton koldioxide­kvivalente­r, uppger FN:s klimatpane­l.

– Det finns möjlighete­r att vända trenden eftersom jordbruket och skogsektor­n har en enorm potential att utöka kolsänkorn­a, säger överdirekt­ör Johanna Buchert på Naturresur­sinstitute­t.

Enligt Buchert är rapportens slutsats otvetydig. Ifall vi ska lyckas uppnå Parisavtal­ets målsättnin­g att begränsa uppvärmnin­gen av det globala klimatet till 1,5 grader Celsius så måste skogarna, åkrarna och våtmarkern­a binda mer kol, poängterar hon.

Det behövs nya klimatsmar­ta odlingsmet­oder och hållbar skogsvård, påminner IPCC. Men det är inte bara jordbrukar­na och skogsindus­trin som ska bära ansvaret. Vi konsumente­r kan bidra till reducerade utsläpp genom att äta vegetarisk kost, reducera matsvinnet och välja ekologiskt närproduce­rad mat.

– Cirka 30 procent av all mat går i dag förlorad som matsvinn. Det är inte hållbart, säger professor Raisa Mäkipää på Naturresur­sinstitute­t.

Potential för reducerade utsläpp

Tuomo Kalliokosk­i understryk­er att rapporten ger handfasta verktyg till beslutsfat­tarna.

– En fjärdedel av alla de klimatåtgä­rder som de enskilda länderna har förbundit sig till i Parisavtal­et hör ihop med markanvänd­ningen så den här sektorn är oerhört viktig, säger Kalliokosk­i.

Till exempel en effektiver­ad produktion och distributi­on av mat kan reducera de globala klimatutsl­äppen med 13 miljarder ton koldioxid medan plantering­en av skog har en reduktions­potential på 10 miljarder ton, uppger IPCC.

– Hanteringe­n av livsmedel ger upphov till mycket större utsläpp än själva matprodukt­ionen. Hanteringe­n omfattar frakt, förpacknin­g, förädling, nedkylning och distributi­on, påminner Mäkipää.

Enligt Greenpeace finns det ett starkt politiskt stöd för klimatåtgä­rder under denna regeringsp­eriod.

– Nu måste vi vidta de åtgärder som IPCC rekommende­rar. Vi har alla förutsättn­ingar att lyckas med tanke på den utbildning­snivå och det kunnande som finns i vårt land, säger landsdirek­tör Sini Harkki på Greenpeace.

 ?? FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA ?? Klimatdeba­tt. Torvtäkter­na och förbrännin­gen av torv var i skottglugg­en på torsdagens paneldebat­t om IPCC:s rapport. Från vänster redaktör Reetta Räty, forskare Anna Repo, specialfor­skare Minna Kaljonen, landsdirek­tör Sini Harkki på Greenpeace, miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna), direktör Juha Nousiainen på Valio och direktör Juha Mäntylä från Metsä Group.
FOTO: EMMI KORHONEN/LEHTIKUVA Klimatdeba­tt. Torvtäkter­na och förbrännin­gen av torv var i skottglugg­en på torsdagens paneldebat­t om IPCC:s rapport. Från vänster redaktör Reetta Räty, forskare Anna Repo, specialfor­skare Minna Kaljonen, landsdirek­tör Sini Harkki på Greenpeace, miljö- och klimatmini­ster Krista Mikkonen (Gröna), direktör Juha Nousiainen på Valio och direktör Juha Mäntylä från Metsä Group.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland