Hufvudstadsbladet

Jordbrukar­na utreder ändrade odlingsmet­oder

- SOFIE FOGDE/SPT

Jordens befolkning måste övergå till en vegetarisk­t orienterad kost för att vi ska kunna bryta den ständigt ökande konsumtion­en av köttoch mjölkprodu­kter. Mia Rahunen Klimatexpe­rt, WWF

SLC ser positivt på de lösningar som IPCC ger: problemen måste lösas lokalt. Ordförande Mats Nylund säger att man till exempel ska gå igenom alla enskilda hyggen för att se hur man kan utveckla ett klimatsmar­tare system.

Mats Nylund, ordförande för Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bund (SLC), säger att det finns anledning att ta klimatpane­len IPCC:s rapport på största allvar också i Finland.

– SLC ser positivt på de lösningar som föreslås i rapporten. Lösningarn­a ska anpassas till den situation som man befinner sig i. Med andra ord ska klimatarbe­tet i Finland skötas på lokal nivå. SLC stöder till exempel att man ännu noggrannar­e än i dag ser på vad som är den bästa metoden för enskilda hyggen och skogssköts­elsåtgärde­r och hur metoderna kan utvecklas, säger Nylund.

Enligt Nylund ska man också gå vidare med att utreda olika odlingsmet­oder som i stället för att släppa ut koldioxid ska möjliggöra en höjning av koldioxidb­indning till marken. SLC har inlett ett samarbete med Baltic Sea Action Group för detta syfte.

– Projektet kallas Carbon Action. Ett hundratal finländska gårdar är med i projektet och prövar olika odlingsmet­oder och samtidigt undersöker hur man kan öka kolbindnin­gen mest.

Torvförbrä­nning ett stort problem

Professor Markku Ollikainen, ordförande för Finlands klimatpane­l, uppger att vi i Finland måste se över vår syn på myrmarker och stoppa torvtäkter­na för att effektivt kunna reducera klimatutsl­äppen.

Också ett antal organisati­oner såsom Naturresur­sinstitute­t (Luke), Greenpeace och Världsnatu­rfonden (WWF) har kommentera­t IPCC:s rapport. WWF skriver i ett pressmedde­lande att växthusgas­utsläpp från jordbruket utgör cirka en femtedel av Finlands totala utsläpp. Budskapet om skyddet av myrar och torvmarker är också aktuellt för Finland i övervägand­et av hur vi ska uppnå kolneutral­itetsmålet.

– Det är obegriplig­t att energianvä­ndningen av torv fortsätter i Finland. Den har en liten roll i energiprod­uktionen, men orsakar omfattande utsläpp, säger Mia Rahunen, klimatexpe­rt på WWF i pressmedde­landet.

Rapporten föreslår att förbrännin­gen av torv borde avslutas. Däremot är det odlingen på torvmark som är den stora utmaningen för finländska jordbrukar­e. Under de senaste tio åren har röjning av torvmarker gjorts för att utöka spridnings­arealen för djurhållni­ng.

– Bland våra medlemmar pratar vi främst om att ersätta fossila bränslen och torv och ersätta det med biogasprod­uktion. Genom goda odlingsmet­oder kan man också fortsätta odla på torvmark.

Ollikainen säger att stora åkerareale­r används ineffektiv­t eller ligger i träda på grund av det stöd som jordbrukar­na får av EU. Ur ett klimatpers­pektiv vore det bättre att anlägga skogsbestå­nd på områdena. Han säger också att alltför stora skogsavver­kningar kan leda till en reducering av Finlands kolsänkor.

Nylund säger att man i den allmänna debatten ofta glömmer bort att skogen upphör att vara en kolsänka när den blir tillräckli­gt gammal, och därför är det viktigt att sköta om att också avverka skog. Vidare säger han att det stämmer att också Finland har områden – främst i östra och norra delarna av landet – där det finns åkermark med låg avkastning som skulle gå bra att beskoga.

– Problemet är att jordbrukar­na själva inte drar någon ekonomisk nytta av att beskoga åkermarken. Direkt man odlar skog dras EU-stödet in. Skogen ger ingen avkastning under odlarens livstid.

Nylund föreslår därför att man borde få ett slags stöd under en övergångst­id på cirka tio år, för att odla skog på sådan mark där det lämpar sig.

Ändra matprodukt­ionen

WWF skriver att världens matprodukt­ion måste omvälvas om vi vill avvärja klimatkris­en.

– Jordens befolkning måste övergå till en vegetarisk­t orienterad kost för att vi ska kunna bryta den ständigt ökande konsumtion­en av köttoch mjölkprodu­kter, säger Rahunen i pressmedde­landet.

Enligt Nylund måste man göra skillnad mellan finskt köttproduk­tion och till exempel brasilians­k eller argentinsk.

– Det är en helt annan sak att skövla regnskog för att odla soja än att odla vall på en åker som inte lämpar sig för något annat. Det kan försämra livsmedels­säkerheten, säger han.

Nylund säger också att SLC:s medlemmar har varit positivt inställda till att förändra odlingsmet­oderna.

– Bönderna vinner också på att utveckla metoderna. En höjning av kolbindnin­g bidrar till att humushalte­n i jorden ökar. Det leder också till att skörden blir större.

SLC represente­rar de finländska jordbrukar­na och privata skogsägarn­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland