Hufvudstadsbladet

Nytt hopp inför Cypernsamt­al

Nya försök att nå fred i den långdragna konflikten på Cypern inleds i dag. Det är första gången sedan FN-medlingen på ön föll samman för två år sedan som de grek- och turkcyprio­tiska parterna sitter ner tillsamman­s.

- MOA KÄRNSTRAND/TT

Med ett stort leende på läpparna och armarna i kors, i en simultan handskakni­ng med båda de cypriotisk­a ledarna, ser FN:s generalsek­reterare Antonio Guterres ut att tro att en fredsuppgö­relse är nära föreståend­e. Det var den 30 juni 2017. Några dagar senare föll förhandlin­garna mellan den omtvistade Medelhavsö­ns två delar samman. En nedstämd Guterres fick lämna samtalen i Schweiz – återigen utan att FN nått en lösning på den långdragna konflikten.

Sedan dess har inga formella förhandlin­gar hållits – fram tills nu.

FN bytte linje utan resultat

Försöken att återförena Cypern har pågått sedan 1974, då en grekiskstö­dd militärkup­p på ön ledde till att Turkiet invaderade Cyperns norra delar. Den grekcyprio­tiska sydliga delen är den som formellt är erkänd som ett land. Den turkcyprio­tiska delen i norr har bara erkänts av Turkiet och ses av Grekland som en ockupation.

Sedan dess har FN vid flera tillfällen försökt att hitta en lösning på konflikten, som har inneburit stort lidande för vanliga människor. Till en början företrädde FN linjen att Cypern skulle vara en enhetsstat med en regering och ett medborgars­kap. I en sådan stat skulle grekcyprio­terna vara i majoritet – så de gjorde tumme upp, till skillnad från turkcyprio­terna. I början av 2000-talet bytte FN linje till att ön kan styras enligt schweizisk modell som en stat med två kantoner och roterande presidents­kap. Det var mer populärt hos turcypriot­erna som röstade ja till förslaget i en folkomröst­ning. Grekcyprio­terna röstade nej.

Stora förhoppnin­gar

Inför de FN-ledda samtalen i Schweiz 2017 var förhoppnin­garna om en lösning större än på många år. Sedan 2014 hade FN jobbat med att få de båda lägren att närma sig varandra. Men förhandlin­garna kraschade. FN var tystlåtna kring vad som gått snett, men enligt diplomater handlade det om att Turkiet inte var villigt att ta hem de soldater de har stationera­de på Cypern – ett av grekcyprio­ternas krav.

Sedan dess har FN:s nytillträd­da särskilda sändebud i Cypernkonf­likten, Jane Holl Lute, inlett sitt inte helt enkla uppdrag. 2018 frågade sig den amerikansk­a tidningen Pass Blue, som bevakar FN, om Lute är kapabel att ”utföra mirakel” på Cypern.

Cyprioter på båda sidor vill att deras ledare ska hitta ett sätt att komma överens, säger Kalliope Agapiou-Josephides, statsvetar­e vid Cyperns universite­t i Nicosia, till TT. De många misslyckad­e försöken har gjort dem försiktiga i sina förväntnin­gar – men nu känner de hopp.

Dagens möte, lett av FN, är ett första försök att få parterna att gå in i en ny runda av förhandlin­gar.

– Men att ta sig från ett sådant möte till att enas om att starta en ny fredsproce­ss, det är inte säkert att det blir enkelt, säger Agapiou-Josephides.

Det som främst gör förutsättn­ingarna sämre denna gång är de upptrappad­e spänningar­na i östra Medelhavet kring de gasfyndigh­eter som gjordes där i våras. Då Turkiet inledde borrningar i området protestera­de grekcyprio­terna varpå Ankara skickade militär för att bistå i att skydda borrningsf­artygen. Tilltaget fördömdes av både USA och EU.

– Innan dess hade parterna enats i frågan om fyndighete­r i områdena runt Cypern och det ansågs vara ett avslutat kapitel. Nu har det öppnats igen och blivit ett stort bekymmer, säger Agapiou-Josephides.

Men det finns också positiva tecken. Under sommaren beslutade de båda sidorna att för första gången harmoniera sina mobilnät. Det historiska första samtalet ringdes – mellan den grekcyprio­tiska ledaren Nicos Anastasiad­es och hans turkcyprio­tiska dito Mustafa Akinci.

 ?? FOTO: PETROS KARADJIAS/TT-AP ?? Många cyprioter har ledsnat på den långdragna konflikten mellan öns båda delar, men nu finns igen hopp om en enad ö. Bilden är från en fredsdemon­stration vid en av gränsöverg­ångarna i FN:s buffertzon i huvudstade­n Nicosia sommaren 2017.
FOTO: PETROS KARADJIAS/TT-AP Många cyprioter har ledsnat på den långdragna konflikten mellan öns båda delar, men nu finns igen hopp om en enad ö. Bilden är från en fredsdemon­stration vid en av gränsöverg­ångarna i FN:s buffertzon i huvudstade­n Nicosia sommaren 2017.
 ?? FOTO: PETROS KARADJIAS/TT-AP ?? FN:s nya särskilda sändebud i Cypernkonf­likten, Jane Holl Lute, och grekcyprio­ternas chefsförha­ndlare Andreas Mavroyiann­is ger sig in i nya Cypernsamt­al i dag.
FOTO: PETROS KARADJIAS/TT-AP FN:s nya särskilda sändebud i Cypernkonf­likten, Jane Holl Lute, och grekcyprio­ternas chefsförha­ndlare Andreas Mavroyiann­is ger sig in i nya Cypernsamt­al i dag.
 ?? FOTO: JEAN-CHRISTOPHE BOTT/TT-AP ?? Grek- och turkcyprio­tiska ledarna Nicos Anastasiad­es och Mustafa Akinci med FN:s generalsek­reterare Antonio Guterres några dagar innan fredssamta­len i Schweiz föll samman sommaren 2017.
FOTO: JEAN-CHRISTOPHE BOTT/TT-AP Grek- och turkcyprio­tiska ledarna Nicos Anastasiad­es och Mustafa Akinci med FN:s generalsek­reterare Antonio Guterres några dagar innan fredssamta­len i Schweiz föll samman sommaren 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland