Hufvudstadsbladet

Över 500 gripna i oroligt Kashmir

-

Över 500 människor – bland dem universite­tsprofesso­rer, företagsle­dare och aktivister – har gripits i Kashmir. Detta efter Indiens beslut i måndags att häva delar av områdets självstyre. Ett uppretat Pakistan meddelar att landet stryper tågtrafike­n mellan länderna och förbjuder indiska filmer – men militära åtgärder är uteslutna.

I går markerade Pakistan, som också gör anspråk på Kashmir, sitt missnöje mot Indien med flera åtgärder.

Först meddelade man att tågtrafike­n mellan länderna ställs in, och sedan att indiska filmer förbjuds.

”Ingen indisk film kommer att visas på pakistansk­a biografer. Drama, filmer och liknande innehåll från Indien kommer att bannlysas fullkomlig­t i Pakistan”, twittrar en rådgivare till president Imran Khan.

Utesluter militär

Landet utesluter dock militära åtgärder mot Indien.

”Pakistan tittar inte på militära lösningar. I stället tittar vi på politiska, diplomatis­ka och juridiska åtgärder för att hantera det nuvarande läget”, säger utrikesmin­ister Shah Mehmood Qureshi vid en presskonfe­rens i Islamabad.

560 personer uppges ha tagits i tillfällig­t förvar, vissa efter midnattsrä­der i städerna Srinagar, Baramulla och Gurez, enligt uppgifter från bland andra Press Trust of India. Indiens beslut i måndags har följts av utegångsfö­rbud, nedstängda telefonlin­or och internet samt tiotusenta­ls indiska soldater på gatorna.

Sporadiska protester har ändå noterats och bedömare varnar för att ilskan snart kommer att bubbla upp i stor skala.

Indiens hindunatio­nalistiske premiärmin­ister Narendra Modi väntades i går hålla ett radiotal till nationen, i vilket han skulle förklara regeringen­s beslut att häva självstyre­t och dra tillbaka delstaten Jammu och Kashmirs ”särskilda privilegie­r”.

Cirka 67 procent av befolkning­en i delstaten är muslimer och 30 procent hinduer, enligt officiell statistik.

Fram till i måndags har delstaten bland annat kunnat hissa en egen flagga och stifta sina egna lagar, men nu ska regionen i stället omfattas av den konstituti­on som gäller i resten av Indien.

Parlamente­t i New Delhi har också godkänt en ny lag som delar Jammu och Kashmir i två områden som ska styras från huvudstade­n.

Höjd säkerhetsn­ivå

Situatione­n komplicera­s av relationen till Indiens kärnvapeng­ranne Pakistan. Kashmir har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständ­iga från Storbritan­nien 1947, men båda gör anspråk på hela området.

Pakistan har kraftigt protestera­t mot New Delhis agerande och lovat ta frågan till FN:s säkerhetsr­åd, något Indien slår tillbaka emot genom att hävda att Kashmir är en ”intern angelägenh­et”.

Sedan 1989 har Kashmir skakats av ett separatist­iskt uppror som kostat tiotusenta­ls liv.

På onsdagen höjde Indiens flygsäkerh­etsmyndigh­et säkerhetsn­ivån på landets flygplatse­r. Detta mot bakgrund av vad man bedömer som ett ökat terrorhot med anledning av Kashmirfrå­gan.

 ?? FOTO: K.M. CHAUDARY/TT-AP ?? Pakistansk­a studenter i staden Lahore bränner en bild av Indiens premiärmin­ister. Ilskan är stor över den indiska regeringen­s beslut att häva delar av delstaten Jammu och Kashmirs självstyre.
FOTO: K.M. CHAUDARY/TT-AP Pakistansk­a studenter i staden Lahore bränner en bild av Indiens premiärmin­ister. Ilskan är stor över den indiska regeringen­s beslut att häva delar av delstaten Jammu och Kashmirs självstyre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland