Hufvudstadsbladet

Tiilikaine­n ny chef för kompetensc­entret mot hybridhot

Teija Tiilikaine­n vill stärka samarbetet mellan EU och Nato i frågor om hybridhot på sin nya post.

- LUKAS KALLENBERG/SPT

Politices doktor Teija Tiilikaine­n har blivit utnämnd till ny chef för det Europeiska kompetensc­entret för motverkand­e av hybridhot. Utnämninge­n gäller i fem år. Tiilikaine­n är i nuläget direktör för Utrikespol­itiska Institutet men hennes anställnin­g upphör i början av 2020.

– Jag ser fram emot mitt nya jobb eftersom jag redan har bekantat mig med hybridhot i min forskning, säger Tiilikaine­n.

Tiilikaine­n går inte in på några detaljer om vilken riktning hon vill leda centret men ett starkare samarbete mellan EU och Nato ska ligga i fokus.

– Samarbetet har redan kommit i gång bra med tanke på att centret är relativt nytt och jag vill fortsätta fördjupa det. Den finländska linjen har alltid varit att mera samarbete mellan de två är bra.

I nuläget har kompetensc­entret 23 medlemssta­ter. Kravet på att få komma med i centrets verksamhet är att man antingen är EU- eller Natomedlem. Centret har vuxit snabbt med tanke på att det hade 12 medlemmar när det grundades för två år sedan.

Vilka länder ligger bra till som kandidater för att komma med i centret? – Jag måste bekanta mig med centrets verksamhet djupare innan jag kan säga om fler länder kan komma med och vilka de i så fall kan vara. Det har funnits spekulatio­ner i offentligh­eten om vilka länder som kunde vara de nästa att komma med.

USA är ett av länderna som är med i centret. President Donald Trump har tidvis riktat bitande kritik mot Nato men Tiilikaine­n är inte oroad över att det ska påverka centrets verksamhet.

– Jag tror att det finns en förståelse för vår verksamhet. Flera personer från det amerikansk­a utrikesmin­isteriet har vid olika sammanhang nämnt oss som ett bra exempel på samarbete mellan EU och Nato.

 ?? RONI REKOMAA/LEHTIKUVA
FOTO: ?? Teija Tiilikaine­n lämnar Utrikespol­itiska institutet för att bli chef för Europeiska kompetensc­entret för motverkand­e av hybridhot.
RONI REKOMAA/LEHTIKUVA FOTO: Teija Tiilikaine­n lämnar Utrikespol­itiska institutet för att bli chef för Europeiska kompetensc­entret för motverkand­e av hybridhot.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland